Jelenec - obľúbená chatová oblasť pri Nitre

2014-06-12 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Jelenec je oblasť nachádzajúca sa asi 13,5km od Nitry na východ pod juhovýchodnými výbežkami pohoria Tríbeč. Strávte tu predĺžený víkend na chate pri kozube počas zimy, pár dní cez leto pri jazere či pod skalami, alebo sa vyberte na hríby počas slnečného jesenného rána. Jelenec je obľúbeným rekreačným chatovým miestom nielen pre Nitranov, ale aj napríklad Bratislavčanov.



Dominantou oblasti je zrúcanina hradu Gýmeš, ktorá sa nachádza vo výške 514 metrov na strmom kremencovom kopci medzi obcami Kostoľany pod Tríbečom a Jelenec. Pôvodný neskororománsky hrad patril rodine Forgáčovcov až do zániku v 19. storočí. Hrad leží na ploche asi 16 000 m2. V minulosti bol niekoľkokrát podpálený. Dnes je jeho statika narušená a stále je v rukách archeológov, ktorí objavujú jeho minulosť. Boli tu nájdené rôzne drobné keramické predmety, ako aj zvieracie kosti. Dostať sa k tejto zrúcanine, ktorá poskytuje nádherné výhľady na lesnaté okolie, trvá asi hodinku zo strany Jelenec. Prechádza sa cez gaštanicu, ktorá je štátnou prírodnou rezerváciou.

Jelenec má výborné podmienky na horskú cykloturistiku. Je obľúbeným miestom aj pre horolezcov, ktorí tu trávia chvíle na 30 metrových  kremencových skalách, kde sú  cesty od 4 do 6 odistené skobami. Skaly sa nachádzajú asi 15 minút chôdze pod zrúcaninou Gýmešu. Nachádza sa tu aj horolezecká chata IAMES. Hubári si tu tiež prídu na svoje, keďže tu rastie niekoľko druhov húb. Dva rybníky, ktoré sa tu nachádzajú poskytujú zasa výborné podmienky pre rybárov. Jelenec je ideálnym rekreačným miestom počas celého roka.

V zimných mesiacoch pri zamrznutí rybníkov sa tu dá korčuľovať alebo spoznávať prírodu prechádzkami v lese. Jar je vhodná na prechádzky rozkvitnutou prírodou, na zber prvých hríbov – májoviek či iných lesných plodov. Počas letných a jesenných mesiacov sa tu predbiehajú hubári, kto bude mať plnší košík. Návštevníci využívajú aj prírodné kúpanie v miestnej nádrži, pri ktorej sa nachádza bufet na občerstvenie sa počas teplých dní.

Možnosti ubytovania je tu niekoľko od prenajatia si chatky od súkromníka, ubytovania sa na súkromí v obci Jelenec, v autokempe či v uzatvorenom areály s chatkami, kde je k dispozícii aj sauna, bar či jedáleň s kuchyňou. Je to vhodné miesto aj na školy v prírode, semináre, športové dovolenky či firemné oslavy a svadby. Nech si vyberiete akýkoľvek dôvod na návštevu Jelenca, určite sa vrátite oddýchnutý s kopou nových zážitkov a s dobrým pocitom stráveného času v prekrásnej prírode.

 

Zdroj/autor: Zuzana Fialová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa