Kaštieľ Betliar

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Kaštieľ Betliar



 

Kaštieľ v Betliari v okrese Rožňava patrí k perlám Gemera a k najnavštevovanejším kaštieľom  juhovýchodného Slovenska.

 

História

Kaštieľ v Betliari sa po celú svoju históriu spája s rodom Andrášiovcov (Andrássyovcov), ktorí vlastnili aj majetky a bane v okolí neďalekej Rožňavy, ako aj hrad Krásnu Hôrku. Kaštieľ dali postaviť v údolí Betliarskeho potoka na úpätí Volovských vrchov na základoch staršieho renesančného hradu začiatkom 18. storočia. Pôvodne to bol opevnený hrad so štyrmi nárožnými vežičkami, v rokoch 1792 až 1795 prešiel klasicistickou úpravou a súčasnú podobu francúzskeho poľovníckeho kaštieľa získal prestavbou v rokoch 1880 až 1886.

Už koncom 18. storočia začali Andrášiovci budovať prírodný park s množstvom exotických drevín, ktorý postupne získal súčasnú rozlohu 80 hektárov. Jeho súčasťou je viacero klasicistických a romantických stavieb a dekorácií. V bazéne pod rímskym vodopádom dokonca majitelia začiatkom 20. storočia chovali ľadové medvede. Andrášiovci boli vlastníkmi kaštieľa s parkom do roku 1945, po druhej svetovej vojne ho zoštátnili.

 

Súčasnosť

Kaštieľ v Betliari má podobu z poslednej štvrtiny 19. storočia a návštevníci v ňom dnes môžu vidieť pôvodné zariadenie (nábytok, umelecké diela) z 18. a 19. storočia. K veľkým vzácnostiam patrí aj knižnica z roku 1790, ktorá uchováva vyše 14-tisíc zväzkov diel z 15. až 19. storočia, ktoré boli napísané v šiestich rôznych jazykoch.

Prístupný je aj najväčší historický park na Slovensku, ktorého súčasťou je napríklad Hermesova studňa z polovice 19. storočia či rímsky vodopád z roku 1823, ktorý vyzerá ako zrúcanina rímskeho antického akvaduktu.

 

Video

 

Povesti a legendy

S kaštieľom v Betliari sa spája povesť o žobrákovi Betlerovi, ktorý sa túlaval po okolí. Jedného dňa kráčal tmavou horou, keď v diaľke zbadal blikať svetlá. Keď prišiel bližšie, uvidel drevenú chalúpku a trikrát zaklopal na jej okno. Domáci mu otvorili dvere, pozvali ho dnu, pohostili a nechali ho prenocovať.

Ráno tulák zistil, že v chalupe bývajú baníci a ich dobrota ho dojala k slzám. Veď napriek tomu, že sami často nemali čo do úst, pozvali ho, aby s nimi býval a postavili mu chatrč na okraji osady a pri prameni pitnej vody! Od tých čias už žobrák nežobral, tulák sa netúlal. Zato však strážil viesku a vzácny prameň a staral sa o deti baníkov.

 

Ako sa tam dostať

Betliar leží asi 6 kilometrov od Rožňavy. Odbočka ku kaštieľu je v centre obce, platené parkovisko sa nachádza priamo pri vstupe do parku.

 

Otváracie hodiny

Aktuálne otváracie hodiny kaštieľa a parku sa dozviete na tejto stránke.

 

Vstup so psom

Vstup so psom je povolený len do časti betliarskeho parku.

 

Zaujímavosti v okolí

Rožňava (6 km)

Krásnohorská jaskyňa (7 km)

Andrássyho obrazáreň (11 km)

Hrad Krásna Hôrka (12 km)

Gombasecká jaskyňa (20 km)

Pútnické miesto - Úhorná Smolník (23 km)

Ochtinská aragonitová jaskyňa (25 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa