Slávny Gibraltár - jeden z najjužnejších bodov Európy

2022-11-02 12:00:00 |   |    | 

Na juhu Európy nájdete jednu z najmenších, ale istotne aj najkrajších častí Spojeného kráľovstva. Gibraltár je pre mnohých známy najmä vďaka opičkám, ktoré sa objavujú na viacerých propagačných materiáloch. Okrem nich sa tam však nachádza veľa historických, ale najmä prírodných atrakcií. Tie sa vynímajú svojou rôznorodosťou, vďaka čomu vám na dovolenke pripravia zaujímavý program aj na niekoľko dní.



 

Stredomorské schody

Najvyšším bodom v Gibraltári je batéria O`Hara, ktorú pôvodne využívali na uskladnenie veľkého dela. V súčasnosti je najkrajšou vyhliadkou v krajine. Dostanete sa k nej rôznymi trasami, jedna z najznámejších začína pri bráne židovského cintorína. Stredomorské schody postavili v 18. storočí anglickí vojaci.

Pôvodne ich mohli využívať len členovia armády, ktorí sa takto presúvali na obranné pozície a celé toto územie chránili pred nepriateľmi. Dnes sa tam už rozprestiera nádherný národný park, v ktorom nájdete viacero vzácnych rastlín a drevín. Vojaci vyrobili schody z kameňov a výstup po nich trvá približne jednu hodinu. Ak tam však idete prvýkrát, pripočítajte si k tomu zastávky na fotenie a úžasné vyhliadky na more. Bližšie ku vrcholu uvidíte aj typické tunajšie rastliny ako divoký tymian, hviezdicu prostrednú alebo iberku.

 

Skywalk, ktorý otvoril herec z Hviezdnych vojen

Jednou z najnovších atrakcií je vyhliadka Skywalk. Otvorili ju v roku 2018 s veľmi zaujímavým programom, ktorého súčasťou bola aj návšteva vzácneho hosťa. Prvým pozvaným, ktorý si obzrel nádhernú gibraltársku novinku, bol totiž herec Mark Hamill, ktorý sa preslávil ako Luke Skywalker z Hviezdnych vojen. Takýmto spôsobom chceli vytvoriť milú slovnú hračku. Aj na tomto mieste sa v minulosti nachádzala menšia vojenská základňa, ktorú vynovili a umožnili tak ľuďom pozrieť si pobrežie, ale aj okolitú prírodnú rezerváciu. Nachádza sa 340 metrov nad morom a má sklenenú podlahu, vďaka čomu uvidíte aspoň časť útesov pod vami. Vyhliadka je otvorená od začiatku mája do konca októbra.

 

Visutý most Windsor

Neďaleko vyhliadky Skywalk sa nachádza ďalšia atrakcia v podobe visutého mosta Windsor. Meria 71 metrov a budete po ňom kráčať ponad roklinu, ktorá je hlboká 50 metrov. Prechádzať budete cez krásnu prírodnú rezerváciu. Pripravte sa teda na príjemnú túru, ktorá vám prinesie úžasné vyhliadky. Najlepším časom na návštevu je krátko pred západom slnka. Most sa nachádza v oblasti, ktorú počas 2. svetovej vojny využívali vojaci. Aj odtiaľto uvidíte až na pobrežie. Pre vstup potrebujete vstupenku, platí však aj pre návštevu prírodnej rezervácie.

 

Maurský hrad

Príjemnú prechádzkovú trasu nájdete v historickom centre na námestí Casemates. Odtiaľ uvidíte aj maurský hrad, ktorý postavili v 12. storočí a neskôr ho opätovne renovovali v 14. storočí. Žiaľ, nepodarilo sa ho zachovať v dobrom stave a väčšina jeho areálu je dnes už zničená. Uchovala sa však hlavná veža, v ktorej si v súčasnosti pozriete menšie múzeum. Na vonkajších múroch je stále vidieť stopy po ostreľovaní, ale aj miesta, odkiaľ vojaci pálili delom smerom na nepriateľov. Aj z tohto dobového hradu sa môžete tešiť na nádhernú vyhliadku na celé okolie.

 

Botanická záhrada Alameda

V celom Gibraltári nájdete viacero zaujímavých prírodných lokalít s rôznymi netradičnými rastlinkami. Najviac ich je združených v botanickej záhrade Alameda. Založili ju v roku 1816, postupne sa rozrastala a dnes ponúka príjemnú prechádzku v obklopení voňavých kvetov. Súčasťou areálu je amfiteáter, v ktorom pravidelne organizujú zaujímavé podujatia. Taktiež sa tam nachádza menšia ZOO, kde na určitý čas umiestnia zachránené zvieratá alebo tie, ktoré sa podarí nájsť policajtom počas akcií proti pašerákom. Tam sa o ne istý čas postarajú a následne ich vypustia späť do divokej prírody.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa