Košice rozžiarila Biela noc: FOTO metropoly východu v nádhernom svetle

2018-10-08 00:00:01 |   |    | 

Svetelný dážď z tisícov priestorových guliek, japonský vesmír, rozprávkový videomapping či hypnotické projekcie, to všetko priniesol 9. ročník košickej Bielej noci. Ak ste ho nestihli navštíviť osobne, pozrite si krásu jednotlivých diel na našich fotografiách.



 

 

"Festivalom sa snažíme poukázať na význam umenia vo verejnom priestore a popularizovať súčasné umenie u širokej verejnosti. Veľmi sa teším, že aj tento rok do Košíc prídu svetové mená a zároveň vzniklo mnoho domácich diel špeciálne pre festival, čím sa výrazne stimuluje slovenská umelecká scéna," uviedla festival jeho umelecká riaditeľka Zuzana Pacáková.

Na návštevníkov čakalo 31 nevšedných umeleckých zastávok a inštalácií. Festivalová trasa viedla od Kulturparku cez Hlavnú ulicu so zastávkou v mestskom parku a končila v Tabačke Kulturfabrik. Novinkou boli diela v okolí Letnej ulice, ktoré pripomenuli 20. výročie založenia Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach (FU TUKE).

Medzi množstvom svetelných a interaktívnych zážitkov patrili k vrcholom večera zahraniční headlineri. Dielo Submergence od britskej skupiny Squidsoup vytvorené z vyše 5000 svetelných bodov vtiahlo návštevníkov do digitálneho priestoru na nádvorí Východoslovenskej galérie (VSG). Audiovizuálna site-specific inštalácia Francúza Guillaumea Marmina premenila priestor DIG gallery na nekonečný svetelný tunel. Atmosférický vesmírny zážitok ponúkol japonský umelec Yasuriho Chida na Alžbetinej ulici a obrovský objekt z dielne prestížneho zoskupenia architektov a dizajnérov Numen/For Use na námestí Kulturparku vytvoril imerzívnu čiernobielu krajinu.

Súčasťou ponuky boli aj slovenské premiéry diel vytvorených špeciálne pre Bielu noc. Rozprávkový videomapping od košických Nano Vjs sa pohral s fasádou vedeckej knižnice, monumentálny nafukovací autoportrét Viktora Freša bol vsadený do budovy Malej scény Štátneho divadla Košice, poetickú svetelnú inštaláciu Galaxia na Strojárenskej pripravil Róbert Farkaš a skupina umelcov z BN Label prichystala svetelný zásah do severnej veže Dómu sv. Alžbety. Mestský park ponúkol štyri diela vrátane inštalácie Landscape z tisícov laserových lúčov, ktorá vytvorila magickú atmosféru nočného lesa.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR – Jaroslav Novák
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa