Dlhá noc kostolov

2010-05-28 12:30:00 |   |    | 

RAKÚSKO/ ČESKÁ REPUBLIKA - Takmer sedemsto kostolov všetkých konfesií po celom Rakúsku otvorí svoje brány počas Dlhej noci kostolov, ktorá sa stala obľúbeným podujatím veriacich i neveriacich.



Tento raz sa už v poradí šiesta Dlhá noc kostolov uskutoční v dnes, 28. mája od 18.00 do 01.00 hod. Ostatný rok zavítalo do chrámov u našich susedov celkovo 310tisíc návštevníkov, len v samotnej Viedni to bolo viac ako 130.000 ľudí..

„Dlhou nocou kostolov chceme osloviť ľudí, ktorí inak prechádzajú okolo kostolov bez povšimnutia a motivovať ich, cirkev a ľudí v nej spoznať“, hovorí vedúci projektu Bernhard Linse.

V rakúskej metropoli odštartuje podujatie ekumenickou omšou v ortodoxnom kostole vo viedenskom Simmeringu (Simmeringer Hauptstraße 161) za účasti Nicolae Dura – farára tejto rumunskej ortodoxnej farnosti a zároveň predsedu Ekumenickej rady cirkví v Rakúsku.

V rakúskej metropoli sa otvoria počas večera a noci brány vo viac ako 174 chrámoch s ponukou pestrého hudobného programu - klasickej hudby organových konzertov a gregoriánskych chorálov až po gospely ale aj rockové oratórium či disco 70-tych rokov. Návštevníci Dlhej noci kostolov vo Viedni sa môžu tešiť na prehliadky kostolov, kostolných veží a katakomb, ktoré sú inak pre verejnosť uzatvorené, ďalej výstavy, prednášky, tanečné predstavenia či literárne čítania.

Počas piatkového večera prebehnú v chrámoch aj meditácie, modlitby, spevy a diskusie – napríklad vo Františkánskom kostole na Františkánskom nám.4 sa od 20.15 hod. bude diskutovať na aktuálnu tému – sexuálneho, telesného a emocionálneho násila v cirkvi.

V Stephansdome bude návštevníkov očakávať svetelná inštalácia autorov Veita Schiffmanna a Maxa Nemca. Pre deti je pripravený bohatý program hier a hádaniek, prehliadok, čítanie príbehov, spev a tanec.

Medzi iným si v záhrade rímsko-katolíckeho kostola Bruckhaufen (Kugelfanggasse 31-33) môžu zahrať múrový futbal alebo si pod motom Návšteva v Afrike v kostole Sv. Johanna Nepomuka (Praterstraße) zahrať na afrických bubnoch, zatancovať, zapievať či kresiť.

Aj v Čechách sa v piatich diacézach a takmer 200 kostoloch uskutoční v ten istý večer Noc kostelů

 

Zdroj/autor: compress,čtk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa