VÝLET Z Hincovej doliny na Rysy

2009-06-07 12:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Hincova dolina (kotlina), ktorú údajne pomenovali podľa pastiera Hinca – nárečová úprava mena Ignác – má na jednej zo svojich terás najväčšie a zároveň najhlbšie jazero na slovenskej strane Tatier.



Veľké Hincovo pleso má rozlohu 20,08 hektárov a hĺbku 53 metrov. Zadržiava takmer 1 800 metrov kubických vody. Nižšie ležiace Malé Hincovo pleso je deväťkrát menšie. V závere Hincovej doliny sa nachádza trojica Mengusovských štítov, ktoré vrhajú tiene svojich monumentálnych severných stien na opačnú stranu, do hlbokej poľskej Doliny Rybieho potoka. Pôsobivý je aj pohľad na južné steny tatranských trojčiat. Najvyšší je Veľký Mengusovský štít (2 432 metrov).

Chodník odbočuje od Veľkého Hincovho plesa doľava a serpentínami vystupuje do Vyšného Kôprovského sedla (2 180 metrov). Zo sedla výstup pokračuje po červeno značkovanom chodníku na vrchol Kôprovského štítu (2 363 metrov). Zo štítu je krásny výhľad najmä na Hincove plesá, Rysy a Vysokú. Po návrate do sedla možno výlet ukončiť dvojakým spôsobom.

Kratší variant vedie po rovnakej ceste dolu Hincovou a Mengusovskou dolinou do Štrbského Plesa. Podstatne dlhšie je pokračovanie po modro značkovanom chodníku cez Hlinskú a Kôprovú dolinu do Podbanského alebo na Tri studničky.

Medzi najnavštevovanejšie tatranské štíty nesporne patria Rysy. O ich popularitu sa zaslúžil predovšetkým hromadný turistický výstup organizovaný každý rok začiatkom augusta. Tradičné turistické podujatie nabralo veľmi rýchlo masové rozmery a na vrchole Rysov sa za jeden víkend často vystriedalo vyše tritisíc ľudí. Po roku 1989 sa augustový výstup na Rysy zbavil nežiaducej masovosti i politického podfarbenia.

Až po rázcestie v dolnej časti Hincovej doliny, pri ktorom kedysi stála Hincova koliba, je trasa výstupu na Rysy spoločná s trasou na Kôprovský štít. Na rázcestí odbočuje doprava červeno značkovaný chodník prekonávajúci početnými serpentínami vysoký prah visutej Žabej doliny. Na spodnej dolinovej terase ležia tri Žabie plesá. Názov plies má pôvod v ľudovej povesti, ktorá sa viaže na osamelú skalu čnejúcu nad hladinu väčšieho z jazier. Tvarom pripomína žabu, čo bolo pre neznámeho autora povesti dostatočným dôvodom na to, aby ju považoval za skamenenú ropuchu strážiacu poklad ukrytý na dne jazera.

Nad Vyšným Žabím plesom vľavo vidieť nápadný kužeľ Žabej veže (2 340 metrov), ktorá svojou monolitnou južnou stenou pripomína yosemitský El Captain. Vpravo sa nachádza nižší, medzi horolezcami veľmi populárny štít Žabí kôň (2 291 metrov), ktorý poskytuje výborné možnosti na lezenie po exponovanom ostrom hrebeni. Za odpočinkovým úsekom na spodnej terase Žabej doliny chodník opäť vystupuje na ďalší skalný stupeň, kde sú nebezpečnejšie traverzy zabezpečené reťazami.

Chodník smeruje do doliny pod Váhou, uprostred ktorej stojí Chata pod Rysmi. Chata leží v nadmorskej výške 2 250 metrov, čo znamená, že vo vyššej polohe uvarený čaj môžu v lete turisti vypiť už len na Lomnickom štíte. V sedle Váha (2 340 metrov) sa turisti ocitajú na hlavnom tatranskom hrebeni a zostávajú na ňom aj na vrchole susedných Rysov. Keďže do protiľahlej Českej doliny cez sedlo nevedie nijaký turistický chodník, návštevníci sa musia uspokojiť s pohľadom do hlbokej tienistej odnože Bielovodskej doliny so Zmrzlým a Českým plesom.

Záverečný výstup zo sedla Váha na vrchol Rysov (2 499 metrov) trvá necelú hodinu. Výhľad z najvyššieho štítu Poľska je jedinečný...

 

 

TIK STARÝ SMOKOVEC:
adresa: Oblastné stredisko HZS Vysoké Tatry, Starý Smokovec 23, 062 01 Vysoké Tatry
telefón: +421 (0)52 442 34 40
e-mail:
smokovec@tatryinfo.eu

TIK TATRANSKÁ LOMNICA:
adresa: TIK TATRANSKÁ LOMNICA, 059 60 Tatranská Lomnica, Vysoké Tatry
telefón: +421 (0)52 446 81 19
e-mail:
lomnica@tatryinfo.eu

TIK ŠTRBSKÉ PLESO:
adresa: TIK ŠTRBSKÉ PLESO, 059 85 Štrbské Pleso, Vysoké Tatry
telefón: +421 (0)52 449 23 91
e-mail:
strbskepleso@tatryinfo.eu

 

Zdroj/autor: Dajama, Tatry, drom

 

 VIDEO Rysy

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa