TÉMA Španielske rezorty na pokraji úpadku

2008-09-09 13:00:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO - Len málo Španielov je ochotných vzdať sa svojej letnej dovolenky, aj napriek tomu, že ich reálne príjmy klesajú. Španielsko je po Francúzsku, druhou najväčšou turistickou destináciou na svete.



Španielske pláže sú preto stále plné, avšak obchody a reštaurácie v rezortoch sú prázdne a celý turistický priemysel začína mať ekonomické problémy.

Za 48 rokov som nevidel nikdy také straty ako teraz. Podnikatelia v turistickom ruchu s ktorými som hovoril, nikdy nemali také problémy,“ uviedol prezident španielskej Asociácie podnikateľov a odborníkov v turistickom priemysle Doménec Biosca.

„V niektorých častiach krajiny je podľa nich turistika už v hlbokej recesii, pretože Španieli i zahraniční turisti dávajú prednosť cestám na kratšie vzdialenosti, zostávajú kratšiu dobu a utrácajú menej peňazí.“

Po 50. rokoch nepretržitého rastu prestávajú byť tiež relatívne drahé španielske rezorty preplnené budovami, schopné sa vyrovnať s rastúcou konkurenciou lacnejšími a menej preplnenými destináciami, ako Chorvátsko a Turecko, a strácajú domácich ako aj zahraničných turistov.

Najväčšia španielska hotelová skupina Sol Meliá zaznamenala za prvých šesť mesiacov tohto roku prepad zisku o 41 percent!  Hotelová skupina NH hlási pokles o 20 percent. Príjmy na Kanárskych a Baleárskych ostrovoch sa podľa odhadov prepadli o 12 percent, čo ukazuje, že záujem o tieto destinácie upadá, napriek stále sa znižujúcim cenám. Turistika sa na celkovom raste hrubého domáceho produktu Španielska podieľa 15 percentami a jedno zo siedmich pracovných miest v krajine je spojené z cestovným ruchom.

Španielsko je po Francúzsku, druhou najväčšou turistickou destináciou na svete.

Španieli celú generáciu nemuseli uvažovať o obmedzeniach výdavkov za dovolenku. Ich príjmy však dnes stagnujú, ceny rastú a prístup k úverom sa zhoršuje. Miera nezamestnanosti sa v auguste dostala na najvyššiu úroveň za desať rokov a bez práce je teraz 2,5 milióna ľudí.

Španielsko navštívi ročne okolo 60 miliónov zahraničných turistovi. Takmer polovica z nich prichádza z Nemecka a Anglicka. Obe krajiny sa však potácajú na pokraji recesie a Angličania sa odvracajú od krajín, v ktorých sa platí eurom. Vrátane Španielska, pretože britská libra za posledných 12 mesiacov klesla oproti euru o 15 percent. Britská spoločnosť Thomas Cook, ktorá je druhou  najväčšou cestovnou kanceláriou v Európe, obmedzila ponuku do rajín eurozóny a naopak, zvýšila ponuku zájazdov do egypta a Turecka.

Podľa analytikov, je najväčšou hrozbou pre turistický priemysel slabý výkon domácej ekonomiky spôsobený hlavne koncom desaťročného obdobia rozkvetu stavebníctva.

Obsadenosť hotelov v niektorých severných oblastiach, ktoré uprednostňujú Španieli, sa podľa šéfa hotelovej konfederácie CEHAT Ramóna Estatelly, znížila počas leta o 15 percentných bodov. V celej krajine sa však prepadla len o tri až štyri percentné body. Sú však zariadenia, ktoré mali v auguste obsadenosť okolo 85 percent, podľa Estatelly, ju ale dosiahli špeciálnymi ponukami a nízkymi cenami.


 

Zdroj/autor: cehat,čtk,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 24. máj. 2024. Meniny má Ela, Vanesa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa