NA CESTÁCH Vášnivá diera v zuboch

2010-05-02 16:00:00 |   |    | 

JUŽNÁ AFRIKA - Vďaka zlatým zubom, ktoré sa mu lesknú v juhoafrickom slnku, má Yazeed žiarivý úsmev. Mladý muž je tiež hrdý na to, že môže odložiť svoj umelý chrup a ukázať ďasná zbavené horných rezákov, akúsi „dieru“, ktorá je medzi miešancami z Kapského mesta práve v móde.



Skupina mladých je zhromaždená okolo Yazeeda, v širokých svetroch a veľkých slnečných okuliaroch si takisto skladá zubné protézy a s bezzubým úsmevom pózuje v gangsterskom štýle. „Je to móda, robia to všetci,“ uisťuje dvadsaťjedenročný Yazeed a vysvetľuje, že si nechal vytrhnúť rezáky, pretože vraj boli „príliš veľké“.

Táto prax je je medzi miešancami tak rozšírená, že sa okolo nej rozpráva už veľa bájok. Najčastejšie  tá, že diera v zuboch spestruje sexuálne hry a preto sa jej hovorí aj „diera vášne“.

V skutočnosti je tento fenomén rozšírený predovšetkým v chudobných štvrtiach,  je zmesou akýchsi estetických snáh a úsilia o identitu. Juhoafrickí miešanci – coloureds, majú európsku, africkú, ale tiež ázijskú alebo indickú krv. Za apartheidu tvorili zvláštnu kategóriu medzi belochmi a černochmi, ktorá mala špeciálne práva.

„Miešanci sú zmesou rôznych ľudí, nemôžu si robiť nároky na svojich predkov,“ uvádza vedkyňa. Preto sa u nich vyvinuli „znaky identity“, ako je trhanie zubov, často u mladých ľudí považované za rituál dospelosti.“, píše Jacqui Friedlingová z univerzity v Kapskom meste. Viac než 40 percent tých, ktorí si dobrovoľne nechali vytrhnúť zuby ustúpili istému sociálnemu tlaku.

Podľa iných, je táto prax súčasťou rituálu gangov z Cape Flats, chudobných černošských predmestí mimo Kapského mesta osídlených práve miešancami. „Jednotlivé gangy medzi sebou bojujú a vraví sa, že vyraziť niekomu zuby, je tak trochu ako ukradnúť majetok,“ vysvetľuje  Friedlingová. Vyrobenie protézy je znakom príslušnosti k skupine.

„Tento jav pochádza z doby pred viac ako 60 rokmi,“ hovorí. „Bolo to v móde už za mojich rodičov. Vyvíja sa to vo vlnách. A dnes  je to práve zase veľmi „in“, dodáva.

„Aj keď etické pravidlá zubárom zakazujú vytrhávať zdravé zuby, fenomén sa šíri rýchlo ďalej,“ potvrdzuje zubný doktor Rob Barry. „Takmer každý týždeň za mnou chodia mladí ľudia požadujúci, aby som im vytrhal zuby.“ Vyrobil som už tisíce falošných zubov pre ľudím ktorý potrebovali mať chrup v dokonalom stave kvôli zamestnaniu, ale nie kvôli móde.“

 
Umelé zuby sa stali módnym doplnkom. „Keď idú s priateľmi von, nasadia si chrup s trochou zlata či drahých kameňovi. Panuje taký názor: kto si môže dovoliť umelý chrup, stúpne okamžite v spoločenskom rebríčku.“, vysvetľuje Friedlingová

Taká úprava zubov však nie je bez rizika. Svoje o tom vie štyridsaťpäťročný Ronald. Prišiel o všetky zuby, keď si niektoré z nich nechal vytrhať, aby mohol nosiť zlatú protézu, od ktorej dostal do celých úst infekciu. Napriek tomu znova zaplatil, nie príliš ostražitému dentistovi, za vytrhnutie niekoľkých zubov jeho deťom od 11 do 14 rokov. „Takto sú oveľa krajšie,“ hovorí Ronald.

 

Zdroj/autor: afp,čtk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa