ZDRAVIE Ako prežiť saunu

2010-10-06 15:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Sauna je fínsky výraz, ktorý pôvodne znamenal dieru či jamu v zemi alebo v snehu. Neskôr označoval typickú drevenú stavbu s komínom.



Pokiaľ nevlastníme domácu saunu, špecializované zariadenie sa dá navštíviť kdekoľvek. 

    
Pobyt v saune je pre organizmus šokom.

Je to horúcovzdušná procedúra, kde sa aplikuje suché teplo. Priestor sauny má rozličné stupne, obyčajne bývajú tri. Na prvom stupienku je 60 až 80 stupňov Celzia, na druhom nad 80 stupňov a na treťom od 100 až do 130 stupňov.
     
Je potrebné dodržiavať spôsob saunovania. Najskôr absolvujeme fázu prehrievania, ktorá trvá 10-15 minút a po nej nasleduje fáza schladzovania. Jednotlivé fázy môžeme počas saunovania aj opakovať, v intervaloch, ako nám vyhovujú.
     
Fáza schladenia môže byť vzduchom, prípadne sprchou alebo bazénom, ale skúsenejší majú najradšej sneh. Ochladzovanie snehom, je v severských krajinách, najviac odporúčaným spôsobom schladzovania.
    
Saunovať sa môže každý zdravý človek, rôzneho veku, pretože saunový kúpeľ nevyvoláva u zdravého človeka žiadnu záťaž. Saunovanie u detí sa odporúča od veku troch rokov, samozrejme v prítomnosti dospelej osoby s rešpektovaním časového limitu. Vhodné je raz do týždňa.
     
Starí a chorí ľudia sa musia poradiť so svojím lekárom. Saunu by nemali navštevovať osoby s akútnymi a chronickými ochoreniami, ako sú vysoký krvný tlak, srdcovo-cievne ochorenia, nádorové ochorenia, choroby obličiek, štítnej žľazy, diabetes. Ku kontraindikáciám patrí aj tehotnosť ženy. Existuje však aj veľké množstvo chorôb, pri ktorých sa sauna pre svoje pozitívne účinky naopak odporúča.
     
V horúcom vzduchu sauny dochádza k zvýšeniu bazálneho metabolizmu o 20 až 40 percent. Telo sa bráni prehrievaniu organizmu potením, vylučujú sa škodliviny a prichádza k detoxikácii organizmu. Počas saunovania človek stratí 100 až 2000 gramov vody a preto je dôležité dodať telu dostatok tekutín pred aj po saunovaní. 
     
Účinky sauny sú mnohostranné. Pravidelné saunovanie posilňuje imunitný systém, prekrvuje cievy, zlepšuje látkovú výmenu, reguláciu krvného tlaku, podporuje regeneráciu svalstva, čistí pokožku a samozrejme v tomto prostredí sa odbúrava stres.
     
Saunovanie nemá význam len pre telo, ale aj pre psychickú pohodu človeka. Vo Fínsku najvyšší štátnici dodnes pozývajú diplomatické návštevy do sauny, pretože pre Fínov je to prostredie, kde sú ľudia najotvorenejší a najúprimnejší.
     
Vo Fínsku, kde saunovanie patrí k životnému štýlu, sa ľudia chodia do sauny rozprávať. Ženy tam, nielen kvôli sterilnému prostrediu, ale aj kvôli uvoľneniu, ktoré pobyt vyvoláva, často aj rodili. Nejeden Fín prišiel na svet práve v saune.

 


Zdroj/autor: finlandsauna,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: jupiterimages

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa