DOMA Kam cez víkend

2010-07-16 13:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Výber kultúrnych a spoločenských podujatí nielen na víkend...



 

Kamenné mystérium na Hrade Červený Kameň

Hrad v Malých Karpatoch - hrad Červený Kameň pripravil pre všetkých ďalšie zaujímavé podujatie.

Dominanta týčiaca sa nad obcou Častá (okres Pezinok), v ktorom sídli jedna z 18 pobočiek Slovenského národného múzea, ponúkne v sobotu 17. júla po druhý raz v tomto lete scénické podujatie Kamenné mystérium.

Na jeho v poradí už štvrtom ročníku sa každú tretiu letnú sobotu konajú nočné prehliadky v atmosfére mihotajúcich sviečok a horiacich fakieľ. Všetci sa počas nich ocitnú v období 13. až 16. storočia, kedy hrad Červený Kameň vlastnil "Pán Váhu a Tatier“, Matúš Čák Trenčiansky, ale i bohatá rodina Fuggerovcov z juhonemeckého Augsburgu.

Prehliadky sa konajú každých tridsať minút od 19.00 do 23.00 a po 17. júli sa uskutočnia ešte aj 7. a 28. augusta.

 

Po trenčianskej Pohode, najväčšom a najznámejšom slovenskom festivale, pokračuje festivalové leto cez víkend ďalšími akciami najmä lokálneho významu.

Nultý ročník má pred sebou Art fest v Nitre (16. - 17. júla), ktorý chce predstaviť komerčne známe skupiny, ako aj nových, alternatívnych hudobníkov.

Na podujatí budú aj rôzne workshopy - hudobné, tanečné, fotografické, divadelné, graffiti (múr amfiteátra), tvorivé dielne na hand made, street art a folklór. Na Art feste sa v piatok predstavia Buty, Čechomor či Xindl X.

V sobotu sú na programe koncerty interpretov ako Lavagance, Para, Hex, Richard Müller, N.O.H.A. alebo Puding pani Elvisovej.

 

Žánrovo pestrý bude 16. až 17. júla aj štvrtý ročník podujatia Podhájska fest.

Piatok bude venovaný hip-hopu a vystúpeniam H16, Čistychova, Miša Bieleho, Dramatikz, Phantoms Crew, formácie Spokojní (AMO+Decko+Opak) či Viktora Hazarda. V sobotu sa k slovu dostanú La3no Cubano, Smola a hrušky, UKND, Hex, IMT Smile, Metropolis, ale aj Zoči Voči.


 

V sobotu 17. júla sa na plážovom kúpalisku v Banskej Bystrici uskutoční letný hudobný festival Fun rádio Dohoda 2010.

Zabávať vás budú Miro Šmajda, No Name, Chinaski, Zuzana Smatanová, Hudba z Marsu, Desmod, Polemic, Richard Müller, Rytmus a Tina a ďalší.

 

Základné informácie o nepôvodných, inváznych druhoch rastlín v našej prírode ponúka výstava Neželaní votrelci - invázne rastliny okolo nás, ktorú môžete vidieť do konca septembra v Tihányiovskom kaštieli v Banskej Bystrici.

Výstava sa tematicky zaoberá problematikou inváznych botanických druhov a na 12 výstavných paneloch podáva základné informácie o nepôvodných botanických druhoch, ktoré sa v našej prírode vyskytujú.

 

Slovenské národné múzeum – Spišské múzeum v Levoči pripravilo na sobotu celodenné hry pre malých i veľkých na Spišskom hrade pod názvom Hradohranie.

Dobrodružné a pútavé hry, vône hradnej kuchyne, temná hradná mučiareň i zbrojnica umožnia preskúmať aj tie najtajnejšie zákutia Spišského hradu. Hradohranie všetkým predstaví históriu i život v historickom hrade a deti budú môcť namaľovať spoločný maxiobraz s tématikou hradného života.

 

V sobotu 17. júla 2010 sa na hrade Strečno uskutoční športovo – zábavný deň, ktorý je určený najmä pre rodiny s deťmi pod názvom Chodúľami na hrad Strečno.

Súťažiť sa bude v rôznych vekových kategóriách a disciplínach, akými sú „Chodúľový šprint“ alebo „Kľučkovanie na chodúľoch“. Celú súťaž budú monitorovať skúsení chodúľoví inštruktori. Vyvrcholením budú preteky v hlavnej disciplíne, ktorou bude Chodúľový maratón alebo „Kto ďalej zájde…“. Na všetkých čaká aj množstvo sprievodných podujatí.

 

V sobotu 17. júla sa v archeoskanzene Havránok pri Liptovskej Mare uskutoční nultý ročník podujatia Keltský deň. Program okorení ukážka obety človeka.

Priamo v areáli archeoskanzenu budete môcť vidieť a vyskúšať si základné remeslá staroveku - napríklad populárne tkanie na vertikálnych krosnách, točenie na hrnčiarskom kruhu či ukážky šperkárskej výroby.

Všetkým sa poskytnú aj prednášky a výklady o problematike, ale aj ukážky keltských rituálov a bojových techník. Pripravené sú rôzne súťaže pre deti a dospelých. Na podujatí vystúpi aj skupina Boiove ap Fergunna z Českej republiky.

Podujatie je určené širokej verejnosti, od detí až po dôchodcov. Keltský deň sa začína o 10.00, vstupné je 4 € pre dospelých a 1,5 € pre deti a mládež.

 

Zdroj/autor: sita, sacr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 13. máj. 2024. Meniny má Servác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa