Semmeringbahn - prvá vysokohorská železnica na svete

2022-02-24 07:00:00 |   |    | 

Rakúsky Semmering si väčšina z nás spája so skvelou lyžovačkou. Práve toto miesto však v minulosti prepisovalo dejiny dopravy, keď tu bola vybudovaná prvá vysokohorská železnica na svete. Odviezť sa na nej môžete aj vy.



 

V roku 1854 prešiel po prvý raz vlak z Viedne cez horský úsek Semmeringu vo Viedenských Alpách. Asi sedem rokov pracovalo 10.000 mužov a žien na vybudovaní trate podľa plánu, ktorý navrhol Carl Ritter von Ghega.

Jeho železnica predstavuje majstrovské technické dielo: z Gloggnitzu do Mürzzuschlagu prekonáva 459 výškových metrov a prechádza cez 100 oblúkových mostov, 16 viaduktov a 15 tunelov. Vlakové spojenie prinieslo so sebou turistický rozmach.

Na prelome 19. a 20. storočia sa vtedajšia spoločenská smotánka v lete s obľubou zdržiavala na Semmeringu. K slávnym hosťom obdobia fin de scièle patrili Sigmund Freud, Oskar Kokoschka, Alma Mahlerová-Werfelová a Arthur Schnitzler.

Dnešní návštevníci majú viacero možností, ako sa dozvedieť viac o minulosti Semmerinskej železnice, ktorá sa radí k Svetovému dedičstvu UNESCO od roku 1998. Počas jazdy vlakom po Semmerinskej trati im najväčšie zaujímavosti prezradí audiosprievodca.

Turisti by si nemali nechať ujsť železničný turistický chodník. Zo stanice Semmering ich zavedie na miesta s najkrajším výhľadom, ako je napríklad „20-šilingová vyhliadka“: pohľad z tohto miesta na viadukt „Kalte Rinne“ bol kedysi totiž vyobrazený na 20-šilingovej bankovke.

Veľa zaujímavých faktov sa dozviete aj v Informačnom centre o Svetovom kultúrnom dedičstve na železničnej stanici Semmering, v Ghegovom múzeu v Breitensteine na úpätí Semmeringu, ako aj prostredníctvom aplikácie, ktorá vám vyrozpráva históriu železnice z perspektívy jej konštruktéra Carla Rittera von Ghegu.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Austria Tourism

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa