KORONAVÍRUS: Slovenské letiská uzavreli, zavádzajú sa dočasné hraničné kontroly

2020-03-13 08:00:00 |   |    | 

Všetky tri medzinárodné letiská na Slovensku budú pre osobnú dopravu uzavreté z dôvodu šírenia nákazy novým koronavírusom. Zavedú sa aj dočasné hraničné kontroly. Obmedzená bude medzinárodná i vnútroštátna vlaková a autobusová preprava. Dopravné obmedzenia sa netýkajú dovozu a zásobovania.



V piatok (13. 3.) od 7.00 h sa zavádzajú dočasné hraničné kontroly

na hraničných priechodoch so všetkými susednými štátmi s výnimkou Poľskej republiky. Na tejto hranici bude situácia priebežne monitorovaná.

Do 14-dňovej karantény pôjde každý s trvalým alebo prechodným pobytom v SR, kto sa vráti zo zahraničia. Premiér Peter Pellegrini informoval, že ministerstvo vnútra má pripravené aj zariadenia pre tých, čo nechcú alebo nemôžu ísť do domácej karantény. Kontaktovať majú linku 112.

Na územie SR bude pustený len ten, kto tu má trvalý alebo prechodný pobyt, prípadne platný cestovný pas. Tým, čo bývajú pri hraniciach, ministerka Saková odporúča, aby si vybavili potvrdenie od zamestnávateľa, aby mohli byť púšťaní prednostne. Zvážiť by mohli tiež prácu z domu. Premiér zdôraznil, že občanom neodporúča cestovať vôbec, ak to nie je nutné.

 

Pre osobnú dopravu budú zatvorené letiská v Bratislave, Košiciach a Poprade.

Odcestovať budú môcť zahraniční rekreanti na Slovensku.

 

Obmedzená bude aj vnútroštátna vlaková a autobusová doprava.

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) od piatka (13. 3.) od 7.00 h zastavujú medzinárodnú osobnú dopravu. Znamená to, že od 7.00 h nebudú vypravené žiadne vlaky do zahraničia a žiadne ani nebudú vpúšťané na územie SR.

Vlakový a autobusový dopravca RegioJet na základe štvrtkového nariadenia vlády ČR a tiež opatrení vlády SR taktiež prerušuje predaj a prevádzku svojich medzinárodných vlakových a autobusových spojov, a to zatiaľ do 5. apríla.

Slovak Lines pozastavuje prevádzku svojich medzinárodných spojov do Viedne, Budapešti a Hainburgu. Rovnako predčasne ukončil jednodňové lyžiarske zájazdy na rakúsky Stuhleck.

 
Prímestská autobusová doprava Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK), ktorého je Slovak Lines súčasťou, jazdí naďalej podľa cestovných poriadkov v prázdninovom režime. V súvislosti s odporúčaním Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) obmedziť hotovostné platby pripomína spoločnosť cestujúcim, že pri kúpe cestovných lístkov môžu využiť bezhotovostné platby cez mobilnú aplikáciu IDS BK. Súčasťou pravidelnej údržby autobusov je okrem pravidelného upratovania a čistenia aj dôkladná dezinfekcia.

 

AKTUALIZÁCIA 16:00 hod.

Niektoré lety so slovenskými občanmi budú môcť pristáť na letiskách v SR

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR umožní návrat charterových letov so slovenskými dovolenkármi aj súkromné lety slovenských občanov. Tieto lety môžu byť vykonané len lietadlami, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú mimo územia SR. Informoval o tom komunikačný odbor rezortu dopravy. Ministerstvo uviedlo, že mimo územia SR sa nachádzajú osoby s prechodným alebo trvalým pobytom na Slovensku, ktoré žijú na území SR nad 90 dní, alebo sú zamestnané na území Slovenska. Vzhľadom na to je podľa rezortu dopravy potrebné zabezpečiť ich návrat na Slovensko.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa