DOMA Ako sa vesluje na starogréckej lodi

2010-07-06 09:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Úlohu veslára na replike starogréckej lode si budú môcť počas leta vyskúšať obyvatelia a návštevníci Trenčína.



Na plavidle, ktoré vyrobili v moravskom Přerove, sa môže naraz odviezť desiatka ľudí. Záujemcovia budú veslovať na Váhu v blízkosti Ostrova. ČTK to povedal Jaroslav Matejka zo združenia Bludní rytieri, ktoré nechalo veslicu postaviť. Loď poslúži i ako múzeum. 

  
"Keď si to bude chcieť nejaká skupina odveslovať, tak trasa nebude príliš dlhá. Veslári, ak nie sú zocvičení, tak si to môžu vyskúšať na pár sto metroch, ale ďaleko neodveslujú. To už máme vyskúšané, že zocvičená posádka perfektne funguje, loď ide rýchlo. Pri nezocvičenej posádke je to horšie, lebo každý pláca inak tým veslom," poznamenal Matejka.
   
Podmienkou pre plavbu je primerané množstvo vody v rieke a priaznivé počasie.

Veslicu predviedli v Trenčíne slávnostne po prvý krát vlani v októbri, v uplynulých mesiacoch však plavbu kazilo upršané počasie a silný vietor. Matejka dúfa, že v júli a auguste budú môcť s loďou Hyperborea, čo znamená Zem severného vetra, vyplávať na Váh už bez väčších problémov.
   
"Nepôjde o vyhliadkovú plavbu z bodu A do bodu B. Ľudia tam idú preto, aby zistili, ako sa žilo a plávalo na starovekej lodi," dodal Matejka. Nevylúčil však, že v budúcnosti na plavidlo zamaskujú aj motor, aby mohli povoziť tiež detské výlety.
   
Zakotvená loď zároveň slúži ako múzeum. Na palube si možno prezrieť repliky zbraní či keramiku.

"Máme tam zbrane z obdobia klasického Grécka 500 rokov pred Kristom. Plus máme niektoré zbrane z doby bronzovej z nášho územia. Snažíme sa ľuďom vysvetľovať, čím ľudia bojovali alebo sa bránili tu pri obchodných cestách alebo bojoch v Podunají," spresnil zástupca Bludných rytierov.
   
Veslica je dlhá 17 metrov, na šírku dosahuje 3,6 metra a sťažeň sa týči do výšky ôsmich metrov. Plavidlo váži približne tri tony. Grécke diéry sa využívali napríklad vo vojnách Grékov s Peržanmi okolo roku 480 pred Kristom.
   
Majstri v Přerove veslicu stavali približne tri mesiace, počas minulých letných prázdnin potom plavidlo testovali na Oravskej priehrade. Pokiaľ sa budú o drevený koráb majitelia dobre starať, mal by vydržať minimálne desať rokov.
  

 

 

Zdroj/autor: bludnirytieti,čtk,drom (pozri aj Galériu)

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa