EXTRA Terakotova armáda má ďalších bojovníkov

2010-06-22 14:00:00 |   |    | 

ČÍNA/ video - Čínski archeológovia objavili v hrobkách dynastie Čchin v provincii Sien ďalších 114 terakotových bojovníkov. Mnohé sochy boli nájdené rozbité, sú však bohato sfarbené...



Okrem sôch sa našli hrnce, zbrane a ďalšie predmety. Na niektorých hlinených veciach boli stopy po ohni, čo by svedčilo o tom, že hrobku niekto vypálil. Doposiaľ tu bolo objavených viac než 8 000 sôch z roku 221 pred naším letopočtom.

Vedúci archeológov Sü Wej-chung povedal denníku China Daily, že bojovníci boli objavení počas tretej fázy vykopávok najväčšieho náleziska v komplexe hrobiek. Práce začali minulý rok v júni. "Boli sme príjemne prekvapení živými farbami, ktoré sme našli na bojovníkoch," dodal Sü.

Hlinení bojovníci, vysokí 1,8 až dva metre, mali čierne vlasy, zelené, biele či ružové tváre a čierne alebo hnedé oči. "Bola to ťažká práca zreštaurovať hlinených bojovníkov, pretože boli rozlámaní na kusy. Zostaviť jedného nám trvalo desať dní," upresnil Sü. Archeológovia sa domnievajú, že pôvodne boli nafarbení jasnými farbami všetci bojovníci, ale 2 000 rokov strávených pod zemou viedlo k vyblednutiu a opadaniu farieb.

Podľa riaditeľa miestneho múzea Liou Čan-čchanga sú spáleniny na hline dôkazom, že hrobku niekto vypálil. Už predtým sa domnievali, že mauzóleum krátko po dokončení zapálil nejaký vzbúrenec, väčšina obsahu však prežila.

Komplex bol vybudovaný pre cisára Čchin Š'-chuanga (259 až 210 pred naším letopočtom), ktorý bol považovaný za zjednotiteľa Číny. Maľovaní bojovníci ho mali ochrániť i po smrti. Mauzóleum bolo objavené v roku 1974 miestnymi dedinčanmi, od tej doby tu vykopávky prebiehajú nepretržite.

Od svojho založenia v roku 1979 priťahuje Múzeum terakotových bojovníkov a koní cisára Čchin Š'-chuanga  (Museum of the Terra-Cotta Warriors and Horses Qin Shi Huang) milióny návštevníkov ročne. 

 

Zdroj/autor: čtk, bbc, chinadaily, drom

VIDEO Terakotova armáda v múzeu



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa