EXTRA Sviatok vďaky, moriakov a nákupov

2009-11-26 15:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Americký prezident Barack Obama včera v doprovode svojich dcér, tradične pred Dňom vďakyvzdania „omilostil“ moriaka, ktorý tak na rozdiel od menej šťastných kolegov dnes neskončil na tanieri.



Miesto toho bude prevezený do Disneylandu na Floride, kde bude môcť pohodlne dožiť.

Omilostený moriak sa volá Courage (Odvaha) a do Washingtonu ho priviezli z mesta Goldsboro v Severnej Karolíne. Podobne ako počas predchádzajúcich 50 rokoch ho Bielemu domu dodala Národná federácia chovateľov moriakov. „S radosťou dnes oznamujem, že vďaka naliehaniu dcér Malie a Sashi – pretože ja som chcel toho darebáka zjesť – bude Courage ušetrený svojho hrozného, ale aj chutného osudu,“ povedalObama.

Dodal, že popoludní sa so svojou rodinou zoberie dvoch „menej šťastných bratov“ omilosteného moriaka do charitatívnej organizácie Martin stôl, ktorej pracovníci ho pripravia pre bezdomovcov. Ďalší moriak pôjde s Odvahou do Disneylandu, kde ho zaskočí, pokiaľ by operenec nezvládol svoju úlohu hlavného ceremoniála pri tamojšej dnešnej prehlaidke.

„Myslím, že je to fér povedať, že sme zachránili, alebo vytvorili štyroch moriakov,“ podotkol zveličene Obama v narážke na svoj program na podporu ekonomiky, ktorý podľa Bieleho domu zachránil množstvo pracovných miest.

 
Potom s vážnejším tónom dodal, že si v Deň vďakyvzdania (Thanksgiving Day) spomenie na amerických vojakov, ktorý slúžia doma aj v zahraničí, a bude sa za nich modliť. Pripomenul, že kvôli hospodárskej recesii je množstvo Američanov v zlej situácii a že i na nich treba nmyslieť. Američania ale podľa neho ťažkú dobu prekonajú...

Pôvod tradície omilosťovania moriakov nie je jasný. Podľa niektorých názorov sa dá vystopovať až k prezidentovi Abrahamovi Lincolnovi, za ktorého sa začal pravidelne oslavovať Deň vďakyvzdania a ktorý vraj operencov ušetril na naliehanie  svojho syna.

Mnoho ľudí v Spojených štátoch naopak verí, že zvyk začal pri úradovaní prezidenta Harryho Trumana, neexistuje však o tom žiadny dôkaz. Súčasná podoba tradície, kedy prezident moriaka omilostí oficiálne, začala za Georga Busha staršieho. Vtáci, ktorí dostali prezidentskú milosť, niekoľko rokov žili v rekreačnom parku Frying Pan Park v štáte Virgínia. Od roku 2005 ale majú nový domov Disneylande vo floridskom Anaheime.

Vďakyvzdanie je jedným z najväčších amerických sviatkov a oslavuje sa tradične na štvrtý novembrovy štvrtok.  Americké rodiny sa stretávajú pri tradičnom jedle, ktorým je plnený moriak. Prvýkrát sviatok oslavovali európski osadníci v Amerike v roku 1621 ako poďakovanie za úrodu a prežitie prvej zimy.

V 20.storočí sa tento deň stal postupne, aj vďaka veľkým akciovým zľavám v obchodoch, v Spojených štátoch začiatkom vianočných nákupov.

 

 

Zdroj/autor: thanksgivinday,čtk,drom (pozri aj Galériu)

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa