Gelnica

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Gelnica



 

Gelnica je centrom Hnileckej doliny. Názov je s najväčšou pravdepodobnosťou odvodený od názvu rieky Gnilec (Hnilec), z ktorej sa neskôr vyvinula nemecká verzia Gollnitz a od nej tiež slovenský názov Gelnica. Archeologické nálezy dokumentujú osídlenie tejto oblasti už v dobe kamennej a bronzovej. Veľký význam mali pre ňu nemeckí kolonisti, vďaka ktorým Gelnica vzrástla a v roku 1264 získala mestské práva od kráľa Bela IV.

Do tejto doby spadajú aj počiatky tunajšieho baníctva, ktoré svoj najväčší rozmach prežívalo až do 15. storočia. Ťažila sa tu medená ruda, v menšom množstve tiež zlato, striebro, ortuť, olovo a železná ruda. V 2. polovici 19. storočia sa stalo klinčikárstvo a reťazárstvo v Gelnici najvýnosnejšou živnosťou a gelnické klince a reťaze boli známe v celom Uhorsku.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Gelnici

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Gelnici online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Gotické námestie - získava svoju povahu najmú vďaka skupine domov, v ktorých bývali majitelia baní predstavujúci najvyššiu spoločenskú úroveň. Na kopcoch okolo námestia boli rozptýlené domy baníkov, majstrov, rezačov dreva, uhoľných baníkov a nosičov. Medzi klenoty námestia patrí aj bronzová socha modliaceho sa baníka. Dominantnými budovami námestia sú bývalá radnica (dnes Banícke múzeum) a budova okresného úradu.

Banícke múzeum - sídli v budove bývalej radnice z roku 1802. Tá vznikla z pôvodného renesančného jadra pričlenením ďalších budov s jednotne upravenou fasádou v duchu tereziánskeho baroka. Múzeum uchováva exponáty a nástroje z baní Hnileckej doliny.

Dominikánsky kláštor - bol postavený r. 1288 za vlády Ladislava IV. a existoval takmer tristo rokov. Bol zničený za vnútorných nepokojov r. 1543, dodnes ale môžeme vidieť zvyšky klenieb.

Hrad Gelnica – vrch s pozostatkami bývalého hradu je dominantou mesta. Gelnický hrad bol postavený v roku 1234 s cieľom brániť mesto a bane. Dnes sú však z neho už len ruiny.

Kamenný most - bol postavený v rokoch 1837 - 1845. Je to masívna dvojarkádová stavba z lomového kameňa.

Rímskokatolícky kostol – jedna z najstarších architektonických pamiatok mesta. Kostol je postavený v gotickom štýle a pochádza zo 14. storočia. Z pôvodného zariadenia zostala iba bronzová krstiteľnica, v interiéri však môžeme obdivovať aj štyri renesančné reliéfy evanjelistov.

Evanjelický kostol - klasicistická budova z roku 1784.

Banský skanzen - tvorí štôlňa Jozef s dĺžkou viac ako jeden a pol kilometra, taviaca pec a banský stroj Pochwerk, ktorý ukazuje, ako sa v 17. storočí spracovávala ruda.

 

VOĽNÝ ČAS

Banský náučný chodník - má 6 zastavení a vedie po miestnej cestnej komunikácii, je teda vhodný pre všetky vekové kategórie. Začiatok trasy je na Baníckom námestí a cestou uvidíte niekoľko štôlní.

Zámčisko – zrúcanina hradu Gelnica leží priamo v západnej časti mesta, na vyvýšenom mieste zvanom Zámčisko. Práve toto miesto, ktoré sa nachádza na okraji mesta, ponúka nádherný výhľad s pekným výhľadom na okolité Volovské vrchy. Zámčisko je skvelo voľnou na prechádzku a výlet do prírody, pokojne aj s deťmi.

Turzov - nachádza sa 2 km severovýchodne od mesta, kam vedie modrá turistická značka. Kedysi tu stáli Thurzovské kúpele so štýlovými budovami, dnes ľudí lákajú najmä jazerá. Horné jazero napájajú horské bystriny, ktoré majú svoj pôvod v poruchových pásmach. Zásobárňou bystrín sú v nemalej miere i opustené banské diela, ktoré výdatne usmerňujú hladinu vodných tokov. Spodné jazero poskytuje možnosti rybolovu.

Vyhliadkové veže - pohľad na mesto Gelnica si môžete vychutnať z dvoch drevených vyhliadkových veží. Jedna je umiestnená v lokalite na Gognári a druhá v lokalite Klimo.

Lyžiarske stredisko Relax Center Plejsy - síce nie je priamo v meste, avšak od Gelnice sa nachádza iba 8 kilometrov. K dispozícii je 9 zjazdových tratí rôznej náročnosti, reštaurácia, ski servis, požičovňa lyží, detský kútik a ďalšie služby pre lyžiarov. Keďže celý areál je upravený umelým zasnežovaním, sezóna sa predlžuje až do jarných mesiacov.

Ružínska hrádza - na rieke Hornád je jednou z najdlhších a najhlbších priehrad na východnom Slovensku. Bola postavená v 60. rokoch s cieľom výroby elektriny, ale má tiež dôležitú športovo-rekreačnú funkciu. V blízkosti vodnej nádrže sa nachádza niekoľko rekreačných stredísk s plážami, ubytovaním a vybavením pre vodné športy.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Spišský hrad - je jedným z najväčších v Európe. Prvopočiatky hradu sa datujú do 11. – 12. storočia, no skala, ktorá sa stala jeho domovom, bola ľuďmi osídlená už oveľa skôr. V roku 1780 hrad vyhorel, kuchyne, žaláre, renesančná arkáda a veľká časť pevnosti však boli nedávno obnovené a obsahujú výstavy o histórii stavby.

Dreveník - travertínová kopa v tvare stolovej hory, ktorú vytvorili pramene minerálnych vôd na tektonickom lome.

Kostol Ducha Svätého v Žehre – pochádza z druhej polovice 13. storočia a je to jedna z typických budov prechodného neskorého románskeho obdobia. Najväčšou vzácnosťou sú nástenné maľby, ktoré pokrývajú celé presbytérium, triumfálny oblúk a celú severnú stenu, čím tvoria ikonografický cyklus.

 

INTERNET

https://www.gelnica.sk/

 

APLIKÁCIE

Virtualne – aplikácia, vďaka ktorej budete mať po ruke informácie o aktivitách a podujatiach v meste. Okrem aktuálneho diania tu nájdete tiež informácie o meste, jeho históriu, alebo fotogalériu. Pomôže vám tiež zorientovať sa vďaka prehľadnej mape ulíc so zobrazením úradov, inštitúcií, škôl a športovísk.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa