Veľká noc a koniec sezóny

2008-03-12 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Vo viacerých strediskách zimného cestovného ruchu na strednom Slovensku hotelieri a prevádzkovatelia lyžiarskych areálov predpokladajú ukončenie tohtoročnej sezóny koncom marca.



Vylepšiť by im ju v prípade priaznivého zimného počasia pomohla teda veľkonočná lyžovačka. Ubytovacie zariadenia v najvyhľadávanejších zimných strediskách v Banskobystrickom kraji sú zatiaľ na jarné sviatky nenaplnené. Medzi doteraz prihlásenými klientmi prevládajú domáci a predovšetkým rodiny s deťmi. Záujem o sviatočné pobyty podľa prevádzkovateľov hotelov, penziónov či horských chát je, ale hostia sa väčšinou rozhodnú na poslednú chvíľu v závislosti od počasia.

I keď na Táľoch sú zatiaľ veľmi dobré snehové podmienky, v rovnomennom nízkotatranskom stredisku sú dva hotely s kapacitou 160 lôžok na veľkonočné sviatky obsadené na dve tretiny. "Ak sa rapídne nezmení počasie, bude sa u nás lyžovať aj cez sviatky. Pre návštevníkov pripravujeme prekvapenie," povedala Miroslava Vaňková zo spoločnosti Tále.

V ďalšom hoteli na Táľoch - v známom Partizáne majú, tak ako iné roky, všetkých 180 lôžok na Veľkú noc obsadených. Pobyty si rezervovali okrem tuzemských hostí aj Česi a Poliaci. Sú medzi nimi najmä stáli klienti, ktorí sa do Partizána každoročne vracajú. Jarný pobyt im spestruje grilovačka na čerstvom vzduchu, gastrovečery v bašte či posedenie s populárnou osobnosťou.

"Veľkonočné menu, v ktorom nechýba tradičná jahňacina, baranina a údené mäso, spracujeme podľa nových netradičných receptúr," uviedla riaditeľka hotela Partizán Miloslava Kičová. Dodala, že ak sa nebude dať lyžovať priamo na Táľoch, vynikajúca lyžovačka bude určite ešte na 8 kilometrov vzdialenom Chopku.

V Horskom hoteli Šachtička neďaleko Banskej Bystrice je zo 136 lôžok obsadených na Veľkú noc vyše polovica. Hostí ubytovaných minimálne na tri noci čakajú zľavy 25 % a deti ďalšie rôzne zľavy. O oživenie pobytu sa postará živá hudba. Folkloristi priblížia tradičné regionálne veľkonočné zvyky.

Lyžiarske vleky v nízkotatranskom stredisku Mýto pod Ďumbierom išli podľa jeho šéfa Petra Chramca vždy do konca marca. Momentálne sú tam veľmi dobré snehové podmienky, na svahoch je 40 centimetrov technického snehu. Lyžujú najmä prázdninujúci Česi a slovenskí stredoškoláci a vysokoškoláci na lyžiarskych výcvikoch. Z vyše 400 lôžok v ubytovacích zariadeniach v Mýte pod Ďumbierom je zatiaľ na Veľkú noc obsadených viac ako 60 %. Záujem o jarnú lyžovačku prejavili okrem domácich českí, maďarskí a poľskí rekreanti.

Záujemcovia o veľkonočné pobyty na Donovaloch taktiež čakajú na počasie. Z približne 3 500 lôžok v tamojších hoteloch, penziónoch, chatách, apartmánoch či v súkromí je dnes obsadených iba vyše 30 %.

V Banskobystrickom kraji fungovalo v tohtoročnej zimnej sezóne 56 lyžiarskych stredísk. Dnes sa pre nevyhovujúce snehové podmienky už nelyžuje v nižšie položených horských areáloch.


Zdroj/autor:tasr,sitour,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa