Za pamiatkami Stredného Považia

2013-09-30 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Jeseň je skvelým obdobím, kedy by ste sa mali vydať na výlet a aspoň na chvíľu sa stali objaviteľmi nášho krásneho Slovenska. Napokon, každá z jeho častí v sebe skrýva nielen prírodné krásy, ale aj historické pamiatky, ktoré rozhodne stojí za to vidieť. A dnes ich budeme objavovať na Strednom Považí.



Jeden krajší ako druhý

Stredné Považie má čo ponúknuť nielen turistom, ale aj domácim, ktorí často ani len netušia, koľko krás a pamiatok v sebe tento malý kúsok zeme ukrýva. Aby sme vám ich priblížili, ako prvé navštívime hrady. A verte neverte, Stredné Považie ich má skutočne dosť a každý z nich je klenotom sám o sebe.

Napríklad taký Beckov. Neuveriteľná dominanta postavená na nedobytnej skale. Keď sa človek na túto fenomenálnu stavbu pozerá, neveriacky musí krútiť hlavou a premýšľať nad tým, ako vlastne na sedemdesiat metrov vysokom brale mohli v stredoveku postaviť stavbu, ktorá by bola prakticky nereálna aj dnes.

A tak nejako je na tom aj Trenčiansky hrad. Ide bezpochyby o jeden z najkrajších hradov Slovenska, ktorý je podobne ako Beckov národnou kultúrnou pamiatkou. Na hradnom brale Trenčianskeho hradu ale nájdete niečo, čo sa len tak ľahko nevidí prakticky v celej Európe. Samozrejme, reč je o rímskom nápise z roku 179 nášho letopočtu, ktorý je viditeľný z hotela Tatra, pardón, dnes už hotela Elizabeth. Apropó, viete, že tento hotel bol postavený v roku 1901 v historizujúcom štýle s prvkami secesie a odvtedy je to jeden z najkrajších hotelov Slovenska?

Bol by však hriech zastaviť sa len na jednom hrade, poďme teda ďalej: pozrieť sa musíme aj na priam legendárny Čachtický hrad, ktorého múry v sebe ukrývajú krvavé tajomstvo Alžbety Báthoryovej. Nuž či už skutočne za pripisované zločiny vinná bola alebo nie, isté je, že hrad a najmä jeho okolie sú výnimočne krásne. V súčasnej dobe na ňom prebiehajú rekonštrukčné práce a tak sa nechajme prekvapiť, ako bude hrad vyzerať po nich.

Prakticky oproti sa nachádza pohorie Považský Inovec, kde nájdeme malý, ale pekný hrad Tematín. Táto romantická pamiatka patrí k najvyššie položeným hradom na Slovensku, keďže len málokde nájdete hrad v nadmorskej výške 564 metrov. Ale máme tu aj ďalšie hrady: malebný Vršatec, Lednica alebo lúpežnícky Považský hrad. Stačí si len vybrať.

 

Cesta do mesta

No nielen z hradov, akokoľvek krásnych, sa Stredné Považie skladá. Nájdeme tu aj niekoľko veľmi pekných a zaujímavých miest. Vráťme sa napríklad do Trenčína. Okrem hradu a krásneho hotela Elizabeth tu nájdeme Mierové námestie plné historických objektov, z ktorých najdominantnejší je dvojvežový Piaristický kostol. Z ďalších kostolov za zmienku stojí Farský kostol v podhradí, ku ktorému prakticky z námestia vedú kryté Farské schody zo šestnásteho storočia, ktoré sú obľúbeným miestom zaľúbencov.

Zabudnúť nesmieme ani na renesančný Katov dom, ktorý sa nachádza na ceste z hradu a v ktorom údajne straší. A samozrejme, navštíviť treba aj synagógu, ktorú nájdete na Šturovom námestí a ak zatúžite po zaujímavej vyhliadkovej veži, vyberte sa na Mestskú vežu, ktorá bola kedysi vstupnou bránou do mesta.

Z Trenčína sa presuňme o dvadsať kilometrov južnejšie, do Nového Mesta nad Váhom. Aj keď zlé jazyky tvrdia, že to nie je ani nové, ani mesto a už vôbec nie nad Váhom, toto okresné mesto je zaujímavé minimálne jednou pamiatkou, ktorou je jeden z najkrajších kostolov Považia. Ide o Kostol Narodenia Panny Márie, ktorý je široko ďaleko známy nielen svojimi zachovalým hradbami, ale aj nesmierne bohatou výzdobou.

Keď sa vyberieme o ďalších dvadsať kilometrov južnejšie, zistíme, že sa nachádzame v krásnom kúpeľnom meste Piešťany. Okrem príjemnej prechádzky kúpeľným parkom vás istotne zaujme aj jedna z najkrajších funkcionalistických stavieb na Slovensku - Kolonádový most. No máme tu aj krásne stavby secesie, ako napríklad hotel Thermia Palace alebo klasicistické Napoleonské kúpele.

Našu prechádzku po pamiatkach Stredného Považia skončíme v neďalekom Vrbovom, ktoré je známe ako rodisko legendárneho grófa Mórica Beňovského, kráľa Madagaskaru. Ako jeho rodný dom je označená krásna kúria na Námestí slobody, podľa všetkého sa však slávny dobrodruh narodil v inom kaštieli, ktorý však dnes už nestojí. A keď už budete vo Vrbovom, nezabudnite sa odfotiť pri najšikmejšej veži na Slovensku, ktorú nájdete nad spomínaným námestím a pozrite si aj miestnu synagógu postavenú v nevšednom maurskom štýle.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.6/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa