5 tipov pre letnú dovolenku s rodinou dostupnú autom

2014-05-13 15:00:00 |   |    | 

Každý rok snívate o pohodovej dovolenke, ktorá by bavila všetkých členov rodiny, no vždy sa nakoniec rozhodnete pre „suchú“ overenú klasiku? Pátrali sme za vás a našli sme niekoľko originálnych a cenovo prístupných destinácií, kam sa pohodlne dostanete osobným automobilom.



 

  • More inak: Kołobrzeg, Poľsko

Obľubuje vaša rodina čľapkanie sa v slanej vode, no radi si spestríte dovolenku aj rôznymi poznávacími výletmi? Potom je pre vás ako stvorená pre Slovákov stále trochu netypická prímorská dovolenka na pobreží severného Poľska. Mnohí namietnu, že klíma sa nevyrovná tej stredomorskej, no s aktivitami, ktoré vám ponúka okolie mesta Kołobrzeg, je miestne podnebie priam ideálne.

Samotné mesto ponúka úplne iný dojem z prímorskej destinácie, než na aký ste zvyknutí z komerčných letovísk. Štandardom je vybavená pláž a všetky turistické služby, akých by ste sa dočkali inde. K spestreniu patrí hlavný maják Latarnia Morska Kołobrzeg a viacero ďalších, ktoré lemujú poľské pobrežie a môžete sa za nimi vydať po bohatej sieti cyklotrás. Do lokality vzdialenej asi tisícku kilometrov sa dostanete do jedenástich hodín a za pohodlné rodinné ubytovanie v turistickom domčeku zaplatí rodina v prepočte 60 eur za noc.

 

  • Rozpálené ulice: Štrasburg, Francúzsko

Letné prechádzky romantickými uličkami majú síce oveľa menej fanúšikov než vylihovanie na pláži, no už mnohé deti poznajú ich čaro. Doprajte im rozprávkový výlet do Štrasburgu, mesta dvoch národov, v ktorom môžu zažiť aj poučnú návštevu Európskeho parlamentu. Samotné mesto, do ktorého pricestujete za asi desať hodín, ponúka neodolateľné starobylé centrum plné pestrofarebných meštianskych domčekov.

Spoznajte Štrasburg vďaka sieti pohodlných električiek za výhodnú skupinovú cenu, aktívnejší si prenajmú bicykle. Vezmite rodinu na vyhliadkovú plavbu mestskými kanálmi s výkladom aj v slovenčine. Zájdite do nádhernej katedrály Notre Dame, navštívte niektoré z nespočetných múzeí a s deťmi nevynechajte ani ochutnávku v jednej z miestnych čokoládovní. Za hotel v centre si síce priplatíte, noc sa pohybuje v cene približne 120 eur, rodinné apartmány mimo starého mesta však zoženiete podstatne výhodnejšie.

 

  • Letné hory: jazero Gelmersee, Švajčiarsko

Milovníci letných dovoleniek uprostred horských scenérií ocenia tip na alpskú destináciu, ktorá je vzdialená iba 1 000 km a cesta zaberie asi desať hodín. Okolie malebnej švajčiarskej priehrady Gelmersee ponúka hneď niekoľko atraktívnych zážitkov, ktoré si nájdu priaznivcov každého veku. Azda najznámejšou miestnou atrakciou je lanovka považovaná za najstrmšiu v Európe - priemerné stúpanie je pod uhlom až 49,4°.

Adrenalínová jazda smeruje k samotnému jazeru, okolo ktorého môžete absolvovať príjemnú nenáročnú túru. V blízkosti upútajú aj vodopády, prírodný biofond a visutý lanový most nad riekou, ktorý je najväčším lákadlom pre deti. Stredisko je prístupné od júna do októbra a lístky na lanovku je kvôli veľkému záujmu vhodné rezervovať vopred. Zahraničné cestovky ponúkajú bohaté šesťdňové zájazdy plné turistiky, ktoré sa pohybujú v cenovej úrovni od 700 eur za dospelého a 400 eur za dieťa do 12 rokov.

 

Poznávanie s deťmi: Atény, Grécko

Školákov môžete zabaviť poznávacou dovolenkou, ktorá im prinesie veľa zaujímavých informácií aj do školských lavíc. Netreba váhať, už v nižších ročníkoch preberajú deti na dejepise antiku, ktorá si mnohé získa podmanivou mytológiou. Vezmite ich teda do Atén, srdca významných antických ríš, ktoré dodnes bije olympskými legendami. Najviac spoločne načerpáte pri návšteve Akropoly - vrchu, ktorý je symbolom gréckej kultúry a umenia.

Chrámy Partenón či Erechtheion či Dionýzovo divadlo aj po tisícročiach vyrážajú dych. Za návštevu stojí aj aténsky prístav a ďalšie mestské lokality ako hlavné námestie Syntagma, Aténska záhrada, Trajánov víťazný oblúk či Chrám boha Dia. Skutoční milovníci histórie by mali navštíviť aj unikátne Národné archeologické múzeum. Cesta je však časovo náročná a 17 hodín v aute skutočne nezvládne každé dieťa. Rovnako rátajte aj s väčšími výdavkami, grécka metropola účtuje približne 150 eur za rodinný apartmán na noc.

 

  • Prímorská klasika: ostrov Rab, Chorvátsko

Ak vaše deti nemajú trpezlivosť na dlhé cesty a poznávaciu dovolenku, stavte na klasický pobyt pri mori. Aj „slovenské more“ v Chorvátsku ešte ukrýva destinácie, ktoré nie sú preplnené našimi turistami. Jednou z nich je Rab, deviaty najväčší ostrov krajiny, na ktorý sa dostanete za rýchlych osem hodín. Ostrov ponúka pravú letnú zábavu na nespočetných plážach všetkých typov, vyše kilometrová piesčitá Rajska plaža v Lopare dokonca získala prestížnu modrú vlajku za kvalitu.

Hlavné mesto Rab dýcha historickou atmosférou starého rybárskeho mestečka, najväčším zážitkom je stredoveká slávnosť Rabska fjera, ktorú mesto oslavuje 27. júla. Okolité obce zase každý týždeň ponúkajú vidiecke podujatia a rybárske hody. Pre deti je zážitkom už samotný príchod na ostrov, ktorý absolvujete trajektom. Ubytovanie na súkromí vás vyjde mimoriadne výhodne, apartmán pre rodinu na týždeň nájdete aj za cenu 300 eur.

 

Zdroj/autor: Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.8/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa