Najkrajšie mestá s vodnými kanálmi

2014-01-01 12:00:00 |   |    | 

Nielen holandský Amsterdam sa hrdí pavučinou zurčiacich mestských kanálov, ktoré mu dávajú nefalšovanú romantickú pečať. V množstve miest po celom svete križujú asfaltové cesty tie vodné a fungujú spolu v dokonalej symbióze.



 

  • Štrasburg, Francúzsko

Mesto „dvoch národov“, ktoré symbolizuje francúzsko-nemecké zmierenie, si odkaz krajín, ktoré si ho striedali, zachováva najmä v architektúre. Hrazdené fasády vidieť na každom kroku a romanticky ich dopĺňa spletitá sieť kanálov na riečke Ill. Presklené výletné loďky vás prevezú okolo celého historického jadra nazývaného Grande Île, ktoré je od roku 1988 zapísané v Zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. Popod nádherné mestské mosty sa dostanete až k inštitúciám Európskeho parlamentu a pritom si môžete vypočuť sprievodné slovo v desiatkach jazykov, medzi nimi aj v slovenčine.

 

  • Bangkok, Thajsko

Ázijská metropola, hoci ste o tom možno doteraz nevedeli, bola ešte pred dvoma storočiami tiež ovitá premyslenou sieťou kanálov. Zachoval sa z nich iba zlomok, a to v štvrti Thonburi a v odľahlej časti Phra Pradaeng (nazývanej aj „Zelené pľúca“ mesta), kde ich využívajú najmä poľnohospodári a rybári. Nie je totiž lepší priestor na obchodovanie s ďalšími trhovníkmi, než na vlastnom člne naloženom úlovkom či úrodou, s ktorým pohodlne preplávajú celým jarmočniskom. Khlongy, ako domáci kanálom hovoria, sú zároveň lákadlom pre turistov, ktorí sa do veľkomesta neprišli pozrieť iba na blikajúce neóny v centre.

 

  • Giethoorn, Holandsko

Iba hodinu cesty od spomínaného Amsterdamu leží mestečko, kde sa ľudia hravo zaobídu bez ciest a áut. Na prepravu im stačí bohatá sieť kanálov, ktoré od 12. storočia využívali miestni farmári na prepravu tovaru. Bol to najlepší spôsob, ako čo najviac vyťažiť z prítomnosti bažinatých močiarov, na ktorých Giethoorn vyrástol. Dohromady až šesť a pol kilometra vodných ciest pretkaných vyše 150 drevenými lávkami robí z obce plnej rozkošných domčekov s doškovými strechami priam idylické miesto.

 

  • Tigre, Argentína

Na okraji rozľahlého Buenos Aires sa nachádza malé mestečko, ktorého zakladatelia sa rozhodli usadiť na okrajových ostrovčekoch delty rieky Paraná. Do mesta sa z metropoly najjednoduchšie dostanete vlakom a hneď ako dorazíte na nábrežie, zistíte, že život sa tu točí iba okolo „el agua“, teda okolo vody. Namiesto múzeí a knižníc sa najpompéznejšími budovami pýšia jachtárske kluby, charakter Tigre dotvárajú elegantné domy a prázdninové rezorty, ale aj staré chátrajúce rybárske príbytky. Niektoré vodné cesty sú dostatočne veľké pre vodné taxi aj súkromné člny, iné sú zúžené korunami vŕb a palisandrov (čo je argentínsky národný strom) a zmestí sa cez ne jediný čln.

 

  • Annecy, Francúzsko

Mnohé západoeurópske krajiny sa môžu chváliť hneď niekoľkými prekrásnymi mestami prepletenými kanálmi, medzi nimi i Francúzsko. K tým najkrajším patrí aj Annecy v blízkosti švajčiarskej Ženevy, ktoré v mestskej kanalizácii našlo opodstatnenie kvôli sile vodných tokov pod Alpami. Romantickú atmosféru mesta podtrhnete pohárom vína v niektorej z útulných kaviarničiek pri nábreží. Za zmienku stojí budova s trojuholníkovým pôdorysom uprostred rieky Thiou nazývaná Palais de l'Isle, ktorá najskôr slúžila ako prepychová rezidencia, neskôr ako súd, väzenie, až sa z nej stalo súčasné múzeum.

 

  • El Gouna, Egypt

Napriek svojej polohe medzi dunami púštneho Egyptu má El Gouna viac spoločné s mestskou vodnou kanalizáciou, než, povedzme, s pyramídami. Patrí k letoviskám, ktoré sa začali rozvíjať v deväťdesiatych rokoch, a architekti ho pozoruhodne včlenili do lagúny Červeného mora. Tyrkysové vodné cesty teraz obmývajú ostrovčeky, na ktorých sa týčia okrovo sfarbené hotely a súkromné vily. Ak vám na člne zostane príliš horúco, stačí zakotviť pri niektorej z neďalekých pláží a schladiť sa.

 

  • Bruggy, Belgicko

Zachovalé centrum mesta s architektúrou plnou tehlovej gotiky tvorí pamätnú pôdu, po ktorej kráčali mnohí flámski majstri maliari. V Bruggách sa usadili snáď hlavne preto, aby mohli zvečňovať krásne obrazy, ktoré ponúka mestom pretekajúci kanál. Skladá sa z viacerých častí, ktoré ponúkajú pozoruhodnú prehliadku okolím starého mesta. Dijver tečie pomedzi staré obchodíky a kostol Notre-Dame, pokojný Groene Rei je lemovaný stromami a Spinolarei je obklopený štítmi prekrásnych mestských domov. Hlavné mesto Západného Flámska učarovalo aj filmárom, ktorí sem zasadili dej snímky V Bruggách v hlavnej úlohe s Colinom Farrellom.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.5/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa