DOMA Radvanský jarmok

2008-09-11 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Centrum Banskej Bystrice bude od štvrtka do nedele obsadené predajcami a návštevníkmi 351. ročníka Radvanského jarmoku. Podobne ako v predchádzajúcich rokoch je ponuka rozdelená podľa druhu výrobkov do viacerých zón.



Historické centrum – Dolná ulica (mapa), Námestie SNP (mapa) a Námestie Štefana Moyzesa (mapa) – je vyhradené pre ľudových umelcov a tradičné remeslá 11. ročníka Trhu remesiel. Predaj jarmočných jedál a nápojov bude sústredený hlavne na Vajanskom námestí, takzvanom Huštáku (mapa).

Na Štefánikovom nábreží (mapa) a Hronskom predmestí (mapa) budú mať miesto kolotoče a podobné atrakcie a na Námestí slobody (mapa) v širšom centre mesta budú umiestnené stánky s textilom a spotrebným tovarom. Najmladší návštevníci jarmoku sa budú môcť zabaviť nielen pri kolotočoch, ale aj v detskom kútiku pred Pamätníkom SNP (mapa). Pre jarmok budú v centre mesta viaceré obmedzenia motorovej dopravy.

Radvanský jarmok a Trh remesiel budú po štvrtý raz súčasťou Dní mesta Banská Bystrica, ktoré od štvrtka do nedele ponúkajú viacero kultúrnych podujatí. Štvrtkový program má názov Historická Bystrica, piatkový Slávnostná Bystrica, sobotný Veselá Bystrica a nedeľný Detská a folklórna Bystrica.

 

 

Tradície Radvanského jarmoku siahajú do 17. storočia. Dnešná mestská časť Banskej Bystrice Radvaň, ktorá vtedy bola samostatnou obcou, získala v roku 1656 právo na konanie jarmoku vo sviatok narodenia Panny Márie. V začiatkoch bola základom tradičná výmena tovaru medzi obyvateľmi mesta a dediny, neskôr prebral na seba úlohu zásobovania poľnohospodárskymi, remeselnými a priemyselnými výrobkami. Bol aj spoločenskou a kultúrnou udalosťou a vždy bola jeho súčasťou aj bohatá ponuka jedál a nápojov. Posledný deň jarmoku si chlapi kupovali varešky, ktorými jemne udierali dievky a mladé ženy. Neskôr sa táto tradícia rozšírila na všetky jarmočné dni. Radvanský jarmok sa dostal aj do diel významných slovenských spisovateľov Andreja Sládkoviča, Jozefa Gregora Tajovského, Gustáva Kazimíra Zechentera Laskomerského a ďalších.

 

Kontakt

Kultúrne a informačné stredisko
SNP 14
974 01 Banská Bystrica
Tel.:048/16 186, 415 50 85, 0907 846 555
Fax:048/415 22 72
E-mail:
kis@pkobb.sk www.kisbb.sk

 

Zdroj/autor: sita, banskabystrica, aices, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa