NA CESTÁCH Slimačia horúčka

2009-10-23 14:00:00 |   |    | 

BULHARSKO/ video - Na tichom pozemku, na ktorom zjavne nebýva žiadny ľudský obyvateľ, nenápadne prosperuje farma Krasimira Kostova. Viac než milión slimákov, ukrývajúcich sa pred slnečnými lúčami pod drevenými doskami, si razí cestu do sveta...



Človeka by nenapadlo, že je tu farma. "Ale slimáky nebučia.“, vtipkuje opálený chovateľ. Po celej Európe i v Bulharsku denne krachujú najrôznejšie firmy, ale chov slimákov – populárnej hlavne  francúzskej a talianskej delikatesy – sa v tejto najchudobnejšej krajine Európskej únie stal dynamicky sa rozvíjajúcim odvetvím.  

Jeseň je obdobím oberačiek a dopyt po escargots, ako im hovoria Francúzi (bulharsky = ohljuvi), prekonal očakávania. Bulhari sa chytili príležitosti a posilnili tak svoje postavenie vývozcu tejto luxusnej pochúťky, na ktorej si sami pochutnajú málokedy.

Tento rok vyvezú Bulhari asi 800 až 900 ton slimákov a slimáčích produktov, čo je vraj šesťkrát viac ako v roku 2008.  „Trh je obrovský“, hovorí štyridsaťpäťročný Kostov, ktorého farma na severe Bulharska sa špecializuje predovšetkým na dodávky slimákov určených pre chov na iných farmách. Na otázku, či mu slimáky chutia, odpovie odmietavou grimasov...

Priznáva tiež, že tento rok nebol schopný splniť všetky objednávky, pretože nemá dosť veľký inkubátor. Zachráni asi 60 tisíc slimákov rodu Helix aspersa, jedného z troch jedlých druhov, určených na rozmnožovanie.  Každý z nich nakladie asi 150 vajíčok. Zostávajúcich asi desať ton, teda približne 470 tisíc slimákov – je určené na export.

Labužnícky apetit je taký veľký, že sa Bulhari chystajú k asi päťdesiatim už fungujúcim farmám otvoriť v budúcom roku ďalších tristo.  “Tento rok máme zákazky nielen z Francúzska, Nemecka, Rakúska ale aj z Holandska,“ hovorí Simona Mollová z Národnej spoločnosti pre chov slimákov, ktorý ich export podporuje.

Podľa generálneho tajomníka francúzskej Asociácie potravinárskych spracovateľských podnikov (ADEPALE) Pierra Commereho, je "trh so slimákmi veľmi tradičný a stabilný. Tradícia je silnejšia než finančná kríza.", dodáva.

Každý, kto zháňa výnimočný vianočný darček, by mal kúpiť slimákov. Štyristo gramový pohár slimákov v omáčke stojí asi 50 euro, zatiaľ čo kvalitné gurmánske balíčky sa dajú kúpiť za 55 ať 235 euro.

Francúzsko a Taliansko, najväčší spotrebitelia, zhltnú každoročne 25 až 36 tisíc ton týchto mäkkýšov, ale pretože populácia slimákov záhradných (Helix pomatia) sa na Západe scvrkáva, priemysel sa spolieha predovšetkým na import z Východnej Európy.

V roku 2006 bol druh všeobecne známy ako burgundský slimák zahrnutý do smernice EÚ o ochrane divokej flóry a fauny a jeho zber vo voľnej prírode obmedzili.

Poľsko a Maďarsko patrilo k napracovitejším zberačom slimákov, ale ekonomický popkrok, ktorý zaznamenali po vstupe do EÚ v roku 2004, odrádza ľudí od namáhavej práce. Podľa ADEPALE to na francúzskych gurmánov malo vlani nepriaznivý dopad.

Krajiny ako Bulharsko, uvítal príležitosť túto medzeru vyplniť. Ľudia, ktorí predtým chovali prasce, kravy a hydinu, hľadajú alternatívne zdroje obživy.

„Dnes je každý chovateľom slimákov.“, vtipkuje Kostov. „Pred dvoma rokmi sa nám ľudia smiali, keď som povedal, že chováme slimákov. Ale vlani sa jednoducho všetci začali chovať ako pomätení. Telefonujú zo všetkých strán a vypytujú sa.“

Podľa Kostova sa jeden človek môže ľahko starať o farmu s tromi až piatimi pozemkami s rozlohou 0,1 hektára. V podstate stačí, aby podvečer, kedy sa slimáky kŕmia, zaistil dostatočné vlhko.  Pomoc je potom potrebná až pri oberačke, kedy ženy a deti pracujú od svitania do súmraku...

Tento rok začína Bulharsko, ktoré dodáva väčšinu slimákov aj do Grécka, exportovať tiež nový druh slimákov, ktorých strava obsahuje okrem ďateliny a špeciálneho krmiva aj mrkvu. „Vyzerajú smiešne, pretože sú oranžoví.“, usmieva sa Simona Mollová. „Ale vynášajú  80 euro za kilogram.“...“

 

Zdroj/autor: reuters,čtk,drom

VIDEO Slimák záhradný (Helix pomatia)

 



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: reuters

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa