Múzeum pod holým indickým nebom

2011-10-23 10:00:00 |   |    | 

Kedysi hlavné mesto stredovekého Vijayangarského impéria, dnes je Hampi dedina s približne 2 tisíc obyvateľmi. Vážnosť jej dávajú pozostatky mesta Vijayangara, vďaka ktorým je oblasť celej dediny zapísaná na zozname Svetového dedičstva UNESCO. Charizmatická je aj napriek tomu, že z mnohých chrámov, múrov, kúpeľov a domov ostali len ruiny.



Ročne priťahuje tisíce turistov a pútnikov. Po kopcoch a údoliach celej oblasti je roztrúsených vyše 500 pamiatok a tony balvanov. Medzi nimi sa nachádzajú nádherné chrámy, pivnice palácov a pozostatky vodných stavieb.

Prechádzať sa tu môžete starobylým trhom a mestskými uličkami. Nájdete tu kráľovský pavilón, terasy, bašty aj budovy s pokladmi. Hampi je rajom pre backpakerov a inšpirujúcim miestom pre pútnikov. Na každom kroku tohto neuveriteľného múzea pod holým indickým nebom vás čaká prekvapenie.

Epicentrom atrakcií Hampi je axtravagantný architektonický skvost - Chrám Vittala. Má formu rozľahlého areálu so zloženými stenami a vežami. Jeho súčasťou je niekoľko hál, pavilónov a menších chrámov. V stĺpových halách nájdete množstvo ohromujúcich sôch.

Chrám bol pôvodne postavený v 15. storočí. Do podoby, akú má dnes, ho dostali režimy kráľov, ktorí sa v ňom vystriedali. V jeho blízkosti sa nachádzajú aj pozostatky mestečka Vittalapura. Po celej oblasti sa voľne pohybujú šibalské opice makaka.

Pozor si dávajte hlavne na tašky, peňaženky a jedlo, keďže sú zručnými vreckármi. Popri dedine tečie rieka Tungabhadra, na rozdiel od mnohých indických riek relatívne čistá. Mnohí turisti preto neodolajú  osvieženiu a nevadí im ani to, že miestne ženy tu perú oblečenie a bufetári umývajú ovocie a zeleninu, ktoré turistom neskôr predajú na miestnom veľmi živom trhu.

Aj keď to znie hrozivo, jedlo od domácich na trhu bude tým najzaujímavejším, ktoré môžete ochutnať. Ak si na gastronomické dobrodružstvo netrúfate, najesť sa môžete aj v hotelových reštauráciách. Miestny trh však rozvoniava typickými indickými, prevažne vegetariánskymi dobrotami.

No a špecialitou sú napríklad aj noci v ruinách stredovekého mesta. Takýto neosvetlený nočný dobrodružný zážitok si však beriete na vlastnú zodpovednosť.

Hampi je mimoriadne fotogenické miesto. Vďaka množstvu vyvýšením môžete zvečniť okolité vlhké zelené polia, architektúru dávnych čias aj každodenný život domácich. Mnohí z nich sa dokonca radi nechajú fotiť. Pre istotu sa ich ale vždy vopred opýtajte.

 

Zdroj/autor: hampi.in, rš, drom

Foto: Saurabh Chatterjee, flickr.com/photos/44325598@N00/

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa