BULHARSKO Pláž pri letovisku Černomorec uzavreli

2010-08-05 09:30:00 |   |    | 

BULHARSKO - Turistami obľúbená pláž pri juhobulharskom čiernomorskom letovisku Černonorec bola uzavretá kvôli zvýšenej radiácii...



Spravodajský server novosti.rs včera uviedol, že ide o dlhodobý problém úniku rádioaktívnej odpadovej vody z úložiska v nedaľekej rudnej bane.

Burgaské úrady sa rozhodli uzavrieť pláž Vromos potom, čo štúdia jednej agentúry pôsobiacej pri ministerstve životného prostredia ukázala, že oblasť je radioaktívna a pre zdravie turistov nebezpečná. Na mieste sú vyvesené tabuľe, ktoré o zákaze informujú.

Bulharské rádiologické centrum oznámilo, že kvalita morskej vody vyhovuje štandardom. Zmienená agentúra napriek tomu zistila, že radiácia na pláži je dvakrát vyššia, než sú povolené hodnoty, uviedla bulharská agentúra BTA.

Problém s radiokativitou v oblasti je starý niekoľko desaťročí a naďalej pretrváva, aj keĎ 1989 bolo vybudované nové „odkalovacie“ kjazierko, ktoré malo únikom rádioaktivnej

vody zabrániť.

 

Malá prímorská dedinka Černomorec je situovaná 24 km južne od letiska v Burgase a 8 km od mesta Sozopol. Mestečko sa nachádza na polostrove medzi mysom Akra a Talasakra. V okolí dedinky je nádherná príroda a vládne tu pokojná atmosféra. Takmer všade je prítomná kvetinová výzdoba. Pre rybárov je k dispozícii rybársky prístav. Pobrežie letoviska Černomorec je prevažne skalnaté, preto nemôžeme povedať, že má v pravom zmysle slova pláž. Je tu však dostatok miest poskytujúcich vhodný prístup do mora. Mestská pláž je situovaná vo vzdialenosti 5 min. chôdze. (ibulharsko.sk)
 

Zdroj/autor: novosti.rs,mta,drom                                                          

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa