Archeologický výskum v Gombaseku: Kláštor pavlínov odhalil svoje vzácnosti

Medzinárodná archeologická dobrovoľnícka brigáda
2018-05-16 08:00:00

Svorník so zachovanou freskou, fragmenty stredovekých kódexov s časťami drevených dosiek či mince z 15. a 16. storočia. Všetky tieto nálezy našli archeológovia počas medzinárodného výskumu, ktorý v posledných týždňoch prebieha v lokalite zaniknutého kláštora pavlínov v Gombaseku, miestnej časti obce Slavec v Rožňavskom okrese. Hlavným realizátorom výskumu je Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote v spolupráci s katedrou archeológie Univerzity Loránda Eötvösa (ELTE) z Budapešti. viac »

Reštaurátori piešťanského múzea vrátili lesk keramike z kaštieľa Chtelnica

Kaštieľ Chtelnica
2018-05-15 08:00:00

Vo výstavných priestoroch kaštieľa v Chtelnici pri Piešťanoch sú vystavené reštaurované predmety, nájdené počas archeologického prieskumu tamojšej pivničnej miestnosti. Kachlice a ich fragmenty, keramiku na stolovanie, úžitkovú hrnčinu či sklo z obdobia renesancie pracovníci Balneologického múzea Ľudovíta Wintera preniesli a roztriedili vo svojom sídle v Piešťanoch. viac »

Na zveľaďovaní Trenčianskeho hradu sa podieľajú aj stredoškoláci

Trenčiansky hrad
2018-04-09 08:00:00

Upravený trávnik na Trenčianskom hrade, nové kostýmy počas prehliadok i vymenené lavičky v hradnom amfiteátri priniesla spolupráca Trenčianskeho múzea v Trenčíne a troch stredných odborných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Spolupráca je výsledkom spoločného memoranda, má prispieť k zvýšeniu atraktivity a komfortu návštevníkov expozícií spadajúcich pod Trenčianske múzeum. viac »

Cisárovná Sisi zbožňovala fialkové cukríky, v Bardejove ich môžete ochutnať aj vy

Cisárovná Sisi zbožňovala fialkové
2018-03-28 08:00:00

Rakúska cisárovná a uhorská kráľovná Alžbeta (zvaná Sisi) bola známa množstvom manierov a rozmarov - od neškodných, až po tie zdravie ohrozujúce a etikete sa priečiace. Azda najneškodnejšou z jej záľub bola vášeň pre fialkové cukríky. Túto zvláštnu dobrotu si môžu návštevníci rakúskej metropoly dopriať i dnes. viac »

Vzácny objav v Okoličnom: Strop kostola ukrýval maľby z 15. storočia

Kostol sv. Petra, Okoličné
2018-03-10 12:00:00

Hviezdicová stropná klenba gotického Kostola svätého Petra z Alkantary v Okoličnom, mestskej časti Liptovského Mikuláša, dlhé roky ukrývala štyri nástenné maľby. Tie boli prekryté vrstvou omietky počas vnútorných opráv kostola v minulom storočí. viac »

Budova Encián na Skalnatom plese sa dočká ďalšej obnovy

Budova Encián na Skalnatom
2018-03-07 08:00:00

Budova Encián, pôvodná stanica lanovky na brehu Skalnatého plesa vo Vysokých Tatrách od architekta Dušana Jurkoviča, sa dočká ďalšej rekonštrukcie. Postaralo sa o to občianske združenie Tatranský okrášľovací spolok (TOS), ktoré má budovu v nájme od spoločnosti Tatry mountain resorts, a. s., (TMR) na 20 rokov. viac »

Dedina hudby a ruží: Spoznajte 7 divov Dolnej Krupej

Kaštieľ v Dolnej Krupej
2018-02-28 12:00:00

Pokiaľ ide o zviditeľňovanie v oblasti turizmu, má obec Dolná Krupá pri Trnave vystarané. Už dávnejšie si definovala svojich vlastných sedem divov a tie sú stálym lákadlom pre jej návštevníkov. Veď kto by nebol zvedavý na kaštieľ, anglický park, kostol z 19. storočia či jedinečnú stavbu spojenú s beethovenovskou tradíciou – dom, v ktorom skladateľ Ludwig van Beethoven v Dolnej Krupej býval? viac »

Valentín na Slovensku: 8 najromantickejších miest pre vás a vašu lásku

Poklady v zemi i
2018-02-14 00:00:01

Medzi najromantickejšie miesta na Slovensku sa väčšinou zaraďujú Bojnice, skanzen v Čičmanoch, niektorá z jaskýň či Trenčiansky hrad s jeho studňou lásky. Tie vás na výlete určite očaria tiež, my sme však vybrali osem menej známych miest, ktoré sú na romantické chvíle vo dvojici ešte vhodnejšie. viac »

Rákociho kaštieľ v Borše zrekonštruujú - z maďarských peňazí

Rákociho kaštieľ, Borša
2018-02-13 16:00:00

Renesančný kaštieľ v obci Borša v okrese Trebišov komplexne zrekonštruujú. Maďarská vláda na tento účel vyčlenila viac ako 2,8 milióna eur. Kaštieľ, ktorý je v majetku obce, je známy tým, že sa v ňom narodil František II. Rákoci (1676 -1735) - sedmohradské knieža a vodca posledného protihabsburského stavovského povstania. viac »


<< Predchádzajúci 6 7 8 9 10 Nasledujúci >>
Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa