ZA NÁKUPMI Parížske módne inšpirácie

2010-02-02 12:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Živými farbami, palmami a výzbrojou španielskych dobyvateľov Ameriky oživil záver prehliadok "haute couture" na jar a leto 2010, francúzsky módny tvorca Jean Paul Gaultier.



Prispel tak do súboja nápadov, ktoré ešte na zahájení prehliadok rozpútal Josephus Thimister snahou o povýšenie vojenských uniforiem z prvej svetovej vojny do stavu haute couture. Dior následne kontroval rajom Amazoniek Chanel oslňoval pastelovými farbami a Givenchy sa pokúsil od ostatných odlíšiť kladením dôrazu na modernu.

V Gaultierovom predstavení sa to na móle naopak hemžilo sombrérmi a nohavicovými sukňami. Podprsenky zdobili kovové palmy a farebné výšivky v kvetinových motívoch zvýrazňoval čierny podklad. Návrhár sa dosť pohral s tkaným materiálom vo farbách po mexicky.  Zaujal napríklad kovovou prikrývkou ramena pripomínajúcou časť výzbroja na šatách vyzdobených klincami.

Gaultier povedal, že sa na prehliadku inšpiroval filmom Apocalypto Mela Gibsona. Takzvaným operetným predstavením vraj chcel povzbudiť k radosti zo života, čo je v dobe krízy nevyhnutné.

"Pohral som sa tak s motívmi vegetácie, džungle, ako keby bolo oblečenie vytvorené z prírodných materiálov," dodal. Chcel len predstaviť "mačacie stvorenie vedľa ostrovných vtákov a tiež conquistadorov, aby nezabudol priniesť všetkému i nejaký mužský prvok.

Svoje modely predstavil tiež napríklad Franck Sorbier, ktorý vsadil na čiernu farbu a svoju kolekciu azda vhodne nazval Tragédiou. K vytvoreniu jednej z večerných rób bolo vraj potrebné ručne dať dohromady 650 geometrických dielov.

Elie Saab predstavil šaty ozdobené kvetmi s krajkami, ako na objednávku pre víly zo sviežich luhov a hájov.

Givenchy pod taktovkou Riccarda Tisciho zaujal ešte skôr snahou o vloženie série moderných prvkov do možno trochu skosnatelej haute couture. Išiel na to s pomocou oslňujúcich farieb, plynulých strihov a triezvejším používaním doplnkov inak neodmysliteľne patriacich ku krajčírskemu luxusu.

 

Milé cestovateľky, ako samy vidíte, keď ide o módu, v Paríži nikdy nespia a vždy sa tam niečo deje. Preto ak ste zas a znova dostali chuť na nakupovanie, určite si tam niečo vyberiete hodné vašej jedinečnosti. Či už to budú šaty á la vojenská uniforma alebo "mexické" sombréro, isto neoľutujete...

 

Zdroj/autor: ctk, afp, janqa, drom

VIDEO Franck Sorbier - kolekcia Jar-Leto 2010

 

 

VIDEO J.P.Gaultier - kolekcia Jar-Leto 2010

 



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: sita/ap

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa