EXTRA Najstaršia reštaurácia v Londýne

2010-08-29 15:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA/ video - Má mnoho rokov, je honosná a pokrmy sú tradične anglické. Londýnska reštaurácia Rules sa pýši dvestoročnou tradíciou, ktorú oslavujú spisovatelia, herci, mocní tohto sveta a hostia dychtiaci po sezónnej zverine.



Podnik sídliaci v Covent Garden sa sám označuje za najstaršiu londýnsku reštauráciu a od chvíle, keď svojrázny Thomas Rules prekvapil rodinu otvorením ustricového baru v roku 1798, ho vlastnili tri rodiny. Hneď si vydobyl značnú obľúbenosť medzi britskými "flamendrami, dandy a vyššou inteligenciou..."

Graham Greene tu zvykol oslavovať svoje narodeniny a jeho hrdinka Sarah sa zamilovávala do vojnových prídelov cibuliek v jeho knihe Koniec dobrodružstva. Miestnu atmosféru literárne zachytili Kingsley Amis či bývalý poet laureatus John Betjeman. Zašiel sem i kráľ Edward VII. so svojou milenkou Lillie Langtryovou.

Rules ponúka verejné i súkromné stolovanie v miestnostiach pomenovaných po Betjemanovi a Greenovi. Je tu aj koktejlový bar. Cieľom obsiahleho menu s ponukou zveriny a tradičných anglických pokrmov je uspokojiť návštevníkov zo slávnych, literárnych a divadelných kruhov londýnskeho West Endu.

Deklarovaný pocit anglického vidieka má navodiť pokojná atmosféra, ktorá sa z moderného života väčšinou vytratila, hovorí riaditeľ reštaurácie Ricky McMenemy.

Posedieť si pri tradičnom stejku a kidney pie, teda hovädzieho so zapekanými ľadvinkami v cestíčku, v prostredí, kde sedávali Charles Dickens, William Makepeace Thackeray, John Galsworthy či H. G. Wells, je lákavé. Rovnako ako pobudnúť v priestoroch, ktoré sa objavili v románoch Rosamondy Lehmannovej, Evelyna Waugha, Johna Le Carrého či Dicka Francisa.

Steny reštaurácie zdobia dokumenty z histórie anglického divadla a chodieval sem i sám Laurence Olivier, filmové hviezdy Buster Keaton, Charles Laughton, Clark Gable, Charlie Chaplin a John Barrymore.

Kresby, maľby a skice na stenách zachytávajú životy mnohých miestnych priaznivcov. Betjeman popísal interiér ako "jedinečný a nenahraditeľný, súčasť literárneho a divadelného Londýna".

Ale nenechajte sa omámiť len príchuťou slávnej a vznešenej histórie, Rules ponúka aj ďalšie lákadlá. Reštaurácia vlastní pozemky na vidieku a ponúka menu plné zveriny s odkazmi na kráľovskú rodinu.

Krab s príchuťou muškátového kvetu, velšský králik, divoký králik, zverinová polievka so želé a ustrice od Camilly, vojvodkyňe z Cornwallu a manželky princa Charlesa, predstavujú len malú vzorku z celkovej záplavy predkrmov.

Hlavné jedlá zahŕňajú očakávané hovädzie so zapekanými ľadvinkami, ale taktiež zapekaného bažanta, bažantie curry, srnčie, jahňacie, zajacov, sluky, tetrovy, jarabice,  kačice, doverské halibuty a divoké morské ostrieže.

"Špecializujeme sa na zverinu," hovorí McMenemy. "Predáme jej viacej než akákoľvek iná reštaurácia v zemi." Rules je podľa neho tiež obľúbená medzi turistami a často sa v jej skvostných priestoroch usporadúvajú firemné a súkromné večere pre hostí z radov aristokratických i vládnych kruhov.

 

 

Rules Restaurant

35 Maiden Lane

Covent Garden

London WC2E 7LB

 

Zdroj/autor: rules, čtk, reuters, drom

VIDEO Rules Restaurant



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa