Kuvajt

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Kuvajtský štát
Hlavné mesto: Kuvajt
Rozloha: 17 820 km2
Počet obyvateľov: 4 621 638 (2018)
Štátne zriadenie: monarchia
Geografická poloha: juhozápadná Ázia, Stredný východ.
Časové pásmo: Slovensko +1 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Kuvajte.
Podnebie:

suché púštne, dlhé horúce letá (od apríla do októbra, s teplotami okolo 50°C) so suchým severným vetrom a pieskovými búrkami; krátke mierne zimy s malým množstvom zrážok

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V KUVAJTE

Mena: kuvajtský dinár (KWD)
Jazyky: arabčina, angličtina
Správne členenie: 6 guvernorátov
Národnost. zloženie: Kuvajťania (58%), aziati (41%), Iránci
Náboženstvo: sunnitský islam (75%), šiitský islam, kresťanstvo
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo SR Kuvajte
Shaab Residential Area, Block 2, Street 24, Villa 7, 131 23, Kuwait
Tel.: +965 2264 2112-15
Fax: +965 2264 2116
Mobil (pohotovostný): +965 9988 1987
Email: emb.kuwait@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/kuvajt

Veľvyslanectvo Kuvajtu pre SR
Lodná 2, Bratislava, Slovensko
Telefón: +421 2 5998 0817
E-mail: embassyofkuwbratislava@gmail.com

Víza a doklady:

Kuvajtské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo diplomatickou nótou č. 16/2019 zo dňa 03.marca 2019, že príslušné orgány štátu Kuvajt sú v procese zavádzania nového systému označovania pobytu cudzincov na území Kuvajtského štátu.

Kuvajt od 10. marca 2019 ruší pobytové nálepky pre všetky kategórie pobytu, ktoré boli doposiaľ vlepované do pasov. Od uvedeného termínu budú zavedené osobné karty (ID cards), ktoré nahradia doterajšie nálepky vlepované do pasov. Každý návštevník (maloletý, mladistvý alebo dospelý), cestujúci do Kuvajtského štátu musí splniť zákonom stanovené podmienky pre vstup do danej krajiny. Predovšetkým požiadať o víza (elektronicky alebo pri príchode na medzinárodnom letisku v Kuvajte – o tzv. „visa on arrival“) a byť držiteľom platného cestovného pasu s minimálne 2 prázdnymi stranami, ktorého platnosť musí byť minimálne o 6 mesiacov dlhšia ako je zamýšľaný odchod z krajiny. Prihlasovacia povinnosť je automatická, prekročením hraníc. Cudzinec je zaznamenaný v databáze hraničnej polície, pričom dĺžka jeho pobytu je kontrolovaná.

V súčasnosti udeľujú kuvajtské úrady turistické vízum na jednorazový vstup na obdobie 3 mesiacov. Neoprávňuje však jeho držiteľa v krajine pracovať, nesmie mať v krajine záznam o nelegálnej činnosti ani sa jej počas pobytu dopustiť. Návštevník, ktorý prekročí(l) povolenú dobu pobytu alebo sa dopusti(l) niektorého z uvedených priestupkov, bude pokutovaný a bude podliehať právnej zodpovednosti, ktorá sa môže odzrkadliť na jeho opätovnom získaní víz.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Od staroveku bolo dnešné územie Kuvajtu pod vplyvom mezopotámskych civilizácií a pre svoju strategickú polohu významným obchodným centrom. Od 8. storočia n. l. trvalé osídľovanie územia Arabmi z vnútrozemia Arabského polostrova; islamizácia. Od 16. stor. súčasť Osmanskej ríše. Od r. 1899 krajinu ovládala Veľká Británia; po druhej svetovej vojne prudký hospodársky vzostup. Britský protektorát bol zrušený až v roku 1961, kedy sa z Kuvajtu stal nezávislý štát. Nezávislosť nikdy neuznal Irak, ktorý v roku 1990 obnovil svoj nárok na Kuvajt, anektoval ho a vojensky okupoval. V roku 1991 medzinárodné spoločenstvo pod vedením USA a Veľkej Británie zahájilo operáciu Púštna búrka a vrátilo Kuvajtu nezávislosť.

Bezpečnost. riziká: Pretrváva zvýšené nebezpečenstvo teroristických útokov a to aj (alebo najmä) proti cudzincom. V dôsledku nedávnej vojny možno v odľahlejších oblastiach naraziť na míny a zvyšky munície. V krajine je zakázané fotografovať vojenské a priemyselné objekty. Bez špeciálneho povolenia nemožno vstupovať do vojenského pohraničného pásma s Irakom.

Zdravotníctvo: V špičkových nemocniciach porovnateľné s európskym štandardom, ostatné zariadenia sú na nižšej úrovni. Za ošetrenie či hospitalizáciu sa platí v hotovosti. Odporúčame venovať zvýšenú pozornosť hygiene, hlavne umývaniu rúk. Pozor na konzumáciu surového ovocia a zeleniny, na pitie používajte radšej vodu vo fľašiach s nepoškodeným uzáverom.

Internet: (.kw)
www.kuwait-info.com, https://www.visit-kuwait.com/

Komunikácia:
T-mobile (áno), Orange (áno), O(áno)

Doprava

Ak cestujete do krajiny v období ramadánu (pohyblivý moslimský náboženský sviatok spojený s mesačným pôstom od východu do západu slnka), počítajte s obmedzeniami, akými sú zavreté reštaurácie a kaviarne (celý deň), obmedzená pracovná doba v úradoch. Cudzincom sa odporúča, aby v čase ramadánu na verejnosti počas dňa nejedli, nepili a nefajčili. Ženám odporúčame konzervatívnejšie oblečenie so zakrytými ramenami a nohami aspoň po kolená, pochopiteľne bez výstrihu.

Verejná doprava v Kuvajte je primeraná - tri spoločnosti (KPTC, City Bus a KGL) prevádzkujú desiatky liniek v každom veľkom meste. Čakacie doby pre autobusy sa pohybujú od jednej minúty pre najvyužívanejšie trasy až po 1 hodinu pre menej používané trasy. Všetky autobusy sú vybavené klimatizáciou a zvyčajne sa dá nájsť miesto na sedenie bez väčších problémov.

Loďou: Trajekty verejnej dopravnej spoločnosti (KPTC) sa plavia z Kuwait City na ostrov Failaka. Usporadúvajú tu tiež turistické plavby trvajúce pol alebo jeden deň.

Autobusom: Kuvajt má rozsiahlu a lacnú sieť autobusových liniek orientujúcu sa skôr na miestnych obyvateľov. Trasy liniek preto často nevedú na turisticky populárne miesta. Dopravné poriadky nájdete na hlavnej autobusovej stanici. Väčšinu autobusov vlastní spoločnosť KPTC, autobusy sú klimatizované a komfortné.

Autom: auto môžete riadiť po celú dobu platnosti víz, ak máte medzinárodný vodičský preukaz, alebo preukaz vydaný niektorou z krajín Perzského zálivu. Prenájom auta stojí okolo 10 až 30 KWD na deň.

Využiť môžete aj taxíky. Tie sú rozpoznateľné oranžovými poznávacími značkami a môžu byť prenajaté aj na celý deň - v takom prípade by ste si mali vopred dohodnúť cestovné. Hoci väčšina taxíkov má taxametre, sú iba zriedka v praxi používané. Vždy sú pokazené, skryté, chýbajúce alebo jednoducho ignorované a preto je lepšie dohodnúť si cenu vopred aj pri krátkych vzdialenostiach.

Musíte vidieť

Mesto Kuvajt s modernou architektúrou, Národným a beduínskym múzeom.

Ostrov Failaka – nájdete tu niektoré z pozostatkov z doby bronzovej a grécke archeologické náleziská, ktoré stoja za prehliadku. Ostrov Failaka bol pomenovaný Grékmi, ktorí za Alexandra Veľkého založili základňu na ostrove. Failaka bola silne poškodená počas irackej invázie, pripravujú sa však plány na rozvoj ostrova na rozsiahlu turistickú atrakciu.

Mina Al Ahmadi - ležiaca 19 km južne od mesta Kuvajt, je ropný prístav s obrovskými mólami pre supertankerovú dopravu. Využiť tu môžete tiež výlety do púšte.

Kazmah - púštne útesy, kam veľa mladých Kuvajtanov prichádza o víkendoch, aby prevetrali svoje Jeepy a štvorkolky.



Zdroj: MZV, Euroinfo, CIA-The World Factbook

Streda, 17. apríl. 2024. Meniny má Rudolf.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa