Poprad

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Poprad



Poprad je 10. najväčším mestom Slovenska a dôležitým hospodárskym, turistickým a kultúrnym centrom Spiša. Pre jeho polohu priamo pod štítmi veľhôr je mesto tiež nazývané „bránou do Vysokých Tatier“.

Územie bolo osídlené už v praveku, prvá písomná zmienka o Poprade ako o samostatnej obci osídlenej nemeckými prisťahovalcami pochádza z roku 1256. V roku 1276 dnešný Poprad pozostával ešte z dvoch od seba nezávislých obcí: z Popradu a z Nemeckej Vsi, ktoré neskôr splynuli.

Už v 16. a 17. storočí nastal hospodársky rast mesta, ktorý podnietil usadzovanie sa slovenského obyvateľstva. Pôvodne poľnohospodársky charakter mesta sa menil; v roku 1692 tu bola založená papiereň, najstaršia remeselná fabrika.

Významný prínos pre rozvoj mesta znamenalo v roku 1871 otvorenie Košicko-bohumínskej železnice, ktorá sa stala hlavnou hybnou silou hospodárskeho rastu a natrvalo naštartovala prosperitu Popradu na úkor Spišskej Soboty a blízkeho Kežmarku. S objavovaním a postupným sprístupňovaním Vysokých Tatier mesto začalo ťažiť z cestovného ruchu.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Poprade

 

PARKOVANIE

Pre krátkodobé parkovanie je pre návštevníkov mesta k dispozícii viacero parkovísk na okraji, ale aj v centre mesta. Všetky sú označené tabuľou s prevádzkovou dobou a tiež s uvedeným príslušným cenníkom. Všeobecne sa však cena parkovného pohybuje od 0,30 EUR do 0,50 EUR za 30 minút. Počas víkendu a cez sviatky je parkovanie bezplatné.

Parkoviská sú rozdelené na tri zóny:

Zóna 1: Dominika Tatarku Okresný súd, Francisciho, Joliota Curieho - OTP, Levočská, Mnoheľova, Murgašova, Námestie sv. Egídia, Popradskej brigády

Zóna 2:  1. mája, Bernolákova, Dominika Tatarku - gymnázium, Halatova, Jiřího Wolkera, Karpatská, Nábrežie Jána Pavla II., Popradské nábrežie, Štefánikova, Tatranská

Zóna 3: Banícka, Joliota Curie - kaskády, Joliota Curie - MK, Tatranské námestie

Mapu parkovísk nájdete tu.

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Poprade online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Kostol sv. Egídia – ranogotický kostol z konca 13. storočia so vzácnymi nástennými maľbami. V kostole môžete vidieť kópiu obrazu Madony s anjelmi z 15. storočia.

Kostol sv. Juraja – v Spišskej Sobote pochádza z polovice 12. storočia a ukrýva známy gotický oltár majstra Pavla z Levoče. V bezprostrednej blízkosti kostola sa nachádza zvonica postavená v rokoch 1588 - 1589.

Evanjelický kostol sv. Trojice - postavený bol v rokoch l829 až 1834 v klasicistickom štýle.

Kostol sv. Štefana – kráľa - bol postavený v gotickom slohu v 1. polovici 14. storočia, v 18 storočí bol zbarokizovaný.

Rímskokatolícky kostol Jána Evangelistu - pochádza z 13. storočia, pričom z pôvodnej neskororománskej stavby sa zachovala iba veža a múry lode. Zariadenie kostola je zväčšia barokové a zvláštnu pozornosť si zasluhuje bronzová gotická krstiteľnica z roku 1439.

Kostol sv. Jána Krstiteľa - pochádza zo 14. storočia, zbarokizovaný bol v roku 1777. Bronzová krstiteľnica s medeným vrchnákom zo 14. storočia patrí medzi najstaršie krstiteľnice na Spiši.

Evanjelický kostol v Matejovciach - bol vysvätený 4. októbra 1787. V interiéri kostola sa nachádza neskorobarokový oltár z rokov 1780 – 1790.

Múzeum kočov - ukrýva 30 kusov kočiarov a iného materiálu, ako napríklad sedlá z prvej a druhej svetovej vojny, anglické postroje šľachticov Bornemiszovcov alebo poprsné pohrebné postroje na štvorzáprah grófa Andrassyho.

 

VOĽNÝ ČAS

Plávanie - Aquacity Poprad  má k dispozícii niekoľko vnútorných a vonkajších bazénov a zábavných atrakcií. Pre deti sú pripravené viaceré tobogany. Najdlhší z nich meria 71 metrov. Pokiaľ chcete zažiť poriadnu dávku adrenalínu, k dispozícii máte strmú šmýkačku Kamikadze. Vonkajšie bazény majú termálnu vodu, takže sa tam môžete kúpať aj v prípade horšieho počasia. K dispozícii je aj wellness svet, v ktorom sa konajú saunové rituály.

Turistika - Poprad je vstupnou bránou do Vysokých Tatier, takže o množstvo zaujímavých cieľov nebudete mať núdzu. Zdolávať môžete tie najvyššie vrcholy, ale nasvoje si prídu aj rodiny s deťmi.

Cyklistika - z Popradu vedie niekoľko cyklotrás. Hitom je napríklad cyklistický chodník z Popradu do Svitu a následne do Lopušnej doliny. Na ľavej strane sa vám počas jazdy naskytne pohľad na svieže lesy, masív Kráľovej holi a výbežky Nízkych Tatier. V bezprostrednej blízkosti cyklochodníka šumí rieka Poprad a napravo od neho Vás očaria štíty Vysokých Tatier. V roku 2010 bola do užívania odovzdaná trasa spájajúca mesto s Kvetnicou, ktorá vedie z časti mesta Juh III k strelnici a v roku 2012 pribudli ďalšie dva kilometre cyklistického chodníka, ktoré spájajú sídlisko Juh VI s lesoparkom v Kvetnici. Z Popradu sa na bicykli dostanete aj priamo do Vysokých Tatier.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Vysoké Tatry - najmenšie veľhory v Európe, ktoré ponúkajú nekonečné množstvo prírodných krás a možností na túry rôznych obtiažností. Zaujímavé tipy pre rodiny nájdete tu.

Gánovské travertíny - súbor skál, v ktorých v minulosti našli travertínové odliatky mozgu neandertálca. Jeden a pol kilometra od skál je Hozelecký gejzír, z ktorého každých 20 minút vystrekuje termálna voda. Jej prúd nie je silný a vysoký, ale vďaka tomu sa podarilo aj v okolí vytvoriť niekoľko malých jazierok na kamennom povrchu. V týchto miestach sa nachádzaj aj Gánovská plačúca skala.

Spišský hrad - je jedným z najväčších v Európe. Prvopočiatky hradu sa datujú do 11. – 12. storočia, no skala, ktorá sa stala jeho domovom, bola ľuďmi osídlená už oveľa skôr. V roku 1780 hrad vyhorel, kuchyne, žaláre, renesančná arkáda a veľká časť pevnosti však boli nedávno obnovené a obsahujú výstavy o histórii stavby.

Dreveník - travertínová kopa v tvare stolovej hory, ktorú vytvorili pramene minerálnych vôd na tektonickom lome.

Kostol Ducha Svätého v Žehre – pochádza z druhej polovice 13. storočia a je to jedna z typických budov prechodného neskorého románskeho obdobia. Najväčšou vzácnosťou sú nástenné maľby, ktoré pokrývajú celé presbytérium, triumfálny oblúk a celú severnú stenu, čím tvoria ikonografický cyklus.

Dravce - v obci sa nachádza mnoho pokladov kultúrneho dedičstva. Kostol, ktorý postavili križiaci alebo mnísi z rádu antonitov, vzácne ranogotické fresky v ňom, oltár z dielne Majstra Pavla z Levoče alebo jeden z najstarších mostov na Spiši, ktorý sa navyše dodnes používa.

Kežmarok - kultúrne centrum Spiša s nádhernou renesančnou zvonicou, unikátnou secesnou železničnou stanicou, dreveným kostolom bez jediného klinca či knižnicou s tisíckami vzácnych zväzkov.

Kaštieľ v Strážkach - jeden z najstarších kaštieľov na Slovensku. Postavili ho v renesančnom štýle na základoch gotického hradu, ktorý údajne vznikol na rozvalinách kláštora templárov. V Strážkach prežil detstvo a veľkú časť života jeden z našich najvýznamnejších maliarov Ladislav Medňanský. V kaštieli na vás teda okrem prehliadky interiérov čaká aj rozsiahla zbierka jeho diel.

Rašeliniská Krivý kút a Trstinné lúky - boli zničené predchádzajúcou ťažbou rašeliny v 50. a 60. rokoch minulého storočia. Kľúčovou úlohou revitalizácie bola stabilizácia vodného režimu tak, aby podzemná voda siahala až k povrchu terénu a dosiahlo sa trvalé zamokrenie. V Krivom kúte sa môžete prejsť po náučnom chodníku, ktorý vedie aj ku kópii pravekého obydlia.

Levoča - jedno z najkrajších slovenských miest, ktoré preslávil najmä vzácny gotický oltár od majstra Pavla.

Belianska jaskyňa - okrem bizarných skalných tvarov je známa bohatým výskytom kalcitovej sintrovej výplne.

 

INTERNET

https://www.poprad.sk/

https://www.visitpoprad.sk/

 

APLIKÁCIE

Poprad – turistický sprievodca po meste

Poprad-Zakopane – aplikácia, ktorá vám pomôže spoznať krásy poľsko-slovenského pohraničia

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa