Des a hrôza - zvládli by ste návštevu múzea tortúry?

2014-05-06 10:00:00 |   |    | 

Bizarných múzeí nájdete vo svete viac ako dosť. A keď vás už omrzí štandardná ponuka, môžete nabrať trocha odvahy a vybrať sa nakoniec aj na takéto miesta. Dnes sme si vzali na pretras múzeá tortúry. V Európe ich nájdeme hneď na dvoch miestach - v Holandsku, kde sa nachádzajú dve múzeá a v susednej Českej republike. Pri ich návšteve sa istotne nezaobídete bez toho, aby vám minimálne raz po chrbte neprebehol mráz. No keď i nie ste fanúšikom sado-masochistických praktík, môžete sa aspoň potešiť z toho, že tieto kruté časy sú už dávno za nami a okolo nás panuje pokojnejšia atmosféra.



Múzeum tortúry a mučiacich nástrojov, Praha

100 autentických exponátov

Na prehliadku do dejín mučenia vás zoberie rovná stovka exponátov, ktorá rôzne nástroje delí podľa typu ich použitia. V minulosti totiž táto nepríjemná procedúra pozostávala zo štyroch kategórií. Tie sa postupne stupňovali, až sa nakoniec mučený priznal i k tomu, o čom dovtedy nevedel. Pri každom nástroji nájdete konkrétny popis jeho použitia. Niektoré z nich sú priamo predvedené aj na voskových figurínach, ktoré sa nachádzajú v týchto priestoroch.

Pozrieť si tam môžete napríklad kreslo s ostrými klincami, žalár, okovy, ale aj množstvo dobových kresieb a listín. Atmosféru múzea ešte viac dokresľuje audiovizuálne predstavenie. Práve to vo vás vyvolá tie správne desivé emócie. Mučenie bolo v dávnej minulosti spojené, samozrejme, aj s honom na čarodejnice. Vrchol prehliadky teda patrí tejto tematike, keď sa môžete pozrieť na výjav z upálenia jednej z nich a popravu mečom.

 

Kombinované vstupné s Múzeom voskových figurín

České múzeum tortúry nájdete v Starom Meste na Celetnej ulici. Otvorené je denne od 10.00 do 20.00. Vstupenky je možné zakúpiť iba na mieste. Dospelí zaplatia za vstup 6 eur, deti a dôchodcovia 4 eurá. Je možné dohodnúť sa na skupinových zľavách a zakúpiť aj rodinnú vstupenku. Okrem toho je zaujímavou ponukou zvýhodnená kombinácia s Múzeom voskových figurín. To sa nachádza na Melantrichovej ulici, no v podstate je blízko Múzea tortúry a dostanete sa k nemu, keď pôjdete stále rovno. V tomto prípade stojí vstupné pre dospelého 10 eur. Aj ostatné vstupenky sa dajú kúpiť v tomto zvýhodnenom zložení.

 

Múzeá tortúry, Amsterdam

Prierez históriou

Na rozdiel od českého múzea v tom prvom holandskom sa zamerali na presný prierez históriou. Ich prehliadka je teda rozdelená tak, aby ste postupne spoznali jednotlivé nástroje, ako vznikali v priebehu storočí. Nechýba ani edukačná časť, keď sa môžu návštevníci dozvedieť presné detaily z nešťastných procesov a presný popis použitia jednotlivých nástrojov. I v tomto prípade je väčšina z nich autentická. Strach naháňa najmä desivá gilotína, ktorá vyzerá, ako by bola stále pripravená na akciu. Ďalej sa medzi exponátmi nachádzajú klietky, v ktorých viseli mučeníci na stene, masky, kvôli ktorým museli väčšinu dňa stráviť v tme, drvič lebky, ale aj kreslo tortúry.

 

Špeciálna nočná atmosféra

Toto Múzeum tortúry má zároveň jednu zaujímavosť. Prehliadky totiž trvajú takmer do polnoci, pretože múzeum sa zatvára až o 23.00. Vstup do týchto priestorov má v nočných hodinách istotne inú príchuť, ako keď tam vojdete počas slnečného dňa. Jeho priestory sa nachádzajú na Singel 449 a vstupné je 7,50 pre dospelých.

 

Stredoveká prehliadka

Druhé múzeum tortúry nájdete na Damrak 33, blízko hlavnej stanice. Turisti si ich často mýlia a myslia si, že ide o jeden komplex. Toto druhé sa však nazýva Stredoveké múzeum tortúry a je špecializované presne na túto éru. Súčasťou výstavy je aj šibenica, priame ukážky na figurínach, železná topánka a mnoho iných exponátov. Zároveň je pre návštevníkov priblížené, pre ktorý zločin sa ktoré zariadenie používalo. Vstupné do tohto múzea je drahšie a stojí 12,50 eura pre dospelých. Pri online predaji však môžete zopár eur ušetriť a zároveň si zabezpečiť aj vstup na určitú hodinu. Toto múzeum je otvorené denne do 22.00. Tak ako? Našli by ste odvahu vstúpiť do niektorého z nich alebo to radšej prenecháte odvážnejším návštevníkom?

 

Zdroj/autor: David, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa