Skvelý TIP na RODINNÝ VÝLET: Zelené srdce medzi metropolami ukrýva aj Seychely

2016-04-22 00:00:00 |   |    | 

Keď vás už raz omrzia všetky miesta kam radi s rodinou chodíte, bude na čase, aby ste sa poobzerali po niečom novom a neopozeranom. Deti vyžadujú, aby ste im stále niečo vymýšľali, a aj preto je dobré brať ich na miesta, ktoré im vždy ponúknu niečo nové a zaujímavé. Podobne to bude aj v Národnom parku Dunajské luhy, ktorý sa nachádza takmer za Bratislavou a pritom je v inej krajine. Zájdite sa tam už túto nedeľu (24.4.2016) a začnite objavovať.



 

Zelená perla medzi dvoma mestami

 

Poslednou oázou ticha, pokoja a zelene sa stalo práve toto miesto. Dunajské luhy, ktoré kedysi pokrývali väčšinu územia medzi kráskami na Dunaji, sú útočiskom zvierat, ale stále častejšie aj ľudí. Prichádzajú sem, aby načerpali novú energiu, nadýchali sa čerstvého vzduchu a čo to nové sa aj naučili. Vitajte v lone prírody a v jej návštevníckom centre na zámku Orth.

O Dunajských luhoch sme už písali, ale oplatí sa zopakovať, že sa jedná o jedno z posledných takmer nedotknutých území v tejto časti Európy. Kedysi sa tu Dunaj pravidelne vylieval a riadil tak život celého okolia. Jeho silné prúdy plné alpskej vody so sebou niesli štrk a ten sa postupne usádzal, čím tvoril známe meandre. V nich postupom času začali rásť mäkké aj tvrdé lužné lesy, rozmnožili sa tu zvieratá a samozrejme sem prišiel aj človek. Potom však nastali záplavy a Dunaj si kus zeme zase podrobil a všetko opäť zmenil. Cyklus sa opakoval milióny rokov až do momentu, keď sa v minulom storočí rozhodli rieku skrotiť. Veľtoku stanovili pevnú trasu a územie sa začalo postupne meniť a stále viac si z neho ukrajoval aj človek. Našťastie sa podarilo lesy zachrániť a zelená perla medzi metropolami dnes môže slúžiť ako zvieratám, tak aj nám.

 

Za zážitkami

 

Do Návštevníckeho centra Národného parku Dunajské luhy (Donau-Auen)sa dostanete pomerne ľahko. Z Bratislavy je to približne 35 km autom. Na výlet však môžete ísť aj na bicykli, keďže Dunajská cyklocesta prechádza práve týmto územím. Lužné lesy vás ochránia pre priamym slnkom a trasu pokojne zvládnu aj deti. Keď sa dostanete do zámku Orth v dedinke Orth, ste na správnom mieste, kde sa začnú krásne zážitky.

Centrum je moderne vybavené a prispôsobené návštevníkom. Dozvedia sa tu všetko o Dunaji, jeho histórii aj o tom, prečo toto územia treba chrániť. Jeho význam je totiž nesmierny a je potrebné, aby to pochopili všetci návštevníci. Národný park je totiž záležitosť viacerých generácií, ktoré musia pracovať na tom istom cieli. Všetky informácie sú podané hravou formou, kto príde, ten sa prejde po obrovskej mape, pozrie si zábavné barokové divadielko a potom zamieri do prírody, aby si všetko prezrel na vlastné oči.

Zámok má totiž malý ostrovček, kde žijú hlavní predstavitelia okolitej prírody. Korytnačky riečne obývajú malé jazierko, v teráriu sú miestne hady, bobry zabrali zadnú časť a pod hlavným jazierkom je pozorovateľská stanica, kde uvidíte ryby plávajúce v Dunaji.

Všetko to okorení slovenský sprievodca, ktorý do detailov porozpráva o živote rastlín aj zvierat. Prehliadky v slovenčine si môžete vypočuť počas Slovenských dní, ktoré sú vždy vopred naplánované na sviatky a niektoré soboty v roku. Počas nich sú o 20% lacnejšie rodinné lístky, takže aj niečo ušetríte. Rodinná vstupenka vás bude stáť 16 eur.

Ak sa vám nechce dlho čakať, zájdite si do zámku už túto nedeľu, 24.4.2016, na podujatie Rodinný deň. Nebudú chýbať slovenskí sprievodcovia a zaujímavý program.

 

Výlety po okolí – navštívte Seychely

 

Po prehliadke návštevníckeho centra je na čase, aby ste sa vybrali vlastnou cestou a Dunajské luhy si prešli aj sami. Nachádza sa v nich niekoľko turistických a cyklo trás. Vychádzajú zvyčajne z blízkych informačných centier. Okrem zámku Orth to sú aj zámok Eckartsau (lovecký zámok Habsburgovcov, ktorého park prechádza priamo do luhov), Kulturfabrik v Hainburgu a Wien-lobAU (národný park zasahuje takmer do centra Viedne).

Dunaj okrem prechádzok a cyklotrás ponúka aj priestor na vodné radovánky. Možno by to nikomu nenapadlo, ale v Dunaji sa dá pokojne kúpať. Jedna z jeho častí je domácimi dokonca nazývaná aj Seychelami, keďže sa tu človek ocitne v neodolateľne nádhernej prírode (ostrovy pri obci Orth a Stopfenreuth: Au-Terasse). Kto sa bojí kúpania, ten môže vyskúšať člnkovanie, ale len v oblastiach, ktoré sú na to určené. V parku totiž objavíte aj miesta, kam je zakázaný akýkoľvek vstup. Je to z dôvodu, že tam sídlia chránené zvieratá a rastliny. Preto treba rešpektovať značenie a radšej vyskúšať overené lokality, kde nehrozí nebezpečenstvo.

Poslednou možnosťou je pripojiť sa k organizovaných výletom na člnoch, o ktorých sa viac dozviete na stránkach Národného parku.

Ak teda túžite po unikátnom mieste pre vás výlet, určite zájdite do Národného parku Dunajské luhy. Prekvapí vás nádherným prostredím a miestami, ktoré potešia všetky generácie.

 

Autor: SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa