CHORVÁTSKO Vela Luka

2010-04-21 12:30:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO/ video - Až teraz vidím, čím je pre mňa Vela Luka, more, ty, len spomienky mi zostanú... to sú slová piesne, ktorá preslávila Velu Luku, osadu na západnej strane ostrova Korčula, ktorý je so svojimi 276 štvorcovými kilometrami šiestym najväčším ostrovom chorvátskeho Jadranu.



Pri dne hlboko vrezaného, širokého zálivu našla svoje miesto Vela Luka, obklopená mnohými zátokami, vinohradmi a olivovými hájmi, sadmi figovníkov a rohovníkov (svätojánsky chlieb), typickými borovicami a mediteránskou flórou.

Má len o niečo menej ako 5 tisíc obyvateľov a je tak druhým najväčším mestom na jadranských ostrovoch, pričom svojou výhodnou polohou predstavuje jeden z najchránenejších prístavov na strednom Jadrane.

Z tohto dôvodu je pochopiteľne veľmi obľúbená ako bezpečné kotvisko jachtárov. Vela Luka sa ako osada začala vytvárať až koncom 18. storočia. Jej kultúrne centrum sa nachádza v starom letovisku Kaštel, v ktorom je uchovaná cenná archeologická zbierka prehistorických nálezov z neďalekej neolitickej lokality, ale aj ďalších rímskych lokalít a v neposlednom rade aj zbierka súčasného umenia domácich i zahraničných autorov.

Na južných svahoch vrchu Pinski rat bolo objavené nálezisko - jaskyňa Vela špilja - svedčiace o prítomnosti človeka na tomto území ešte v prehistorických dobách (okolo roku 3200 p. n. l.). Z plošiny pred vchodom do jaskyne sa naskytuje výhľad na takmer všetky časti veloluckého zálivu, západnú stranu Blatského poľa a morské obzory od ostrova Vis, Sveti Andrija, Biševo až po Sušac a Lastovo.

Z neďalekých vyvýšenín sa pri peknom počasí dajú vidieť ostrovčeky Palagruže, a na druhej strane južné časti ostrova Hvar a polostrova Pelješac, ako aj vrcholky Biokova. V stredoveku bola Vela Luka miestom, kde korčulanské kniežatá a šľachtici budovali svoje letoviská a kaštiele.

Vela Luka je miesto, kde sú pôvodné kapelné piesne dodnes živé, miesto so zaujímavým a bohatým kultúrnym dedičstvom. Velolucké kultúrno-zábavné leto pod názvom Luško Lito začína tradične 24. júna na deň Sv. Jána obnovenou regatou veslíc zo zátoky Gradina do centra osady.

Svojím programom, ktorý prebieha až do začiatku septembra, pokrýva Luško Lito vyše 40 večerov kultúrno-zábavných podujatí, z ktorých možno vyzdvihnúť vystúpenia folklórneho súboru Kumpanija predvádzajúceho staré velolucké tance a rytierske hry, rybárske večery, večery olivového oleja, dramatické večery a večery klasickej hudby.

Nevynechateľnou destináciou všetkých návštevníkov Velej Luky a zvlášť turistov prichádzajúcich v letných mesiacoch, sú ostrovčeky Ošjak a Proizd.

Prvý leží celkom v strede vstupu do veloluckého zálivu, úplne pokrytý hustým borovicovým lesom, popretkávaným turistickými chodníčkami vedúcimi na prístupné vápencové skaly a ďalšie miesta pri mori, vhodné na opaľovanie a kúpanie sa.

Na západnej strane ostrova vyniká krásou zaujímavá jaskyňa obklopená skalnými stenami a morom. Ostrov Ošjak si časom získal prímenie “ostrov lásky”. O niečo väčší ako Ošjak je ostrov Proizd, vzdialený od centra osady pol hodiny plavby loďou.

Získava si priazeň návštevníkov prirodzenou krásou svojich pláží ležiacich v skrytých zátokách, tyrkysovo modrým morom a vôňou borovíc a morskej soli. Zvlášť turisticky zaujímavé sú tri pláže, známe ako Bili Boci, ležiace na severnej strane ostrova, z ktorých sa naskytuje výhľad na susedný ostrov Hvar a otvorenú morskú diaľavu. Pred troma rokmi bol Proizd vyhlásený v rámci chorvátskej časti Jadranu za pláž roka.

Hotelové ubytovanie vo Velej Luke zahŕňa hotely Adria, Posejdon a Dalmacija, ďalej penzión Jadran a v privátnom ubytovaní sú to rôzne izby, apartmány a dovolenkové domy.

Pre záujemcov o alternatívu je tu autokemping Mindel s približnou kapacitou 200 ubytovaných hostí, vzdialený päť kilometrov od centra osady. V moderných kúpeľoch Kalos ponúkajú rôzne rehabilitačné a preventívne kúry a wellnessové programy.


 

Zdroj/autor: chtz,tzvelaluka,drom (reklamný článok)

VIDEO Vela Luka

 



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: wikipedia

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa