VÍKEND Letné hudobné festivaly

2010-07-16 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - K letu patria každoročne hudobné festivaly. Tie si našli už pevné miesto v programe prázdninových mesiacov a hlavne tisícky svojich fanúšikov....



 

 

 

 

 

V dňoch 16. - 17. júla sa na Slovensku uskutočnia jednodňové a dvojdňové hudobné podujatia Art fest, Podhájska fest, Freedom of Choice, Drotária, Download Open Air, Vrbovské vetry, Fun rádio dohoda, Sound of Summer, RIP fest a Ekofest.

  

Po trenčianskej Pohode, najväčšom a najznámejšom slovenskom festivale, pokračuje festivalové leto cez víkend ďalšími akciami najmä lokálneho významu.

Nultý ročník má pred sebou Art fest v Nitre (16. - 17. júla), ktorý chce predstaviť komerčne známe skupiny, ako aj nových, alternatívnych hudobníkov. Na podujatí budú aj rôzne workshopy - hudobné, tanečné, fotografické, divadelné, graffiti (múr amfiteátra), tvorivé dielne na hand made, street art a folklór. Na Art feste sa v piatok predstavia Buty, Čechomor či Xindl X.

V sobotu sú na programe koncerty interpretov ako Lavagance, Para, Hex, Richard Müller, N.O.H.A. alebo Puding pani Elvisovej.

 


DJ Frankie a DJ Payo budú dnes večer prvými účinkujúcimi na štvrtom ročníku hudobného festivalu PodhájskaFest 2010 v športovom areáli obce Podhájska v okrese Nové Zámky.

Festivalový program je prvýkrát v histórii rozdelený do dvoch dní, dnes večer okrem dídžejov ponúkne to najlepšie zo slovenského hip-hopu. Na koncertnom pódiu sa postupne predstavia Kali + Lubeck, H16 + Grimaso, Čistychov + Mišo Biely, Dvojitý postup, Dramatikz, vystúpi tanečná skupina Phantoms Crew. Vrcholom piatkovej noci bude špeciálny koncert zoskupenia Spokojní, ktorý len pre PodhájskaFest pripravili Amo, Opak, Decko a DJ Viktor Hazard.

Program druhého dňa v sobotu 17. júla otvorí popoludní formácia S.C.O., po nej to bude skupina Neverback, anglická kapela Maslow, slovenské formácie La3no cubano, Smola a Hrušky, U.K.N.D., Hex, IMT Smile, Metropolis a Zoči Voči. Počas svojho vystúpenia pokrstí debutové CD kapela Paranoid.

Krstnými otcami budú členovia kapiel Plus Mínus a Inekafe Dodo a Wayo. Headlinerom večera bude kapela IMT Smile, ktorá na festival príde v plnej sile. Bratia Táslerovci sľubujú veľkú šou aj s perkusionistom a saxofonistom. Náladu na festivale bude gradovať aj štvorica skúsených muzikantov, ktorí si už 20 rokov hovoria Hex.

 

V sobotu 17. júla sa na plážovom kúpalisku v Banskej Bystrici uskutoční letný hudobný festival Fun rádio Dohoda 2010. Zabávať vás budú Miro Šmajda, No Name, Chinaski, Zuzana Smatanová, Hudba z Marsu, Desmod, Polemic, Richard Müller, Rytmus a Tina a ďalší.

 

Freedom of Choice je nový názov festivalu Čadca fest, ktorý sa bude konať v týchto dňoch 16. a 17. júla na štadióne FK Čadca. Na festivale vystúpia kapely Polemic, Helenine oči, Puding pani Elvisovej, Chiki Liki Tu-a, Karavana, Ska-Pra Šupina a mnohí ďalší.

 

Fanúšikovia elektronickej a tanečnej hudby si v piatok 16. júla prídu na svoje na festivale Download Open Air na zvolenskom zámku.

Ekologicky zamerané je podujatie Ekofest v Trnave, ktoré takisto v piatok ponúkne koncerty skupín ako Čechomor, Arzén, Davová psychóza, Konflikt alebo Totální Nasazení.

Vo Vrbovom sa v sobotu 17. júla uskutoční tradičná akcia Vrbovské vetry. Na festivale vystúpia Bez ladu a skladu, Tony Ducháček a Garage, Para, Chiki liki tu-a, Karpatské Chrbáty, Slobodná Európa, Martin Valihora, Ska-pra šupina, ale i Vrbovskí Víťazi.

V sobotu sú na programe aj akcie Sound of Summer v Prievidzi (David Koller, Rytmus, Polemic, Para, Hex, Chiki liki tu-a, Marián Čekovský, Aya, Ska2tonics, Talkshow, Marián Greksa, Horská Chata, Heľenine oči ), Fun rádio dohoda v Banskej Bystrici (Miro Šmajda, No Name, Chinaski, Hudba z Marsu, Zuzana Smatanová, Desmod, Polemic, Richard Müller, Tina, Rytmus a Milan Lieskovský) a RIP fest vo Veľkých Ripňanoch (Desmod, Gladiator, Zuzana Smatanová, Kristina, Alone, Zoči voči).


Atmosféru leta a mora prenesie na Slovensko Fiesta del mar – 1. ročník festivalu hudby, kultúry a gastronómie prímorských krajín. V sobotu 17. júla sa milovníci temperamentného flamenga, rumby či paely či exotických jedál stretnú v Motoreste Vlčkovce pri Trnave (na rýchlostnej ceste R1-odbočka Majcichov-Vlčkovce).

Vystúpi latinsko-americká Azúcar Cubana, ktorá kombinuje tradičnú kubánsku hudbu so aranžmánmi a prezentuje vo svojom repertoári rôznosť štýlov karibskej oblasti, Martin Bies & Flamenco Clan prinášajúci hudbu a tanec horúcej Andalúzie. Horúci africký kontinent a jeho rytmy bude zastupovať skupina Bougarabou – Empire Mandingue, ktorá od šesťdesiatych rokov pôsobí v Senegale i v Európe. Pri ich hudobnom umení sa možno ponoriť do najhlbších koreňov hudby, hudobníci využívajú tradičné africké nástroje ako djembe, sabar, doums, bubny soroubas a bougarabous, balafon. Predstavia sa hudbou, tancom a workshopom afrických perkusií.

 

V okolitých krajinách 

Na Morave sa už po deviaty raz bude konať multikultúrny festival Colours of Ostrava. Od 15. do 18. júla sa na ňom predstavia The Cranberries, Iggy Pop a The Stooges, Regina Spektor, Jagga Jazzist, Porcupine Tree, Afro Celt Sound System, Eric Truffaz, Brendan Perry, Marta Kubišová, ale i Lenka Filipová či Marky Ramone. Podujatie s týmto programom a neopakovateľnou atmosférou sa takmer s mesačným predstihom podarilo vypredať.

Metalisti nielen z Českej republiky sa od 15. do 18. júla stretnú na tradičnom festivale Masters of Rock vo Vizoviciach. Hviezdami podujatia budú Mike Terrana, Sabaton, Queensryche, Manowar, Annihilator, Gamma Ray, Accept, Lordi a špecialitou bude vystúpenie fínskej speváčky Tarje s Filharmóniou Bohuslava Martinů Zlín.

Pre fanúšikov hip-hopu je určený Hip Hop Jam (15. - 17. júla) s hviezdami ako Slim Thug alebo DJ Premier. Žánrovo vymedzený je aj český festival Mighty Sounds (16. - 18. júla), ktorý privíta interpretov ako Ska-P, Madsin, Distemper, Irie Revoltés či The Busters.
 

V rakúskom Wiesene sa od 16. do 17. júla bude konať festival Forestglade, na ktorom sa predstavia Faith No More, The Cranberries, Gossip, Jet, K´s Choice, Die Fantastischen Vier, New Model Army alebo Therapy?.

 

Zdroj/autor: sita, zoznam, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa