Spoznajte mestá, ktoré sú na svete tie NAJ

2014-05-04 12:00:00 |   |    | 

Dubaj, Jericho, Ushuaia, Rio de Janeiro a iné - mestá, ktoré kvôli určitým vlastnostiam majú prívlastok svetové NAJ, či už je to vďaka ich polohe alebo ľudskému faktoru. Hoci niektoré z nich by sme na návštevu určite neodporúčali, v každom prípade im nemožno uprieť jedinečnosť.



 

  • Najstaršie

Jericho sa s vekom vyše 10 tisíc rokov považuje za najstaršie existujúce mesto na tejto planéte. Spomenuté je aj v niekoľkých biblických textoch ako miesto blízko rieky Jordán a kvôli jeho archeologickému bohatstvu je súčasťou historického kultúrneho dedičstva pod ochranou UNESCO.

 

  • Najmodernejšie

Dubaj, najväčšie mesto na území Spojených arabských emirátov, perfektne kombinuje tradíciu s najmodernejšími vymoženosťami. Je to len niekoľko rokov, čo sa toto mesto stalo exotickou destináciou, a to vďaka jeho megalomanským budovám, impozantným nákupným centrám a veľkým umelým ostrovom ako zo sna.

 

  • Najjužnejšie

Ushuaia je argentínske mesto, metropola provincie nazývanej Tierra del Fuego. Jeho priemerná ročná teplota nepresahuje viac ako 5 stupňov Celzia a vďaka tomu, že sa nachádza v blízkosti južného pólu, je tu v lete 18 hodín denného svetla a naopak v zime len okolo sedem.

 

  • Najsevernejšie

Longyearbyen je hlavné mesto nórskeho súostrovia Svalbard a označuje sa ako najsevernejšie položené mesto sveta, v ktorom je od októbra do februára polárna noc a od apríla do augusta polárny deň. V Longyearbyene nájdete aj nejsevernejšiu banku, nemocnicu, nočný klub, školu či cestovnú kanceláriu na svete.

 

  • Najteplejšie

Donedávna sa týmto titulom hrdila líbyjská El Azízia, ale po tom, ako sa zistilo, že jej najvyššia teplota bola nameraná nesprávne, toto prvenstvo síce v Líbyi ostalo, ale pripadlo mestu Ghadames, nazývanému aj Perla púšte, so svojimi 55,6 stupňami Celzia. Ide o oázu v púšti, ktorej obyvatelia majú dômyselné príbytky - domčeky z blata, malty a konárov stromov, ktoré sú navzájom prepojené. Táto lokalita bola dokonca zaradená do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

 

  • Najchladnejšie

Jakutsk je hlavným mestom Jakutskej republiky, ktorá sa nachádza vo východnej časti Ruska, na Sibíri. Kvôli svojej geografickej polohe (asi 450 km od polárneho kruhu) je známe aj ako najchladnejšie miesto na našej planéte. Jeho priemerná ročná teplota je síce -10 stupňov Celzia, ale v januári sa teplota pohybuje medzi -38 a -41 stupňami.

 

  • Najznečistenejšie

Linfen, predtým známy ako Pingyang, je malé mesto na juhu Číny. Ovzdušie tohto mesta je zložené hlavne z uhlíka, a to kvôli veľkému množstvu baní na ťažbu čierneho uhlia v tejto oblasti. Väčšina populácie trpí bronchitídou a hovorí sa, že ak si vyvesíte v meste bielizeň, skôr ako uschne, tak sčernie a deň strávený v nej sa rovná vyfajčeniu dvoch škatuliek cigariet.

 

  • Najšťastnejšie

Podľa štúdie časopisu Forbes, Rio de Janeiro je považované za najšťastnejšie mesto sveta. Tento prívlastok si vyslúžilo vďaka spokojnosti jeho obyvateľov, ktorí majú relatívne stabilnú kvalitu života a okrem toho, večierky, tanec a futbal - to všetko dokáže v opačnom prípade zlepšiť náladu.

 

  • Najhoršie

Dháka, hlavné mesto Bangladéša, je podľa prieskumu časopisu The Economist najhoršie mesto, v ktorom sa dá žiť. Má vysokú úroveň znečistenia, preplnené ulice, nedostatočnú dopravu, vysokú zločinnosť a mieru korupcie, nízke vzdelanie, nedostatok zdrojov a v žalostnom stave je aj zdravotná starostlivosť.

 

Zdroj/autor: rpp.com.pe, Alena, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.2/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa