CHORVÁTSKO Mošćenice, kamenná víla nad Kvarnerom

2010-04-16 12:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO - Jedno z najkrajších malých miest v severovýchodnej časti Istrie je určite mesto Mošćenice.



Na strmom svahu pod pohorím Učka sa uchýlilo stredoveké opevnené mesto so svojimi hradbami a úzkymi kamennými ulicami.  V ranej histórii po nich chodili Liburni, príslušníci jedného z ilýrskych kmeňov. Na svojich malých, rýchlych loďkách vesliciach robili problémy Rimanom, ktorí sami po podmanení celej Istrie zaradili tieto loďky do svojej flotily, nazvúc ich “liburne”.

Mesto počas svojej búrlivej histórie striedalo vládcov, no prestálo všetky skúšky a dodnes si zachovalo svoju dávnu, zachovanú tvár. Do Mošćeníc sa dá vstúpiť len cez jednu bránu, nad ktorou je vytesaný habsburgovský erb, kým jej domy sú také stiesnené, že tu neexistuje ani jedno námestie. Mestu dominuje kostol Sv. Andriju (Sv. Ondrej) Apoštola.

Nad Mošćenicami sa vypína vrch Perun, nazvané podľa staroslovanského boha hromu, zatiaľ čo mošćenické záhrady a lúky za hradbami zdobí chorvátsky národný kvet perunika

(iris), pomenovaný podľa jeho ženy. Odporúčame zážitok z prekrásneho výhľadu, ktorý sa zhora naskytuje na ostrovy Krk a Cres ako aj celý Kvarner, v noci sa zas dajú v diaľke zazrieť svetlá mesta Rijeka.

Mesto Mošćenice, tak ako všetky tunajšie staré mestá, má aj svojho nasledovníka na pobreží. S Mošćeničkou Dragou je prepojený dvoma spôsobmi: potokom, ktorý preteká cez Dražský kaňon až k mestskej pláži, aby tam vylial svoje vody do mora a schodmi, ktoré tieto dve mestá spájajú.

Mošćenička Draga, ako aj blízka Opatija a Lovran, je turistickou osadou. Mesto má svoje prímorské promenády a prepychové vily. Jednou z najkrajších je Vila Zagreb, ktorá nie je výnimočná veľkosťou, ale svojou čarovnou architektúrou, priťahujúc pohľady turistov, ktorí sa tu pravidelne zastavujú, aby si ju odfotografovali.

Medzi obľúbenú výzdobu tunajších domov patrí štrk a mušle, čo je pochopiteľné, pretože boli postavené doslova na pláži, ktorá bývala kedysi zdrojom stavebného materiálu a dnes predstavuje pre obyvateľstvo zdroj príjmov.

Turistická a reštauračná činnosť sú tu hlavným segmentom, veď sa aj Mošćenička Draga môže pochváliť jednou z najkrajších pláží na Kvarneri.

Ubytovanie v Mošćeničkej Drage nájdete v hoteloch so štyrmi alebo troma hviezdičkami, Marina a Mediteran, v autokempingu s dvoma hviezdičkami, veľkom počte súkromných apartmánov a izieb, alebo vo vilách.

Turistom je tu k dispozícii aj potápačské centrum. Kým zábavu a aktívnu dovolenku im zaručujú vodné športy, o enologické a gastronomické zážitky na vysokej úrovni sa im postarajú mnohé reštaurácie a pohostinstvá.

Hotel Marina leží takmer v centre mesta, päťdesiat metrov od mora a kamienkovej pláže. V ponuke má 178 izieb a všetky jeho priestory sú klimatizované. Hotel Marina má aj wellnessové centrum.

Hotel Mediteran sa nachádza v centre Mošćeničkej Dragy, v malom prístave s výhľadom na prekrásnu pláž a ostrov Cres. Tento hotel o niečo intímnejšieho charakteru ponúka
ubytovanie v 69 izbách.

Autokamp Draga je situovaný pod hlavnou cestou v smere Pula, päťdesiat metrov od vstupu do Mošćeničkej Dragy a ponúka ubytovanie v stanoch a obytných prívesoch. Má kapacitu 400 osôb a otvorený je každý rok od 15. marca do 15. októbra. Je trochu oddelený od osady a stredu osady, ponúkajúc tak svojim hosťom možnosť na oddych, pokoj a uvoľnenie.


 

Zdroj/autor: chtz,kvarner, tz-moscenicka,reklamný článok

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa