FOTO Korutánsko: tam, kde ešte stále vládne prírode zima

2014-03-15 10:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Hoci u nás to už vyzerá na prudký nástup jari, určite sú medzi vami takí, ktorí stále hľadajú dobré miesto na lyžovačku. Náš tip je Korutánsko, konkrétne strediská Nassfeld-Hermagor a Bad Kleinkirchheim.



Východiskovým bodom pri ceste do Korutánska je malebné mesto Villach, ktoré sa, len tak mimochodom, aspoň na jeden deň tiež oplatí navštíviť. Autom z Bratislavy sa tam dostanete za 4 hodiny. Z Villachu je to už len na skok. Smerom na juh k talianskym hraniciam leží Hermagor a nad ním stredisko Nassfeld, na sever zasa Bad Kleinkirchheim.

 

Nassfeld-Hermagor, kráľovstvo snehu a slaniny

Horské mestečko Hermagor je štartovacím bodom ku skvelej lyžovačke v stredisku Nassfeld. Dostanete sa doň po kľukatej horskej ceste, to je dlhšia alternatíva (40 minút), alebo oveľa pohodlnejšie lanovkou Millennium Express. Touto najdlhšou kabínkovou lanovkou v Alpách sa z údolnej stanice Tröpolach až na vrch Madritsche vyveziete za 17 minút. Ocitnete sa vo výške okolo 2 tisíc metrov nad morom a tam už môžete rátať s vynikajúcimi snehovými podmienkami až do apríla.

V rozľahlom stredisku, ktoré patrí k desiatim najlepším v celom Rakúsku, sú vplyvom vzdušných prúdov a okolitých kopcov vždy výborné podmienky na zimné športy. Miestni ľudia nazývajú túto oblasť "snehovou dierou". Tu sa sneh zaručene vždy vysype, aj keď všade okolo ho niet. Tak to príroda zariadila. Stredisko je supermoderné, neustále ho rozširujú a najnovšie plány hovoria o prepojení s talianskym mestom Pontebba, čím sa možnosti pre turistický ruch, v zime aj v lete, opäť rozšíria.

Treba však spomenúť, že Hermagor sa stal slávnym aj vďaka jednej pochúťke - slanine. Gailtalská slanina, pomenovaná po údolí Gailtal, kde sa Hermagor nachádza, je miestnou špecialitou. Má svojskú typickú chuť, recept je prísne stráženým výrobným tajomstvom a slanina má v Hermagore aj svoj festival - tzv. Gailtaler Speckfest. Na ňom sa počas víkendu prezentujú všetci certifikovaní výrobcovia tejto dobroty. Ten tohtoročný slaninový festival sa uskutoční 7. a 8. júna.    

 

Bad Kleinkirchheim - pohyb v kombinácii s liečivou vodou

Toto známe stredisko, ktoré bolo už neraz dejiskom Svetového pohára v lyžovaní, ponúka turistom kombináciu aktívneho pobytu v prírode a následného relaxu v liečivej termálnej vode s obsahom radónu. Určite odporúčame navštíviť Rímske kúpele, kde vaše unavené svaly opäť získajú silu.

V Bad Kleinkirchheime sa môžete rozhodnúť, kam ísť lyžovať. Na jednej strane sú kopce vo výške nad 2 tisíc metrov a na ich úpätí rozľahlé supermoderné stredisko, ktoré uspokojí každý typ lyžiara, snowboardistu alebo hoci aj freeridera. Na druhej strane, desať minút cesty bokom od mesta, leží menšie stredisko St. Oswald "uložené" medzi oblými vrcholkami pohoria Nockberge. Očakávajte drevené domčeky, útulné malé krčmičky s hrejivou atmosférou, žiadne megalomanské stavby a lyžovačku v klasickom alpskom štýle. Čakajú na vás široké svahy kúpajúce sa v slnečných lúčoch, ideálne pre rodiny s deťmi, stvorené na carvingové lyžovanie.

A ešte jeden fakt stojí za zmienku. S týmto regiónom je spojené aj legendárne meno svetového lyžovania - Franz Klammer. Olympijský víťaz v zjazde sa v regióne narodil a na svoju kariéru sa pripravoval práve na svahoch Bad Kleinkirchheimu. Dnes tam je zjazdovka nesúca jeho meno a čoraz populárnejšia sa stáva akcia pod menom Early Morning Skiing. Je to možnosť pre každého lyžiara zajazdiť si a stretnúť sa s Franzom Klammerom osobne.

A na záver snáď ešte jeden tip. Celá spomínaná oblasť Korutánska žije len a len turizmom! Takže ak si ju nestihnete obzrieť v zime, nič sa nedeje. Aj v lete je tam krásne, aj v lete je pripravená na vašu návštevu.

 

Zdroj/autor: Prokop Slováček, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa