Cestovanie po Európe

Nádherné pobrežie Giant`s Causeway: Kamenné stĺpy vraj vznikli kvôli pohádaným obrom

Giant`s Causeway
2023-03-13 00:00:00

Írsko a Severné Írsko nám v každom kúte ponúkajú ukážku toho, aké zázraky dokáže vykúzliť príroda. Medzi najnavštevovanejšie preto patria atrakcie ako Cliffs of Moher, Wicklowské pohorie, ale aj Giant`s Causeway. Netradičné pobrežie vytvorené z kameňov pravidelných tvarov sa spája so zaujímavou legendou o veľkej láske. viac »

Milovníci turistiky, zbystrite pozornosť: Toto sú tri najkrajšie chorvátske národné parky

Milovníci turistiky, zbystrite pozornosť:
2023-03-12 15:00:00

Chorvátske národné parky ponúkajú návštevníkom neuveriteľnú rozmanitosť a jedinečné prírodné scenérie - malebné ostrovy, tyrkysové jazerá, hromové vodopády a malebné krasové útvary! Je to najmä vďaka tomu, že Chorvátsko je domovom mimoriadne bohatej flóry a fauny a s desiatimi percentami územia krajiny chránenými ako prírodné rezervácie patrí medzi ekologicky najzachovalejšie regióny v Európe. Milovníci prírody si prídu na svoje v ôsmich národných parkoch krajiny, z ktorých sú niektoré zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO! viac »

OBRAZOM: Ľadový palác vo švajčiarskom Jungfrau láka svojou studenou krásou

OBRAZOM: Ľadový palác vo
2023-03-12 12:00:00

Švajčiarska lokalita Jungfrau sa spája najmä s najvyššie položenou železničnou stanicou v Európe, okrem toho tam však môžete navštíviť aj unikátny ľadový palác. viac »

Európa má prvú svätyňu tmavej nočnej oblohy: Podľa legendy tam zomrel kráľ Artuš

Európa má prvú svätyňu
2023-02-27 12:00:00

Britský ostrov Bardsey (vo welštine Ynys Enlli) sa oficiálne stal prvou svätyňou tmavej nočnej oblohy v Európe, čiže miestom bez znečistenia svetelným smogom. TASR informuje podľa denníka The a neziskovej organizácie International Dark-Sky Association (IDA). viac »

Ako odtlačok prsta: Chorvátsky ostrovček je svetovým unikátom

Ako odtlačok prsta: Chorvátsky
2023-02-23 08:00:00

Chorvátsko je krajinou tisícich ostrovov. Údaje o ich presnom počte sa rôznia, rozlohu vyše 50 kilometrov štvorcových ich má presne pätnásť. Nemenej zaujímavé sú však aj niektoré drobné neobývané ostrovčeky, napríklad Galešnjak v tvare srdca či skutočne unikátny Bavljenac. viac »

Berlínska televízna veža: Pomstil sa pápež komunistom?

Berlínska televízna veža: Pomstil
2023-02-22 12:00:00

Súdruhovia z NDR sa chcú blysnúť pred Západom. Rozhodnú sa preto vybudovať neprehliadnuteľný symbol socialistického pokroku. Vo východnom Berlíne postavia novú dominantu mesta, ktorá má zatieniť všetky kostoly v širokom okolí. To sa im ale kvôli jednému „drobnému“ detailu nakoniec nepodarí! viac »

V Amsterdame otvorili unikátnu výstavu: Predstavuje väčšinu diel od Vermeera

V Amsterdame otvorili unikátnu
2023-02-20 08:00:00

Amsterdamské Rijksmuseum predstavuje otvorilo unikátnu výstavu diel od holandského barokového maliara Johannesa Vermeera. Múzeum pre tento účel zhromaždilo 28 obrazov z celého sveta. Ide o tri štvrtiny jeho všetkých diel; spoľahlivo sa mu pripisuje 34 malieb, autorstvo ďalších troch je sporné. viac »

Zaanse Schans - malebná dedina veterných mlynov na skok od Amsterdamu

Zaanse Schans - malebná
2023-02-08 08:30:00

Predstava holandského vidieka sa nezaobíde bez tradičných veterných mlynov. Tie patria k typickým stavbám tohto regiónu. Preslávila sa nimi aj lokalita Zaanse Schans, ktorá patrí medzi hlavné turistické lákadlá tejto krajiny. Pohodlne sa tam dostanete z Amsterdamu, ktorého centrum je vzdialené len dvadsať kilometrov. Môžete tam zájsť autom, ale veľmi dobrá dostupnosť je tiež miestnou dopravou. viac »

Taliansky ostrov Linosa – čarovné miesto, kde sa môžete skryť pred svetom

Taliansky ostrov Linosa –
2023-01-26 12:00:00

Taliansko patrí medzi najobľúbenejšie európske dovolenkové oblasti. Preto nájsť tam nejaký pokojný kúsok krajiny, kde si môžete v tichu užiť príjemnú dovolenku, nie je jednoduchá výzva. Napriek tomu máme pre vás jeden skvelý hit. Je ním ostrov Linosa, ktorý vás uchváti svojou pokojnou atmosférou a taktiež krásnou prírodou. viac »

Najkrajšie zámky na Loire: Vyrástli z rozmarov kráľov?

Najkrajšie zámky na Loire:
2023-01-25 08:00:00

Vyše 280 kilometrov dlhé údolie rieky Loiry sa niekedy prezýva Záhrada Francúzska. Jeho kúzlu v 15. storočí podľahli aj sami králi, ktorí sa počas prebiehajúcej storočnej vojny necítili v Paríži práve bezpečne. Svoje sídla preniesli práve sem a zotrvali tu po nasledujúce stáročia. viac »

Lehde je nemeckou verziou Benátok: V malebnosti ich však na plnej čiare poráža

Lehde je nemeckou verziou
2023-01-20 12:00:00

Vďaka skanzenom sa podarilo uchovať krásnu pripomienku toho, ako v minulosti vyzerali tradičné obydlia. V Nemecku patrí k najobľúbenejším atrakciám tohto druhu Lehde v regióne Spreewald, ktorý prezývajú aj „nemecké Benátky“. Ten sa nachádza neďaleko Berlína a rozprestiera sa okolo povodia rieky Spréva, ktorá sa na tomto mieste delí do viacerých menších tokov. viac »

Kuriózna pamiatka v srdci Toskánska: Malebné mestečko ukrýva fresku stromu s penismi

Kuriózna pamiatka v srdci
2023-01-19 00:00:00

Za najväčšie turistické magnety v Toskánsku pokladajú mestá Florencia a Pisa. Lenže tie často trpia veľkým množstvom turistov, ktorí preto radi vyhľadávajú aj lokality s pokojnejšou atmosférou. Z tohto pohľadu je pre nich najväčším lákadlom stredoveké mestečko Massa Marittima, ktoré vás vezme na symbolickú cestu časom. viac »

Zabudnite na Paríž a Riviéru: Toto je 5 skrytých perál Francúzska

Zabudnite na Paríž a
2023-01-18 12:00:00

Keby ste sa vybrali na dovolenku do Francúzska, kam by to bolo? Radšej by ste navštívili vychytené turistické lokality, alebo by ste chceli objavovať aj málo známe mestečká a dedinky, kde si užijete tú pravú atmosféru tejto očarujúcej krajinky? Ak vás zaujala druhá alternatíva, máme pre vás zopár zaujímavých tipov. viac »

Cornwall – to najkrajšie, čo v Anglicku uvidíte

Cornwall – to najkrajšie,
2023-01-13 12:00:00

Čo máte na Anglicku najradšej? Jeho historické pamiatky, kozmopolitné mestá alebo vidiek s nádhernou prírodou? Ak ste hlasovali pre poslednú možnosť, v tom prípade by ste si mali čo najskôr naplánovať dovolenku v Cornwalle. Ide o jedno z najkrajších grófstiev, ktoré ponúka množstvo nezabudnuteľných zaujímavostí. viac »

Veľkolepá udalosť v Pompejach: Otvorili dom, prirovnávaný k Sixtínskej kaplnke

Bazén na zachytávanie dažďovej
2023-01-11 08:01:00

V juhotalianskych Pompejach v utorok znovu otvorili pre návštevníkov tzv. Dom Vettiovcov (taliansky: Casa dei Vetii), pamiatku preslávenú bohatou freskovou výzdobou s mytologickými či erotickými motívmi. Reštaurátori pracovali na ich obnove dve desaťročia, informuje TASR na základe správy agentúry ANSA. viac »


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa