Nízkonákladová zimná dovolenka? Dá sa to!

2013-12-13 12:00:00 |   |    | 

Dosky navoskované, vybavenie pripravené, no rozpočet nepriaznivý, aj s tým každoročne bojujú mnohí lyžiari. Hľadali sme preto spôsob, ako si aj za menej financií užiť plnohodnotnú zimnú dovolenku.



Snehovej sezóny sa žiadny milovník zimných športov nevie dočkať, no kvôli obmedzenému rozpočtu sa máloktorí dostanú na poriadnu niekoľkodňovú lyžovačku každú sezónu. Väčšina lyžiarov a snowboardistov zostáva pri jednodňových návštevách svahov, ktoré ale po zrátaní v konečnom dôsledku môžu vyjsť ešte drahšie než s rozumom zakúpená lyžovačka v Alpách. Zisťovali sme teda, na ktoré faktory sa zamerať a ako vybrať low-cost zimnú dovolenku.

 

  • Včas vybratý dátum

Rodiny a väčšie skupiny jednoducho milujú termíny ako Vianoce, Silvester, polročné a jarné prázdniny či Veľká noc. Preto ak môžete, týmto intervalom sa vyhnite. Január sa všeobecne ukazuje ako najlacnejší mesiac v prevažnej väčšine zimných stredísk, a to najmä jeho druhý týždeň. Nájdete však aj výhodné februárové termíny, pozor však na prázdninujúcich školákov.

 

  • Lacné destinácie

Pri výbere cieľovej lokality stavte na jednoduchý vzorec, ktorý používajú aj lyžiari zo západnej Európy - mierte medzi mladších členov Eurozóny. Ich zjazdovky sa síce kvalitou zatiaľ iba snažia dobehnúť svojich západných konkurentov, no vášnivým zimným športovcom to vynahrádzajú na cene. Tak ako k nám vábia Tatry, Slovákov by mohli prilákať napríklad rumunské stredisko Poiana Brasov či bulharský Borovec.

 

  • Špeciálne ponuky ubytovní

Sledujte aktuálne ponuky hotelov v destinácii, ktorú ste si vybrali. Často sa stáva, že prevádzkovatelia ubytovacích zariadení chcú nalákať hostí zľavou na skipasy či stravu, len aby naplnili hotelové kapacity do posledného miesta. Ak si idete hlavne zalyžovať a nebude vám prekážať mierne obmedzenie súkromia, môžete sa tiež pokúsiť dohodnúť na väčšom počte osôb v štandardnej izbe.

 

  • Zdieľané cestovné

Čo sa množstva batožiny týka, zimná dovolenka je jednoznačne náročnejšia na objem než letné prázdniny pri mori, kde nepotrebujete veľa oblečenia. Určite je teda pohodlnejšie vybrať sa na hory autom. Skúste sa dohodnúť s priateľmi a odvezte čo najviac ľudí čo možno najmenším počtom áut. Náklady na spotrebované palivo budú po rozrátaní oveľa priaznivejšie.

 

  • Hromadná doprava

Ak vám neprekáža vzdať sa na chvíľku pohodlia automobilu, vaša peňaženka ocení prostriedky hromadnej dopravy, vlaky a autobusy dnes skutočne nestoja veľa ani do zahraničných cieľových destinácií. Rátajte však s prípadnými výdavkami na taxík a musíte si zabookovať hotel v blízkosti zjazdoviek, aby ste každé ráno nemuseli hľadať alternatívnu dopravu.

 

  • Kompletná výbava

Nič z vášho vybavenia, ktoré používate na snowboarding či lyžovanie, si nezabudnite doma. V horských rezortoch totiž podobné kúsky stoja hotový majetok a navyše o rok zistíte, že dvoje identické okuliare sú vám úplne nanič. Ak ste začiatočník, poraďte sa so skúsenejším priateľom, ktorý vám pripomenie, čo všetko do svojej športovej „výzbroje“ potrebujete.

 

  • Vlastná strava

Variť si po unavujúcom dni na zjazdovke síce môže znieť hrôzostrašne, no nič nestlačí rozpočet vašej dovolenky tak ako náklady ušetrené za jedlo. Suroviny nakupujte v bežných potravinách, vyhnite sa na miestnu rodinnú tradíciu lákajúcim obchodíkom, ktoré z vás vytiahnu viac iba kvôli vysokohorskej turistickej prirážke. Zabudnite tiež na reštaurácie a každodenné stravovanie v bufetoch, veď na svah si môžete vziať aj vlastný obed.

 

Zdroj/autor: dailymail.co.uk, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.0/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa