Vrátna dolina

2010-11-08 10:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Vrátna je najväčším dolinovým komplexom krivánskej časti Malej Fatry. Nachádza sa asi 25 kilometrov od mesta Žilina a tri kilometre od obce Terchová v Národnom parku Malá Fatra.



Východiskom výletov do tejto oblasti je Terchová, z ktorej vedie cez prielom Tiesňavy asfaltová cesta. Jedna jej vetva smeruje k dolnej stanici lanovky vo Vrátnej, druhá do osady Štefanová.

Do Vrátnej sa však možno dostať aj viacerými inými možnosťami. Pomerne pohodlná je trasa vedúca cez Jánošíkove diery do Štefanovej. Ďalšie prístupové trasy sú o niečo namáhavejšie, pretože vedú zo sediel v hlavnom hrebeni Malej Fatry (napr. zo sedla Medziholie alebo Snilovského sedla).

V druhom prípade však odpadá namáhavý zostup, ak turisti využijú novú kabínkovú lanovku, ktorá nahradila pôvodnú sedačkovú lanovku.

Vrátnu dolinu tvorí veľká vidlica dvoch rovnocenných dolínStarej a Novej doliny. Pre ich šírku je zadná časť ohraničenia doliny širšia ako bočné. Tvorí ju hlavný malofatranský hrebeň v úseku od sedla Bublen po Poludňový grúň nad Starou Dolinou a od Poludňového grúňa po Veľký Rozsutec nad Novou Dolinou.

Západnú hranicu doliny Vrátna tvorí severná rázsocha Kraviarske ukončená priečne postaveným bralnatým hrebeňom Sokolie. Hranicu na severnom okraji vytvára krátky hrebeň s Poludňovými skalami vybiehajúcimi z Veľkého Rozsutca na západ.

Za hlboko zníženým sedlom Vrchpodžiar nad Jánošíkovými dierami pokračuje ako ostro modelované skaly Boboty. Krátka priečka medzi Starou a Novou dolinou strmo klesá z Poludňového grúňa na Grúň a Veľký kopec. V jeho hornej časti sa nachádza obľúbený lyžiarsky svah týčiaci sa nad Chatou na Grúni (...)

Dolina Vrátna ústi do výbežku Žilinskej kotliny, ktorý je dlhou pozdĺžnou depresiou medzi Malou Fatrou a Kysuckou vrchovinou. Pod ústím sa rozkladá rázovitá Terchová. Veľká oceľová socha nad obcou pripomína, že je rodiskom zbojníka Juraja Jánošíka.

 

 

Infocentrum - Vrátna v Terchovej
Ul. Sv.Martina 294, Terchová
E-mail:
infocentrum@vratna.sk
Mobil: +421 903 266 231 (non-stop)

 

Zdroj/autor: Dajama, Najkrajsie doliny, vratna, drom

VIDEO Vrátna



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa