DOMA Svetový deň cestovného ruchu

2009-09-18 08:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Tohtoročné oslavy Svetového dňa turizmu, ktorý pripadá na 27. septembra, budú v spoločnej réžii Slovenskej agentúry pre cestovný ruch a samosprávnych krajov.Program osláv sa začne už dnes v Nitre.



Program osláv sa začne v piatok 18. septembra v Nitre a štafetu potom preberie Kežmarok, Prievidza, Strečno, Fiľakovo, Štós a na záver, 4. októbra Stupava. Všetky aktivity v týchto mestách budú zamerané na tému Oslava rôznorodosti turizmu.

     
"Cieľom osláv Svetového dňa turizmu je predovšetkým podpora domáceho cestovného ruchu. Intenzívnejšou organizáciou tejto akcie, ktorá sa stretáva s pozitívnymi ohlasmi, sa SACR zaoberá druhý rok," uviedla generálna riaditeľka SACR Svetlana Gavorová. Zapojené kraje ponúknu návštevníkom hudobné a tanečné vystúpenia, prezentácie remeselníckej zručnosti a ľudových tradícií, gastronomické špeciality a ďalšie atrakcie pre deti aj dospelých. Oslavy budú v znamení ukončenia letnej turistickej sezóny a pozvánkou na zimnú sezónu.
 
Podľa avizovaného programu v Nitre bude jazdiť turistický vláčik a predstaví sa skupina Afro Campana. Kúpele Štós pripravili prehliadku historických vozidiel, remeselnícky jarmok a svetelno-hudobnú šou.

Bohatý program je rozložený na dnes a zajtra a jeho súčasťou je aj predstavenie africkej Ghany ako hosťujúcej krajiny podujatia. Okrem prezentácie tejto krajiny si môžu návštevníci zatancovať a zabubnovať aj exotické rytmy so skupinou Afro Campana. V programe S rockom okolo sveta sa zasa predstavia hudobné skupiny Axxe a Var Rock.

Veľká časť programu je určená predovšetkým deťom. Ide o aktivity, ktoré by takým detským spôsobom priniesli informácie o meste, v ktorom žijú. Sú to rôzne hry, kvízy a snaha vzbudiť v nich záujem navštíviť nejakú historickú alebo kultúrnu pamiatku v ich okolí. Počas osláv Svetového dňa turizmu sa dočasne predĺži aj nitrianska pešia zóna, ktorá bude od bývalého hotela Tatra pokračovať až po novootvorené obchodné centrum Mlyny, kde bude otvorená výstava nitrianskych fotografov Nitra vo farbách.

V Prešovskom kraji sa oslavy budú konať v Kežmarku, kde návštevníci uvidia ukážky historického šermu, chodúľové divadlo a miestne hudobné skupiny.

História a súčasnosť smaltovníctva a prezentácia hipoturistiky bude lákadlom pre návštevníkov Fiľakova. Prievidza bude mať jarmok ľudových remesiel, ukážky sokoliarstva a  hudobníkov. Na Hrade Strečno sa pokrstí kniha Chuť regiónov Žilinského kraja spojená s ochutnávkou jedál. Oslavy turizmu vyvrcholia v Stupave na populárnom podujatí Dni zelá.
     
Prvýkrát bol Svetový deň turizmu vyhlásený na Valnom zhromaždení Svetovej organizácie turizmu (UNWTO) v roku 1979 v Španielsku. Hlavným poslaním WTD je podpora a zvýšenie povedomia o význame turizmu a jeho prínose pre rozvoj spoločnosti.

 

Zdroj/autor: tasr, nitra, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa