NA CESTÁCH Lyžovačka v Libanone

2009-02-09 12:30:00 |   |    | 

LIBANON - O Libanone sa najčastejšie hovorí ako o krajine Feničanov - s bohatou históriou, vzácnymi archeologickými pamiatkami, prírodnými krásami, vynikajúcou kuchyňou, a v posledných troch desaťročiach aj ako o krajine s nestabilnou, vojnou a atentátmi poznačenou situáciou.



Menej sa už vie, že subtropická krajina - s viac ako tridto slnečnými dňami v roku - sa stala pojmom pre milovníkov zimných športov. Čoraz viac sa dostáva do povedomia zahraničných turistov, a to nielen z krajín Perzského zálivu a ostatných arabských štátov.

Pre nich je totiž Libanon so športovými, oddychovými a kultúrno-spoločenskými vymoženosťami najlákavejšou destináciou. Libanončania sa radi pýšia tým, že ich krajina je jediná na svete, kde sa ráno môžete lyžovať, a cez deň opaľovať a kúpať (v Stredozemnom mori).

     
V horách nad Bejrútom a v oblasti cédrov je neobyčajne zaujímavý zimný svet. Tvoria ho zasnežené vrcholy pohorí Libanon (3088 m) a Antilibanon (2630 m), majestátne cédre, ktoré len-len že unesú ťarchu čerstvo napadaného snehu, a kam len oko dovidí, je záľaha snehu. Tohto roku je ho trocha menej ako po iné roky, ale meteorológovia sľubujú do konca februára výdatné sneženie (vlani snežilo od nadmorskej výšky 450 m).
     
Tradícia zimných športov sa v Libanone začala písať ešte v 20. rokoch minulého storočia. Francúzski vojaci (boli v krajine od roku 1918 do roku 1946, keď bola francúzskym mandátnym územím) objavili krásy zimnej prírody a vynikajúce terény na lyžovanie. V dedinách pod vrchom Mzaar sa tradujú spomienky na obdobie, keď sa francúzski vojaci dali vyvážať na somároch hore, poprípade išli pešo, lyže im vynášali za poplatok domorodí chlapci, a potom sa spúšťali z príkreho kopca dole.
     
Boli to opäť Francúzi, ktorí v roku 1935 založili v stredisku Cedars prvú lyžiarsku školu, o dva roky neskôr ju premenovali na Vojenskú lyžiarsku školu. Lyžovanie sa postupne stávalo záľubou aj pre Libanončanov. Už v roku 1948 sa zúčastnili na OH v St. Moritzi. Lyžovanie a snowboarding sú v súčasnosti najobľúbenejšími druhmi zimného športu v krajine. Pozoruhodný je aj počet lyžiarskych stredísk - je ich šesť, majú veľmi dobrú polohu, terény, dostatok snehu, moderné technické vybavenie, luxusné hotely a prvotriedne služby.
     
Najväčšej popularite sa tešia Farájá a Cedars. Stredisko Farájá-Mzaar postavili francúzski odborníci v roku 1968, doteraz ho nepretržite kontrolujú a vylepšujú. Jeho veľkou výhodou je iba 46- kilometrová vzdialenosť od Bejrútu. Sezóna tam trvá od decembra do apríla na 42 lyžiarskych svahoch a 80 km lyžiarskych tratí.

Služby sú mimoriadne bohaté, ale nie lacné - sauny, fitness centrá, fyzioterapeutické centrá, bazény, reštaurácie, nákupné strediská, škôlka pre deti lyžujúcich sa rodičov, kino. Popularitu si získalo nočné lyžovanie, vianočné exhibície, preteky v lyžovaní detí i dospelých, či zimný karneval.
     
Druhé najväčšie stredisko Cedars je najvyššie položené stredisko, preto je tam aj najdlhšia sezóna - od novembra do apríla. V roku 2005  nainštalovali nové sedačkové vleky, zmodernizovali vybavenie a upravili terény na lyžovanie, sánkovanie, jazdenie na motorových saniach a snowboardoch.

Z lyžovania, z bohatého programu v luxusných hoteloch sa najviac tešia solventní Libanončania a cudzinci - ropní magnáti z arabských krajín, podnikatelia z Kuvajtu, Tuniska, ale aj čoraz viac turistov z Európy - z Nemecka, Francúzka, Holandska, dokonca aj z Anglicka a zo Švédska.
     
Pre väčšinu Libanončanov sú tieto miesta na dovolenku pridrahé. A tak spoznávajú krásy zimnej prírody a zimných športov pri televíznych obrazovkách alebo do týchto stredísk chodia cez víkend na výlety s deťmi, pre ktoré je sneh vzrušujúcou netradičnou zábavou.
     

 

Zdroj/autor:  b.farhatová,tasr,drom

VIDEO Lyžovanie Farájá-Mzaar  (8.február 2009)

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa