Poklad pod veľkou vežou na Helfenburku

2014-06-21 10:00:00 |   |    | 

Hrad Helfenburk je jednou z najväčších hradných zrúcanín v Českej republike. Rozkladá sa na ploche 127 hektárov. Nachádza sa asi 5 km od obce Bavorov v okrese Strakonice v Juhočeskom kraji. Zvyšky gotického hradu ležia na hore Malošín v nadmorskej výške 683 metrov.



Na hrad vedie asfaltová cesta, ktorá je lemovaná okolitým lesom. Na Helfenburku aj dnes vládne dokonalý pokoj, ktorý rušia iba hlasy návštevníkov. Preslávený je množstvom legiend a príbehov. Jeden z nich hovorí o tom, že priamo pod veľkou vežou sa ukrýva poklad, ktorý možno nájsť iba na Veľký piatok. Zaujímavý je tiež príbeh o gajdošovi Jírovi a čertoch z Helfenburku, či o tom, ako sem prišli škriatkovia a čerti. Povestí, ktoré sa viažu k tomuto miestu, je však oveľa viac. V knihe „Helfenburské pohádky“ ich spracoval Ing. Luďka Hintnaus.

Z histórie hradu

Hrad vznikol v polovici 14. storočia a postupne k nemu pribúdali ďalšie časti. Založili ho štyria bratia z rodu Rožmberkovcov. Stavbu hradu im odobril sám Karol IV. Hlavnou úlohou Helfenburku bolo strážiť dôležitú obchodnú cestu spojenú s ryžovaním zlata v tejto oblasti. Helfenburk však pomerne skoro stratil svoj význam a už v 17. storočí bol opustený. Na ľudí z okolitých dedín pôsobil tajomne až strašidelne, a aj  preto je s ním spojených množstvo príbehov. V druhej polovici 19. storočia bol hrad vydaný napospas miestnym sedliakom, ktorí ho využili ako zdroj stavebného materiálu. Práve v tomto období sa zničilo veľa z gotickej architektúry. Dnes vzácne gotické tehly použili vtedajší dedinskí obyvatelia na stavbu stajní a kamenné erby zakladateľov hradu skončili ako súčasť podlahy v týchto obydliach. Od 90. rokov minulého storočia patrí zrúcanina mestu Bavorov, ktoré sa snaží o jeho obnovu.

 

 

Zrúcanina hradu Helfenburk

Hrad je výnimočný nielen vďaka svojej rozlohe a množstvu zaujímavých príbehov, ktoré sa k nemu viažu. Výhľad na takmer celý areál hradu ponúka 18-metrová veža, avšak celkovo sú sprístupnené dve veže. Návštevníci si môžu prehliadnuť systém delových a obranných bášt a aj zachované zvyšky paláca. Hradný palác tvorili dve časti oddelené vnútorných nádvorím a mal tri poschodia. Bol dlhý 35 metrov a široký 13,5 metra. Na konci nádvoria sa pravdepodobne nachádzajú zvyšky zbrojnice, ktorá zároveň v čase ohrozenia poskytovala nocľah až 60 vojakom. Ak sa na hrad vyberiete počas sezóny, pravdepodobne sa tu stretnete aj so zvieracími obyvateľmi zrúcaniny: kozami a ovcami. Počas hlavnej sezóny sa na hrade konajú spoločenské podujatia. Populárne je napríklad dobývanie hradu, ktoré sa koná vždy na konci leta. 

Zdroj/autor: helfenburk.estranky.cz, Mirka

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa