EXTRA Tokio - mekka gurmánov

2010-11-25 15:00:00 |   |    | 

JAPONSKO/ video - Japonská metropola druhý rok po sebe predbehla Paríž v počte reštaurácií, ktoré sa pýšia najvyšším hodnotením gastronomického sprievodcu spoločnosti Michelin.



Vyplýva to z najnovšieho vydania prestížneho kulinárskeho bedekru, ktoré bolo uverejnené včera.

Podľa riaditeľa spoločnosti Michelin Guide Jean-Luka Nareta Tokio potvrdilo titul svetovej gastronomickej metropoly.

Tokio zosadilo mesto na Seine z prvého miesta vlani, keď Michelin Guide v metropolitnej oblasti Tokia rozdal tri hviezdy 11 reštauráciám. Podľa včerajšieho vyhlásenia spoločnosti Michelin, tento rok Tokio náskok predĺžilo o ďalšie tri v 14 podnikoch. V Paríži možno takých reštaurácií nájsť desať.

Tri hviezdičky v hodnotení Michelin znamenajú, že sa do daného mesta oplatí zájsť už len kvôli tejto reštaurácii.

Prvý sprievodca Michelin Guide vyšiel pred 110 rokmi ako príručka pre francúzskych motoristov. Vôbec prvý ázijský sprievodca Michelin bol publikovaný v novembri 2007 a týkal sa Tokia.

Michelin tento rok reštauráciám v Tokiu rozdal 266 hviezd. Medzi ocenenými sa ocitlo aj 26 podnikov v neďalekej Jokohame a Kamakure.

Najvyššieho ocenenia sa dostalo okrem iného reštaurácii, ktorá sa špecializuje na prípravu ryby fugu. Ide o rod z čeľade štvorzubcovitých, ktorý môže byť smrteľne jedovatý, ak nie je správne upravený.

Zatiaľ čo Tokio je domovom 160 tisíc reštaurácií, v Paríži ich sídli 60 tisíc.

V talianskej verzii "biblia" gurmánov pre rok 2011 si trojhviezdičkové hodnotenie udržalo šesť talianskych reštaurácií. Nezmenený zostal počet dvojhviezdičkových podnikov, ktorých je 37. Najviac reštaurácií ocenených aspoň raz hviezdou, 52, sa nachádza v Lombardii na severozápade krajiny.

 

Zdroj/autor: ap, ansa, čtk, drom

VIDEO Tokio - mekka gastronómie 2009 (angl.)



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: čtk

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa