Cestovanie po Európe

Albertville - kedysi dejisko slávnej olympiády, dnes fantastická zimná destinácia

Albertville - kedysi dejisko
2022-11-19 00:00:00

Zimná olympiáda v Albertville 1992 patrila medzi tie najkrajšie, ktoré sa odohrali v Európe. Naši športovci vtedy ešte súťažili v jednom tíme s českými a odniesli si odtiaľ tri bronzové medaily. Medzi tých šťastných patrili krasokorčuliar Peter Barna, družstvo skokanov na lyžiach a na všeobecnú radosť našincov aj hokejový tím. Ako dnes vyzerajú športoviská i samotná olympijská dedinka? viac »

V Ravenne sa písali dejiny, dnes ukrýva neuveriteľné poklady ranokresťanského umenia

V Ravenne sa písali
2022-11-17 13:00:00

Neveľká Ravenna patrí k najväčším pokladom Talianska. V minulosti bola metropolou Západorímskej, Ostrogótskej i Byzantskej ríše a dnes v nej môžu turisti obdivovať až osem miest zapísaných na zozname UNESCO. Azda nikde inde na svete nenájdete také množstvo ranokresťanských pamiatok a vzácnych mozaík! viac »

Belémska veža: Spása pre námorníkov, strašiak pre väzňov

Belémska veža: Spása pre
2022-11-15 08:30:00

Dokázali to! Ich dlhá a strastiplná výprava je na konci. Akonáhle portugalskí námorníci zazrú v diaľke Belémsku vežu, spadne im kameň zo srdca. Až pri pohľade na dominantu lisabonského prístavu uveria, že ich utrpenie skončilo a v poriadku sa vracajú domov... viac »

Najväčšie poklady Turecka: Tieto pamiatky sú zapísané na zozname UNESCO

Najväčšie poklady Turecka: Tieto
2022-11-11 08:01:00

Dovolenku v Turecku si nemusíte plánovať len počas leta. V prímorských oblastiach vládne príjemné počasie počas celého roka. I keď sa nepôjdete kúpať, užijete si túto krajinu z úplne iného pohľadu. Naplánujte si cestu po ich pamiatkach alebo prírodných zaujímavostiach, ktoré sú zaradené na zozname UNESCO atrakcií. Dokopy ich je 19 a každá stojí za vašu návštevu. viac »

Na vlastnej koži: Hamburg vás prekvapí prepojením modernej časti a historického centra

Na vlastnej koži: Hamburg
2022-11-07 12:00:00

V Hamburgu nájdete jeden z najväčších európskych lodných prístavov. Od dávnej minulosti má preto významné postavenie, vďaka ktorému neustále napreduje. Aj dnes patrí k najpokrokovejším mestám v krajine, vďaka čomu vás milo prekvapí prepojením modernej časti a historického centra. viac »

Wales žiada fanúšikov Harryho Pottera, aby na Dobbyho hrobe nenechávali ponožky

Wales žiada fanúšikov Harryho
2022-11-07 08:00:00

Úrady vo Walese žiadajú fanúšikov čarodejníckeho učňa Harryho Pottera, aby prestali nechávať ponožky na pomyselnom hrobe škriatka Dobbyho, ktorý sa nachádza na pláži Freshwater West v grófstve Pembrokeshire na západe Walesu. Úrady sa odvolávajú na ohrozenie tamojšieho ekosystému. Ako informoval denník The Washington Post, pláž Freshwater West bola kulisou pre scénu zachytávajúcu vo filme Harry Potter a Dary smrti Dobbyho posledné chvíle. viac »

Slovinský Maribor - turistické lákadlo v každom ročnom období

Františkánsky kostol
2022-11-06 13:00:00

Po Ľubľane je Maribor medzi turistami druhým najobľúbenejším mestom v Slovinsku. Ideálny čas na jeho návštevu je pritom počas celého roka. Jar a jeseň sa nesú v znamení spoznávania pamiatok a jeho živej atmosféry, za čo vďačí aj univerzitným študentom. V lete si tam môžete urobiť zastávku počas cesty do Chorvátska. No a v zime zas môžete prísť na lyžovačku do blízkeho lyžiarskeho strediska. viac »

V Düsseldorfe otvoria múzeum venované Robertovi a Clare Schumannovcom

V Düsseldorfe otvoria múzeum
2022-11-03 11:00:00

V Düsseldorfe na budúci rok otvoria múzeum venované hudobnému skladateľovi Robertovi Schumannovi a jeho manželke Clare, oznámilo v pondelok vedenie tohto západonemeckého mesta. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Múzeum bude umiestnené v bývalom dome tohto manželského páru, ktorý v súčasnosti renovujú. viac »

Slávny Gibraltár - jeden z najjužnejších bodov Európy

Slávny Gibraltár - jeden
2022-11-02 12:00:00

Na juhu Európy nájdete jednu z najmenších, ale istotne aj najkrajších častí Spojeného kráľovstva. Gibraltár je pre mnohých známy najmä vďaka opičkám, ktoré sa objavujú na viacerých propagačných materiáloch. Okrem nich sa tam však nachádza veľa historických, ale najmä prírodných atrakcií. Tie sa vynímajú svojou rôznorodosťou, vďaka čomu vám na dovolenke pripravia zaujímavý program aj na niekoľko dní. viac »

Doel je najznámejším belgickým mestom duchov: Zničila ho jadrová elektráreň aj obrovský prístav

Doel je najznámejším belgickým
2022-10-29 12:30:00

Vo svete nájdete množstvo opustených miest, ktoré v minulosti patrili medzi dobre známe lokality. Väčšina z nich zanikla po tom, ako tam prestali ťažiť nerastné suroviny alebo skrachovali veľké fabriky. Prípad belgického Doelu je však trochu iný. Do tejto lokality totiž plánovali rozšíriť prístav, a tak sa väčšina obyvateľov rozhodla odísť a budovy zostali opustené. Teraz sú už však plány úplne iné. viac »

Zermatt pripomína rozprávkovú krajinu, leží na jednom z najkrajších miest Európy

Zermatt pripomína rozprávkovú krajinu,
2022-10-25 12:00:00

Mesto Zermatt sa nachádza v nemecky hovoriacej časti Švajčiarska. Situované je na jednom z najkrajších miest v Európe. Rozprestiera sa totiž v údolí, ktoré je obklopené kopcami. Na prvý pohľad vyzerá ako rozprávková krajinka, ktorá vám prinesie veľa možností na aktivity počas celého roka. Stačí si len vybrať, či chcete stráviť aktívnu dovolenku, alebo sa zameriate na oddych. viac »

OBRAZOM: Tajný atómový bunker Josipa Broza Tita stál miliardy dolárov

OBRAZOM: Tajný atómový bunker
2022-10-22 12:00:00

Atómový bunker s krycím názvom Istanbul alebo prezývkou Titov bunker sa staval 26 rokov. Náklady na výstavbu dosiahli po dokončení objektu 4,6 miliardy amerických dolárov, čo by bolo v dnešnej mene viac než 10 miliárd. viac »

Porto s minimálnym rozpočtom: Toto všetko uvidíte v jednom z najkrajších mieste zadarmo

Porto, Portugalsko
2022-10-21 07:05:00

Dovolenka v Porte patrí v Európe medzi tie lacnejšie. Ak však chcete ušetriť ešte viac peňazí, vyberte si z pestrej ponuky bezplatných atrakcií. Aj pomocou nich si poskladáte fantastický program, vďaka ktorému si zamilujete toto jedinečné mestečko. viac »

Švédsko neláka len nádhernou prírodou: Presvedčí vás aj 5 najkrajších zámkov v krajine

Švédsko neláka len nádhernou
2022-10-16 00:00:00

Krajina Vikingov je známa svojimi pútavými dejinami. Postupne tam vládlo veľa významných panovníkov, ktorí zanechali na seba spomienku aj v podobe svojich sídiel. Tak ako na Slovensku, aj vo Švédsku nájdete v každom regióne pár zaujímavých hradov, ktoré stoja za vašu návštevu. Tieto sú najkrajšie z nich. viac »

Poklady na pevnine i ostrovoch: 8 chorvátskych miest na zozname UNESCO

Trogir, Chorvátsko
2022-10-12 13:00:00

UNESCO hľadá v každej krajine tie najväčšie vzácnosti, ktoré môžu aj takýmto spôsobom chrániť a dostať viac do povedomia ľudí. V Chorvátsku majú takýchto zaujímavostí neúrekom a vybrať tie najvzácnejšie nebolo pre odborníkov istotne jednoduché. Nájdete medzi nimi aj miesta, ktoré dôverne pozná aj mnoho Slovákov. viac »


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa