EUROTIP Vystavili Turínske plátno

2010-04-12 15:00:00 |   |    | 

TALIANSKO/ video - Turínske plátno (Santa Sindone) je po desaťročí opäť dostupné očiam verejnosti.



Výstava plátna potrvá do nedele 23. mája v Turínskej katedrále.

Organizačný tím výstavy ako prvým dovolil pohľad na významnú kresťanskú relikviu novinárom a fotografom. Pápež Benedikt XVI. si plátno pozrie v nedeľu 2. mája.

Okolie Turínskej katedrály je už teraz pripravené na očakávané dva milióny návštevníkov a návštevníčok. Prípadnú pomoc podajú dobrovoľníci a dobrovoľníčky, stánky v okolí katedrály ponúkajú zmrzlinu a miestne špeciality a sú pripravené aj špeciálne parkoviská.

Turínske plátno  (Shroud of Turin) s rozmermi 4,36 krát 1,1 metra v roku 2002 zreštaurovali. Rádiokarbónová analýza v roku 1988 datovala plátno do rokov 1260 až 1390, kritici jej výsledky neskôr spochybnili. Vatikán plátno nevyhlásil za autentické.

 

Turínske plátno (tal. Santa Sindone z gr. sindón - rubáš,) je ľanová plachta rozmerov 4,36 krát 1,1 metra, hmotnosť plátna je 2,5 kilogramov. Na plátne sa nachádzajú nevysvetlené odtlačky a škvrny. Je jednou z najvýznamnejších kresťanských relikvií, keďže údajne ide o ľanovú plachtu, do ktorej Jozef z Arimatey a Nikodém zabalili telo umučeného Ježiša Krista po tom, ako ho zložili z kríža. Obojstranné škvrny na plachte (spredu i zozadu) pripomínajú odtlačok tváre a tela mŕtveho muža s ranami po bičovaní a na rukách a nohách s ranami po ukrižovaní. Charakteristika a umiestnenie rán zodpovedá opisom z evanjelií. Plátno je utkané z ľanovej priadze dobrej kvality.

 


 

Arcidiocesi di Torino
E-mail:
web@diocesi.torino.it
Web: www.diocesi.torino.it

 

Zdroj/autor: afp, sita, wikipedia, drom

VIDEO Vystavili Turínske plátno



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa