NA CESTÁCH Mobil v Afrike

2009-10-29 12:45:00 |   |    | 

UGANDA – Laban nabíja svoj mobilný telefón cez batériu z auta, pretože v dome s hlinenou podlahou v odľahlej, banánovníkmi pokrytej odľahlej oblasti v západnej Ugande nemá elekltrinu.



Keď sa mu baterka v aute vybije, chodí ju päťdesiatročný Laban, ktorého živí poľnohospodárstvo, nabiť šesť kilometrov ďaleko, aby si medzi susedmi udržal postavenie akéhosi komunikačného uzla a kontrolóra chorôb banánovníkov.

V oblasti, kde je elektrina k dispozícii len zriedka a pripojenie k internetu prakticky neexistuje, zmenil mobilný telefón revolučným spôsobom možnosti vedcov vyhľadať a sledovať šírenie chorôb napádajúcich banánovníky a šírenia osvety medzi pestovateľmi.

S pomocou svojho mobilného telefónu pán Laban Rutagumirwa zbiera digitálne fotografie, zisťuje súradnice pre GPS a uchováva vyplnené dotazníky s odpoveďami na 50 otázok od farmárov o napadnutých rastlinách. Tieto dáta posiela ihneď  vedcom v ugandskom hlavnom meste Kampale.

„Nikdy nás ani nenapadlo, žeby bolo možné dostávať informácie cez mobil,“ hovorí  Laban. „Bola to pre nás záhada, ale teraz sme už múdrejší...“

Afrika je najrýchlejšie sa rozvíjajúcim trhom pre mobilné telefóny na svete a podnikatelia i rozvojové organizácie sa rýchlo chytajú príležitosti. Vytvárajú mobilné aplikácie pre rôzne podniky po celom kontinente. Milióny Afričanov tak napríklad používajú mobilné telefóny na prevod peňazí, zistenie výlsedkov futbalových zápasov a nakupovaní a predávania tovaru.

Rozšírenie  mobilov je v Afrike oveľa väčšie než rozšírenie internetu, špeciálne vo vidieckych oblastiach, čo z mobilných telefónov robí najdostupnejší komunikačný prostriedok, hovorí Jon Gossier, zakladateľ a prezident technologickej spoločnosti Appfrica.

Nedávne dokončenie uloženia podmorských káblov spojujúcich východnú Afriku so širokopásmovým internetom, zvýšilo šancu, že sa v Afrike rozšíri aj prístup k tomuto  vysokorýchlostnému internetu.

Ale Gossier tvrdí, že podľa jeho názoru, tu budú aplikácie pre mobilné telefóny potrebné ešte niekoľko rokov. „Nemyslím si, že sa teraz rozvoj všetkého pre mobilné telefóny zastaví. Skôr sa dočkáme celej novej generácie aplikácií vrátane tých pre mobilné telefóny, ktoré využívajú počítačovú sieť, dodáva.

 

Zdroj/autor: iht,čtk,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa