NA CESTÁCH Julieta s arómou

2010-08-03 16:00:00 |   |    | 

KUBA - Cigary, či už v ústach Fidela Castra alebo Winstona Churchilla, kubánskych roľníkov alebo západných podnikateľov, boli vždy považované za mužskú záležitosť. Kuba dnes ale chce, nalákať na túto fajčiarsku delikatesu aj ženy a vytvorila pre ne špeciálnu cigaru Julieta s rafinovanou arómou...



Julieta má svetlú farbu, je tenká a krátka (priemer 13 mm, dĺžka 12 centimetrov). Podľa výrobcu je určená pre životný štýl modernej a aktívnej ženy.

„Je to pocta žene.“vysvetľuje Javier Terres, viceprezident kubánsko-španielskej spoločnosti Habanos S.A., ktorá v uplynulom týždni predstavila Julietu na 12. Havanskom cigarovom festivale. Habanos S.A. uvádza na trh všetky značky ručne vyrobených kubánskych cigár, ktoré sú považované za najlepšie na svete.

Pri výrobe tohto luxusného produktu hrajú ženy prvoradú úlohu, pripomína Torres, V havanskej továrni El Laguito tvoria 90 percent z 300 zamestnancov ženy, ktoré väčšinou sami cigary milujú. „Veľmi rada fajčím. Žena nestráca svoju ženskosť, ak fajčí cigaru, naopak,“ uisťuje Miriam Obelinová, šesťdesiatročná černoška, nad ktorej tvárou krúžia obláčiky dymu...

A bola to žena, Norma Fernándezová, ktorá štrnásť rokov vyrábala dlhé cigary Cohiba Lanceros pre otca kubánskej revolúcie z roku 1959 a bývalého prezidenta Fidela Castra, ktorý má dnes 83 rokov. Pripravovala mu ich až do doby, keď v roku 1986 prestal fajčiť. Potom sama svoju prácu torcedor-ky opustila.

„Mala som príležitosť sa s ním dvakrát alebo trikrát stretnúť. Povedal mi, že vyrábam dobré cigary,“ hovorí dnes 57 ročná Fernándezová, ktorá v súčasnosti kontroluje kvalitu najdrahších cigár na svete Cohiba Behike (krabica stojí približne 375 eur).

Ženy nielen vyrábajú cigary na Kube, ale sú tiež aj producentkami tabaku. Avšak v tejto krajine, povestnej svojim machismom, muži pozerajú na fajčiace ženy s určitým opovrhnutím. „Ženy sú krásne. Cigary im však neslušia“, myslí si 65-ročný José Torres.

Spoločnosť Habanos S.A. s takým názorom nepochybne nesúhlasí. Naopak sa snaží zmeniť mentalitu a vytvoriť trh, ktorý bol dlhý čas obchádzaný. Len desať percent fajčiarov cigár na svete tvoria ženy.

Svetová ekonomická kríza, ktorá viedla tiež k poklesu prílivu turistov na Kubu, a zákony zakazujúce fajčenie v baroch a reštauráciách západných krajinách, sa odrazili aj na predaji kubánskych cigár. Pre väčšinu Kubáncov, ktorí zarábajú v priemere 20 dolárov mesačne a pritom by si chceli vychutnať dobrú cigaru so silnou arómou, však nie je problémom pohlavie, ale peniaze...


 

Zdroj/autor: afp,čtk,drom

VIDEO Ako sa vyrába cigara



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa