MAĎARSKO Eger a kúpele

2010-03-05 14:00:00 |   |    | 

MAĎARSKO/ video - Eger (po slovensky Jáger), kúzelné mesto s historickou atmosférou, ležiace medzi pohorím Mátra a vrchovinou Bükk vo vzdialenosti 120 kilometrov od Budapešti, je dobre známy ako kúpeľné stredisko a skutočné turistické centrum, turistický raj.



Vďaka svojmu geologickému bohatstvu, prírodným pokladom a svojej kultúre bol Eger po stáročia radený ku kúpeľným miestam.

Prvé záznamy o miestnych liečivých prameňoch sa datujú do roku 1488. V tureckom období v 16. storočí turecký cestovateľ Evlia Chelebi napísal, že na mieste sa nachádzajú tri verejné kúpele a v dvoch stovkách domov a zámočkov už existovali kúpele využívajúce liečivú vodu.

Eger je vhodný na kúpeľné kúry tak v lete, ako aj v zime. Hydrogénuhličitánová voda je bohatá na vápnik a horčík a v dôsledku vysokého rádiového vyžarovania patrí do skupiny rádioaktívnych termálnych vôd vhodných na liečenie chronického potenia, porúch pohybového ústrojenstva a reumatizmu a tiež na pooperačné terapie.

Eger ponúka širokú paletu turistických zaujímavostí. Za návštevu stojí stredoveký hrad, turecké pamiatky, bazilika, barokové budovy a kostoly. Gurmáni môžu objavovať chute miestnych jedál v nekonečnej rade malých reštaurácií a hlboko pod kopcom, v pivniciach tiahnúcich sa pod mestom, zreje slávne egerské víno.

K zaujímavostiam oblasti patrí aj Szarvaskő, úzke údolie toku Egeru, a Szilásvárad, kde sa nachádza žrebčín maďarských lipicánskych koní.

 

EgerTermal

 

Termálne a zážitkové kúpalisko
3300 Eger, námestie Petőfiho 2
Tel: 36/510-558 Vchod od Arcibiskupskej záhrady - celoročne
Tel: 36/510-557Vchod od námestie Petőfiho - len v lete
E-mail: titkarsag@egertermal.hu
Web: www.egertermal.hu

Tourinform Eger
Bajcsy Zsilinszky u. 9. 
3300 Eger
Tel.: 36-517-715

 

Zdroj/autor: madarsko, egercity, drom

VIDEO Eger



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa