DOMA Kde sa dá kúpať (9)

2008-09-03 08:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Návštevnosť na prírodných aj umelých kúpaliskách v 35. týždni bola vzhľadom k poveternostným podmienkam priemerná a letnú turistickú sezónu 2008 už začali ukončovať niektoré prírodné aj umelé kúpaliská.



 

Prírodné kúpaliská

Kvalita vody na kúpanie je vyhovujúca na nasledovných prevádzkovaných prírodných kúpaliskách

 

 

  • Bratislavský kraj - Kuchajda, Zlaté Piesky, Slnečné jazerá v Senci, Veľký Draždiak
  • Trnavský kraj - RO Kunovská priehrada
  • Banskobystrický kraj - VN Teplý vrch - pláž Ormet a VN Teplý vrch - pláž Drieňok (okres Rim. Sobota), VN Ružiná pri obci Divín (okres Lučenec)
  • Košický kraj - Vinianske Jazero, plážové kúpalisko Nad Jazerom v Košiciach
  • Prešovský kraj - Veľká Domaša (okres Stropkov): Tíšava, Valkov, Delňa v Prešove
  • Žilinský kraj – Plážové kúpalisko na vodnej nádrži Liptovská Mara pri Autokempingu Liptovský Trnovec

 

Monitoring kvality vody na kúpanie pokračoval aj na ďalších prírodných kúpaliskách bez prevádzkovateľa. Kvalita vody vyhovuje na sledovaných prírodných lokalitách v Bratislave i v okolí, v stredisku s čiastočne organizovanou rekreáciou Zelená voda v Novom Meste nad Váhom a na základe odberov z 21.8.2008 aj na rekreačných lokalitách Šulianske a Vojčianske jazero v okrese Dunajská Streda.

Vyhovujúcimi lokalitami bez prevádzkovateľa vodnej plochy sú všetky monitorované lokality v rekreačnej oblasti Veľká Domaša (okres Vranov nad Topľou), na základe posledných odberov z 19.8.2008 pravidelne sledované banskoštiavnické jazerá - Počúvadlianske, Veľké Richňavské a Vindšachtské a Dolnohodrušké jazero, lokalita Ružiná pri obci Ružiná, lokality vodného diela Orava - Stará Hora a Slanica a prírodné kúpaliská Pod Bukovcom a Ružín v okrese Košice - okolie.

Informačné tabule o nevhodnosti vody na kúpanie zo zdravotných dôvodov sú umiestnené na lokalitách s nevyhovujúcou kvalitou vody na kúpanie - Tona Šurany (okres Nové Zámky), VN Zelená voda - Kurinec (okres Rimavská Sobota), VN Duchonka (okres Topoľčany), Nitrianske Rudno a VN Lipovina Bátovce (okres Levice). Nevhodná voda na kúpanie je z dôvodu zvýšeného výskytu vodných rias (s výnimkou lokality Veľký Cetín) a prekročenia fyzikálno-chemických ukazovateľov kvality vody na lokalitách, využívaných rekreantmi na kúpanie v Nitrianskom okrese - VN Vráble, Jelenec a Veľký Cetín. Nevyhovujúca voda vo fyzikálno-chemických ukazovateľoch a teda nezmenená situácia je v okrese Komárno - APÁLI - mŕtve rameno Váhu, štrkoviskové jazero - Bohatá a štrkoviskové jazero Kava.

Podľa výsledkov posledných odberov na prírodných lokalitách v okrese Galanta zostáva nevyhovujúca kvalita vody kvôli nízkej priehľadnosti na bagrovisku Tomášikovo, na lokalitách Horný Čepeň - mŕtve rameno Váhu, Horný Čepeň - štrkovisko, Šintavské bane, VD Kráľová - Váhovce a kvôli nízkej priehľadnosti a nevyhovujúcej farbe aj na VD Kráľová - Šoporňa VD Kráľová - Kaskády. Výnimku v okrese tvorí len bagrovisko Čierna voda, kde je kvalita vody vyhovujúca.

 

Umelé kúpaliská

Prevádzkovanie bazénov a kúpalísk prebieha bez väčších nedostatkov, menšie nedostatky v kvalite vody sú riešené výmenou vody alebo zvýšením chlórovania. Väčšina kúpalísk najmä v severných okresoch ukončili prevádzku do 1.9.2008.

Situácia s kvalitou vody je opätovne priaznivá na TK Patince (oddychový bazén), vo Wellnes centre Patince (neplavecký bazén), v bazéne Ilona v rekreačnom zariadení Margita-Ilona v Leviciach a neplaveckom bazéne na kúpalisku v Lučenci, ktoré vykazovali v minulých týždňoch nevyhovujúcu mikrobiologickú kvalitu.

Prekročenie mikrobiologických ukazovateľov bolo na základe posledných rozborov zistené na TK Horné Saliby (taliansky a detský bazén) a vo vnútorných bazénoch Agroturistického areálu Horné Saliby (bazén B3 - oddychový a bazén B4 - hydromasažný), ktoré je s TK Horné Saliby prepojený.

Letná turistická sezóna bola ukončená na Letnom kúpalisku Bradlan - Brezová pod Bradlom, kúpalisku VPS Nemšová a mestskom kúpalisku Skalica. V 35. týždni ukončili prevádzku niektoré kúpaliská v okrese Trnava - Dobrá Voda, Kamenný Mlyn v Trnave a Pác - Kopánka v Cíferi. Prevádzkovanie bolo ukončené aj na kúpalisku VINICA v okrese Veľký Krtíš, v oddychovom bazéne v zariadení Kúpeľ Margita v Leviciach a pre nízku návštevnosť aj vo veľkom detskom bazéne na TK Vrbov.

 

Zdroj/autor: uvzsr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa