FOTOSÚŤAŽ Príroda v Maďarsku

2014-04-16 16:00:00 |   |    | 

MAĎARSKO - Maďarsko je blízkym a atraktívnym dovolenkovým cieľom, ktorý ponúka oddych, poznávanie, zážitky, zábavu a pohostinnosť. Ponúka viac, než by ste očakávali.



Maďarsko sa rozprestiera na území takmer 100 tisíc km². K najdôležitejším riekam na jeho území patria Dunaj (417 km) a Tisza (597 km) a pohoriam Mátra, Bük a Bakony. Pohorie Mátra s kryštáľovo čistým ovzduším je strechou Maďarska, nachádza sa tu totiž najvyšší vrchol krajiny, Kékestető s výškou 1 014 m.

Jedným z najväčších bohatstiev Maďarska je relatívne neporušené prírodné prostredie a vysoký stupeň biologickej rôznorodosti.

Maďarsko je krajinou vzácnych prírodných lokalít a tisícich podôb vody - nachádza sa tu 10 národných parkov, 36 chránených krajinných oblastí a 151 chránených prírodných oblastí na mnohých miestach s takmer nedotknutými územiami, 22 vinárskych oblastí a 1 300 termálnych prameňov.

Tieto jedinečné prírodné lokality je možné prebádať pešo, na bicykli, na člne či na malých úzkokoľajových lesných železniciach. Priaznivcov ekoturizmu čakajú prírodné rezervácie s turistickými informačnými centrami, expozíciami a náučnými chodníkmi pre spoznávanie divov prírody.

Maďari sú národom spätým s jazdeckými tradíciami. Pod holým nebom sa pasú stáda koní na Veľkej nížine na Hortobágyi a v Bugaci, kde sa ctia tradície aj v oblečení maďarských pastierov koní tzv. „čikóšov“ aj v používaných nástrojoch. Na svoje si prídu aj návštevníci, ktorí majú chuť zajazdiť si na koni alebo len obdivovať akrobatické kúsky jazdeckého umenia „čikóšov“ riadiacich konské záprahy s piatimi kôňmi stojac na holých chrbtoch koní.

Maďarsko je ideálnou destináciou pre milovníkov koní, v celej krajine je množstvo konských fariem ponúkajúcich jazdecké kurzy, ale aj jazdu na koni a na konských záprahoch, terapeutické jazdy či trebárs aj jazdecké sokoliarstvo.

Špeciálnymi prírodnými danosťami Maďarska sú termálne a liečebné pramene, na ktorých vznikli známe a obľúbené kúpele. V niektorom z maďarských kúpeľov so zázračnými vodami s blahodárnymi účinkami na organizmus si každý určite nájde liek na svoj problém.

Na území Maďarska sa nachádza najväčší kúpeľný komplex Európy v Hajdúszoboszló, najväčšie prírodné termálne jazero v Hévízi, prírodné jaskyne s termálnou vodou v Miskolctapolca, snehobiele terasy z pariacich sa vápencových kryštálov vytvorených liečivou vodou v Egerszalók, dedičstvo Turkov turecké kúpele v Budapešti a v meste Eger, ale aj desiatky ďalších kúpeľných miest.

Aj pestovanie hrozna a výroba vína má v Maďarsku tisíročnú tradíciu. V Maďarsku evidujú 22 vinárskych regiónov, z ktorých najznámejšie sú Tokaj, Kunság, Csongrád a Hajós-Baja, Eger, Villány a Szekszárd.

Viac informácií nielen o prírodných krásach Maďarska sa dozviete na www.madarsko.sk alebo na Facebooku www.facebook.com/DovolenkaMadarsko.

Zapojte sa aj vy do súťaže Moja dovolenka v Maďarsku o naj fotografiu! Súťažíme v troch kategóriách o skvelé ceny. Prihláste svoje fotografie už dnes!

 

Zdroj/autor: madarsko.sk, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa